Vyžehlená košile a otevřená mysl. Co bychom se měli naučit od Španělů?

Už skoro rok bydlím ve Španělsku a podrobuji zdejší život důkladnému zkoumání. A výsledky mluví jasně: v něčem za místními sakra zaostáváme. Tyhle věci bychom se od jižanského národa měli naučit i my!

Nedělat NIC

Prostě nedělat nic. (Nebo dělat nic? Ty dvojitý zápory jsou hrozně zmatený!) Každopádně tím nic myslím opravdu nic. Ne nic typu že koukáte do mobilu nebo vám v hlavě víří milion myšlenek, které se neúspěšně snažíte přehlušit poslechem více či méně intelektuálního podcastu.

Španěly často potkáte jen tak posedávat v parku na lavičce, pozorovat okolní život, bez mobilu, bez sluchátek, bez kamaráda, bez rozptýlení. A jakkoliv psycho to zní, musím říct, že se mi zdá, že na něco kápli…

Být venku

Se svojí obsesí neustále někde trajdat nebo ještě lépe vysedávat jsem si často v malém českém městě připadala jako mimozemšťan. Vždyť to kafe si můžeš udělat i doma, Josefíno! Tady jsem proto jako ryba ve vodě. Vyrazit po práci domů? Neexistuje! Zastávka v kavárně, hospodě, parku, kině či divadle je povinnost. Zkuste to, uvidíte, jak se vám ta optika “krátkého dne” trochu rozostří.   

Upravenost

Tohle byl ze začátku docela culture šoks mastným drdolem a v mikině tady nepochodíte. A to ani když si jdete v neděli dopoledne pro kafe. Španělé si (možná proto, že jsou pořád venku?!) dávají na svém výzoru opravdu záležet a neupravené je potkáte jen zřídkakdy.

A nemyslím tím, že mají vždycky podpatky a dokonalý make-up, ale vždycky mají upravené vlasy, čerstvou manikúru, vyžehlené oblečení a kvalitní boty. A zatraceně jim to sluší!

Otevřenost

Španělé nesoudí. Neodsoudí vaší fialovou rtěnku, šílenej outfit, debilní výraz ani to, když se v baru líbáte se stejným pohlavím. Ale není to takovej ten americkej “nikdo-mě-nezajímá” vibe, ale spíš si dokážou na všem najít něco hezkého (a navíc vám to nezapomenout pochválit). A to bychom se měli naučit všichni!

Tapas 

A jako poslední – rozhodně si myslím, že by se i v Česku mělo stát samozřejmostí, že ke každému drinku dostanete tapas ve formě oříšků, sýru nebo oliv. Ušetříte za večeři a předejdete kocovině, win win.

Jaké jsou klasické španělské tapas? 

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *