Nudíte se? Dobře děláte. Víme, jak z nicnedělání vytřískat maximum

Nudu spousta z nás považuje za znak vlastního selhání. Když se nudíme, připadá nám, že náš život nestojí za nic, protože se v něm nic zajímavého neděje. Jenže nuda není nic špatného, ba právě naopak! Víte, proč je fajn se někdy nudit?

Chvíle nudy se většinou snažíme nějak přetrpět – většinou scrollováním na sítích nebo sledováním stupidních reality show na Netflixu. Jen si vzpomeňte, co jste naposledy dělali ve frontě na poště, v tramvaji cestou do práce, o pauze mezi přednáškami nebo když jste museli jít sami na oběd, protože nikdo z kanclu neměl čas.

V takových chvílích nás většinou zachrání právě telefon. Připadáme si totiž nepatřičně a trapně a ta malá věc nás uzavře v kouzelné bublině, kde je nám dobře a kde se nám nemůže nic stát. A když doma nevíme, co by, telefon máme vždycky po ruce.

Vůbec nám ale nedochází, jak jsou chvíle nudy a nicnedělání obrovsky důležité. Ptáte se proč? Tak si to shrneme:

Kreativita: Když nemáte nic, co by vás zabavilo, může to povzbudit vaši kreativitu. Stálý přísun nových podnětů váš mozek zaměstnává natolik, že vaše mysl nemůže začít generovat vlastní nápady a myšlenky. A to je sakra škoda, nemyslíte?

Sebereflexe: Během nudné pauzy můžete mít čas na zastavení se a pokec sami se sebou. To vám umožní lépe porozumět vlastním myšlenkám, svým cílům a hodnotám. Využijte tuto chvíli třeba k položení si otázek o tom, co doopravdy v životě chcete.

Odpoutání od stresu: Naše životy jsou hektické a plné stresu. Nuda nám (díky bohu) poskytuje tolik potřebný čas na odpočinek. Vaše duševní zdraví vám rozhodně poděkuje.

Rozvoj trpělivosti a odolnosti: Zdá se vám chvíle nicnedělání jako holé utrpení? Berte to jako trénink trpělivosti. Někdy musíte chvíli počkat, než se něco zajímavého stane, a tato dovednost může být užitečná v mnoha oblastech života.

Návrat k jednoduchosti: Ve světě plném moderních technologií a nových informací může být nuda způsobem, jak se na chvíli vrátit ke kořenům = k jednoduchosti. Můžete si vychutnat okamžiky, kdy nemusíte být stále online a dostupní, kdy se po vás nic nechce a jste jen teď a tady.

Jak se nudit správně?

Možná jste teď překvapeni, že existuje něco jako „správné nudění se“. Neexistuje. Ale mohlo by. Abyste dosáhli výše zmíněných benefitů, bude lepší, když svou chvilku nudy nebudete trávit v leže na gauči, ale vyrazíte třeba na procházku. Teď na podzim naprosto ideálně strávený čas.

Kupte si chai latte, nasaďte kulicha a vyrazte do parku. Telefon nechte doma, ať nic nebrání tomu, aby vám myšlenky v hlavě poletovaly, jak se jim zachce. Uvidíte, jak se díky odpojení od okolního světa dokonale napojíte sami na sebe. A třeba konečně vymyslíte to, o co se už dlouhou dobu snažíte.

Zažeňte nudu třeba na kurzech. Tipy zde.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *