Jak na investice snadno a bez stresu? Víme, co dělat, když vás finanční trhy nezajímají

Nechcete nechat ležet peníze na spořicím účtu a koukat jak vám z nich ujídá inflace, ale na nemovitost je to málo a kryptu nevěříte? Jde to i jinak. A ne, nemusíte trávit hodiny denně u počítače, abyste své peníze správně investovali.

Možná jste u nás četli článek Vy ještě nemáte žádné investice? Já taky ne a je mi to (konečně) fuk. S drtivou většinou tohoto článku naprosto souhlasím – taky si chci užívat život, mít svobodu odjet na druhý konec světa nebo si koupit něco dražšího, a taky se mi nechce stresovat se s nemovitostmi nebo jinými high-effort investicemi. A přesto mám část svých peněz místo spořicího účtu v investicích. Pasivně. 

Pokud investovat nechcete, je to samozřejmě úplně v pohodě. Ale pokud vás to aspoň trošku láká a v začátku vám brání to, že o tom nic moc nevíte a nechcete tím trávit moc času, možná je tenhle článek pro vás. 

Disclaimer: tento článek není finanční poradenství a slouží pouze k inspiraci pro další vzdělání na téma investic

Investování neznamená daytrading

Hodně z nás si pod pojmem “investování” možná představí každodenní sledování grafů a tabulek a čekání na ranní otevření newyorské burzy. Pokud ale nemáte ambice stát se Vlkem z Wall Street, takhle to vůbec vypadat nemusí, a dokonce by ani nemělo! Jsme zahlcení reklamou a “success stories” o tom, jak někdo zainvestoval do té či oné kryptoměny nebo akcie a přes noc z něj byl milionář. Takhle to ale většinou bohužel nechodí. Dokonce i zkušení daytradeři (tedy investoři, kteří nakupují a prodávají cenné papíry v horizontu jednoho dne) dost často prodělávají. 

Daleko méně časově náročnou i méně rizikovou možností jsou pasivní investice s dlouhodobým horizontem. V praxi to vypadá tak, že třeba půlku toho, co každý měsíc běžně posíláte na spořák, pošlete místo toho do investičního fondu a pak už jen necháte složený úrok rozmnožovat vaše penízky. 

Investice vs spořicí účet

A jakou to má výhodu oproti tomu spořáku? A není to riskantní? First things first – každá forma investice je více či méně riskantní, takže určitě nikdy neinvestujte to, o co si absolutně nemůžete dovolit přijít. Historicky ale třeba takový index S&P 500 (jeden z nejvíce sledovaných akciových indexů) vydělal ročně v průměru cca 7 % po zohlednění inflace. 

A právě ta inflace je důvodem, proč váš spořicí účet není tak úplně win. Úrok na spořicím účtu totiž zpravidla neporáží inflaci a v dlouhodobém hledisku tak vaše peníze ztrácí na hodnotě. Naopak u investic je obrovská šance, že i přes inflaci vyděláte – pokud budete investovat dlouhodobě a rozumně.

A jak investovat, když vás to zas tak nezajímá?

Příležitostí k investování je spousta, a to s různou bariérou vstupu v podobě minimální investice nebo délky investice. Pokud toho o investování moc nevíte (a ani nechcete vědět), chystáte se investovat dlouhodobě – třeba na důchod – a hledáte něco s relativně nižším rizikem, jednou z vhodných variant je investice do ETF – exchange traded funds. 

A ne, na burzu hnát nemusíte. Stačí si třeba stáhnout appku (thank you, technology), zvolit si počáteční vklad (zpravidla stačí třeba 1000 Kč), nastavit si požadovanou míru rizika. Zkušený tým pak vaše portfolio sestaví za vás. Pak už jen můžete nastavit trvalý příkaz na libovolnou částku, která vám každý měsíc zbývá z výplaty, nebo třeba jen nárazově posílat, když budete mít nějakou korunku navíc. 

A pokud se rozhodnete o složení svých investic zajímat, vždycky si své portfolio můžete změnit dle vlastního uvážení. Rozhodně si ale vyberte stabilní firmu, která vaše vklady pojistí a je pod dohledem nějaké důvěryhodné organizace – třeba ČNB.

Pokud vás to zaujalo a chcete porozumět základům investování za pár desítek minut, zkuste YouTube – třeba Kovyho první a druhé video o investování, nebo tohle video v angličtině od Aliho Abdaala. Pokud preferujete psanou formu, zkuste třeba newsletter od Portu, blog rozumiminvesticim.cz nebo instagramový účet Fondee.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *