Testujme: Tortilla, patatas bravas a tinto de verano. Znáte tradiční španělské tapas?

Jelikož jsem teď jednou nohou ve Španělsku, měla jsem možnost otestovat tradiční tapas z první ruky. Které byste si rozhodně při návštěvě pyrenejského království měli objednat?

Španělé milují jídlo. Jedí pořád, jedí venku a jedí dlouho. Právě tak vznikly tapas – talířky s menší porcí jídla určenou ke sdílení. Objednáte si tedy spoustu druhů jídla, které společně ujídáte během několikahodinového sedánku s přáteli. Ano, Španělé zkrátka umějí žít a já jsem ready se od nich učit!

Tortilla de patata

Tortilla rozhodně právem obsazuje první příčku! Nejedná se o tradiční tortillu, jakou možná znáte z mexické kuchyně, ale o pečeno-smažený pokrm z brambor a vajec, často s cibulí, houbami nebo šunkou. Odvozuje se totiž od španělského slova torta, neboli dort. Jí se k snídani, svačině i večeři, a nejlepší je ohřátá. Celiak hodnotí 10/10.

@elikaeskola

Patatas bravas

Patatas dostanete v podstatě v každé hospodě k objednaným drinkům (zdarma! Kocovina who?!). Jsou to na větší kusy nakrájené a do křupava osmažené brambory podávané s ostrou červenou omáčkou a majonézou. Tady to není vždy sázkou na jistotu, ale když trefíte podnik a patatas jsou čerstvé, jsou výborné. 7/10.

@amigofoods

Pimientos de padrón

Nejsem velkým fanouškem paprik, ale malé zelené padrones, smažené na olivovém oleji a podávané s mořskou solí jsou očividně výjimkou. Papričky se sbírají nezralé, proto jsou zelené, jejich „dospělá“ barva je červená. Zráním jsou taky čím dál pálivější, takže ačkoliv jsou padrones z 95 % nepálivé, občas můžete narazit na zralejší papričku a být nepříjemně překvapeni. 8/10

@okdiario

Croquetas

Ne, nemyslím krokety, které dostanete na horách ke smažáku. Ve Španělsku jsou croquettas efektivním způsobem, jak neplýtvat zbytky jídla, zejména masa: zkrátka kousky obalíte v bešamelové omáčce a osmažíte dozlatova. Často jsou plněné bramborami, sýrem nebo šunkou. Kvůli lepku jsem tento oblíbený tap (tak se nazývá jeden talířek tapas) vynechala, moje kamarádky ale hodnotí 10/10.

@spanish sabores

Paella

Asi nejznámější španělský talíř, rýžová paella. Ve skutečnosti ale tento pokrm pochází a je typický pro region Valencie. Nejčastěji je připravená pro skupinu lidí, podávaná s mořskými plody nebo zeleninou, variant paelly existuje ale nespočet. A světe div se, ochutnávku si zatím šetřím! ?/10

@myrecipes

Quesos, jamón y olives

Nejtypičtějsí tapas, které dostane v podstatě kdekoliv – španělské sýry, šunka neboli jamón a olivy. A tady nejde šlápnout vedle. Bez debat 10/10.

@directo al paladar

Sherry

A dostáváme se k části bez omezení potravinovými alergiemi, jupí! Co určitě musíte zkusit je tradiční víno pocházející z jihu Španělska, z malého městečka Jerez s názvem sherry. Zraje ve speciálním systému solera, a to klidně i 10 let, podává se po deci, je velmi výrazné, spíš sušší. A taky dost zrádné! 10/10

@savory experiments

Vermut

Základ aperitivu tvoří vždy bílé víno, k němuž se přidává tvrdý alkohol, například brandy nebo absint. Tajemstvím jsou ale především bylinky (vermouth je francouzská zkomolenina německého slova Wermut neboli pelyněk), díky kterým získávají jednotlivé vermuty specifickou barvu, vůni a chuť. Podává se buď bílý, nebo černý, většinou na ledu s plátkem pomeranče. Tady doporučuji nasávat veeeelmi obezřetně, nebo budete druhý den hodně litovat. 5/10

@the spruce eats

Sangría

Totální mňamka, jejíž objednání se však rovná tomu, kdy byste si napsali na čelo: jsem turista! Místní uvidíte se sklenicí sangriy maximálně v horkém létě. Přesto hrdě hodnotím drink z červeného vína (obyčejně z Rioja), čerstvého ovoce, brandy a sody 9/10.

@mama latina tips

Tinto de Verano

Co si ale občas madrileňos dají je Tinto de Verano, nápoj velmi podobný sangríe, avšak podávaný bez ovoce (ta nejlepší část?!), namíchaný z červeného vína a sody nebo limonády. Taková španělská verze houby, neurazí, nenadchne. Doporučuji zůstat u čistého skvělého španělského červeného vína. 5/10

@sivarious

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Španělsko, pravděpodobně si vybavíte barcelonskou Sagradu, madridský královský palác a tradiční tapas. Tohle království má ale mnohem víc co nabídnout. Takže příští zastávka: […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *