Kulturní tipy na říjen: Little Big, Alžběta Jungrová a Severka

Od října se koncerty na několik měsíců definitivně přesouvají do klubů a byla by škoda na nějaký nezajít. A vybere si fanoušek jakéhokoliv stylu. Začátkem měsíce ještě stihnete výstavu fotografií Alžběty Jungrové nebo módu z 60. let v Muzeu Kampa. A s příchodem podzimu také vycházejí nové knihy. V říjnových literárních novinkách se zaměřujeme na ženy. 

Fanoušci elektronické hudby jistě ocení koncert marseillského producenta French 79. Ten už 7. října představí v pražském MeetFactory své nové album Teenagers. Simon Henner, alias French 79 se v něm vrací do období svého dospívání, kdy „objevil kouzlo psychedelické syntetické hudby. Díky ní dokázal utéct od všednosti a najít sám sebe.“

Pop-punk-rave kapela Little Big se vrací do Evropy a během svého turné vystoupí i v Praze. Jejich energickou show můžete vidět 15. října ve Fóru Karlín. Z původní kapely momentálně vystupuje pouze frontman Ilja Prusikin a zpěvačka Sonja Tajurskaja, kteří po začátku války na Ukrajině emigrovali z Ruské federace do Los Angeles. 

Pokud na koncertech fandíte spíše kytarám, 18. října přijede poprvé do Prahy pop punková kapela Fall Out Boy. Koncert proběhne ve Sportovní hale Fortuna a fanoušci se mohou těšit na staré známé hity i na songy z nového alba. Přijďte včas, ať stihnete support –⁠ hudebníka Nothing, nowhere a PVRIS

Do 15. října máte možnost navštívit výstavu Já věřím fotografky Alžběty Jungrové. Výstava je k vidění v prostorách Staré prádelny v areálu VFN na Karlově náměstí. Tématem výstavy jsou ženy a emoce. S emocemi autorka pracuje prostřednictvím různých materiálů, na které fotografie tiskne, světla a samotného prostoru. 

V Muzeum Kampa probíhá výstava pro všechny fanoušky módy. Do 5. listopadu můžete navštívit výstavu Paradox módy: Móda versus umění, na které jsou k vidění šaty převážně z 60. let. Móda je součástí nás všech a je jen na nás, jak budeme na šaty pohlížet. „Můžeme je obdivovat jako stopy zaniklé kultury, ale je možné v nich nacházet něco, co historičnost přesahuje, co k nám hovoří z jiné doby.“ 

Moravská galerie zahájila retrospektivní výstavu Pavla Büchlera s názvem Známky života. Tento konceptuální umělec žije a tvoří od 80. let převážně ve Velké Británii, proto jsou jeho díla známější ve světě, než v Česku. Nyní se můžete s průřezem jeho tvorby seznámit v brněnském Pražákově paláci a to až do 25. února.

Činoherní klub uvedl v září novou inscenaci Dannyho Robinse 2:22 –⁠ Duchařský příběh. Mladá rodina se nastěhuje do starého viktoriánského domu a každou noc ve 2:22 se v chůvičce ozývají divné kroky. Tuto záhadu se pokusí vyřešit během kolaudačního večírku. Věříte na duchy nebo na racionální vysvětlení?  

Koreanistka a spisovatelka Nina Špitálníková napsala svůj první román s názvem Severka. Ten vyšel v nakladatelství Lidové noviny a vypráví příběh ženy narozené v Severní Koreji a nyní žijící v té Jižní. Kromě vyprávění o tom, co vše musela prožít, než se dostala z totalitní země, vyzývá ke spoustě otázkám. Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?

Nakladatelství Paseka vydalo nový román novinářky a spisovatelky Magdalény Rejžkové. Hlavní hrdinka Přístavu chce ve svém životě změnu, a tak se přestěhuje do přístavního města v zahraničí. V něm začne objevovat místní život a román se tak dotýká témat migrace, turismu nebo žen. 

Novinka nakladatelství Host Chybějící světlo, vypráví příběh čtyř kamarádek, které na konci dvacátého století vyrůstají v Tbilisi. Jejich přátelství se rozpadne a když se po mnoha letech setkají na výstavě fotografií jedné z nich, zjistí, že si budou schopné odpustit. Fotografie nevyprávějí jen jejich příběh, ale také příběh celé země. Autorkou knihy je Nino Haratischwiliová.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *