Výprava do džungle. Co zažít a vidět v Amazonii

Toužíte vidět pestrobarevné papoušky, úžasné motýly, vřískající opice i hrůzu nahánějící kajmany na jednom místě? Vydejte se do Amazonie, největšího pralesa na světě. Třeba do peruánské části – do rezervace Tambopata v jižní části země. Jaká je Amazonie doopravdy a kolik vás takový výlet bude stát?

Amazonské pralesy se rozprostírají asi na polovině celého Peru. Velká část z nich je stále nedostupná nebo přístupná jen po řekách či letecky. Jedním z takových míst je část Iquitos na severu země. Sem se suchou nohou stále ještě nedostanete.

Pro brouzdání v džungli ale můžete zvolit třeba nejnavštěvovanější národní park Tambopata, který se nachází poblíž města Cusco na jihu země. 

Národní park Tambopata je zapsaný v UNESCU a bez průvodce se do něj vydat nemůžete. Peruánci si své národní bohatství střeží, a tak je třeba využít služeb některé z cestováních kanceláří s certifikovaným průvodcem. Pro čtyřdenní výpravu doporučujeme Chuncho Lodge

Ta organizuje jedny z nejkrásnějších výletů na papoušky a nachází se v nádherném prostředí na pravém břehu řeky Tambopata. Výhodou také je, že využijí každý volný čas k tomu, abyste toho v džungli viděli opravdu co nejvíc. Jiné organizace nabízejí výlety s tím, že vás poslední den pouze odvezou na letiště. 

Kolik to stojí?

Průměrná cena za výpravu zahrnuje ubytování, osobního řidiče, průvodce, plnou penzi i půjčení dalekohledů a vstup do národního parku. Vyjde asi na 380-450 USD na osobu (asi 9-13 tisíc korun) – mimo sezónu. Cena se pak odvíjí v závislosti na termínu (hlavní sezóna červen-červenec) a místě. 

Většina apartmánů se nachází na pravém břehu řeky pár kilometrů od vstupu do národního parku. Pokud byste se rozhodli pro ubytování přímo v Národním parku Tambopata, značně si připlatíte. Ať už se rozhodnete jakkoliv, nešetřete. Podobné výlety zažijete většinou jen jednou za život. 

Očkování a další nezbytnosti

Podmínkou pro cestování je aktuálně pouze dokončené očkování proti COVID-19, mezi doporučenými pak břišní tyfus a žlutá zimnice. Pokud váháte, zda se nechat naočkovat, doporučujeme se před cestou poradit s odborníkem na tropickou medicínu, třeba přímo s primářem oddělení tropické medicíny. 

Já jsem zvolila očkování proti žluté zimnici, která je jedinou živou vakcínou, ale vydrží po celý život, i proti břišnímu tyfu, neboť platnost vakcíny po třech letech vypršela. Pakliže byste po cestě do Peru do Amazonie nevyrazili vůbec, očkování proti žluté zimnici nepotřebujete. V některých okrajových částech Peru je stále ještě patrný výskyt malárie, ale jen v ojedinělých případech.

Jak se do pralesa dostat?

Nejrychlejší a nejpohodlnější způsob je letecky do města Puerto Maldonado. Zároveň se však jedná o nejdražší variantu a odlety jsou pouze z větších měst. Do džungle se můžete dopravit taky autobusem, ty jsou zde luxusnější než kdekoliv v Evropě. Mají kožená, velká a polohovatelná křesla se záclonkami. V křesle se dá krásně vyspat, neboť máte natažené nohy a téměř ležíte. A to vše bez toho, aniž byste položenou sedačkou znepříjemnili cestu někomu za vámi. 

Taková cesta vyjde na necelou pětistovku. Pro vyhledání spojení doporučujeme tuto stránku a také sledovat recenze jednotlivých společností. Dbejte však na to, že check-in do autobusů začíná zhruba 45 minut před odjezdem.

Co vás čeká v džungli?

Do džungle se vypravíte s průvodcem a malým batohem. Výhodou cesty mimo sezónu je, že máte celou lodge jen pro sebe. Díky tomu se z vás stane tak trochu místní „šlechta“. Budete mít osobního průvodce, kuchaře, barmanku, řidiče a dva správce, kteří se postarají také o to, aby vám z koupelny vytáhli obří ropuchu nebo pavouka. 

Průvodce džunglí vám ukáže opravdové krásy Amazonie. Uvidíte neskutečné exotické rostliny a monumentální stromy, nejrůznější druhy opic, kajmanů, papoušků i motýlů. A naučí vás ještě něco. Nemít strach z tarantulí!

Těšit se můžete třeba na výšlap na sedmdesáti metrovou věž, odkud budete pozorovat západ slunce. Jako z Jurského parku! Akorát bez dinosaurů, ale s obřími motýli a vtipnými ještěrkami. Jakmile slunce zapadne za obzor, džungle ožije v jeden velký orchestr. A to je čas, kdy se vypravíte na pozorování hadů a pavouků. První noc se budete možná modlit, ať proboha raději nic nepotkáte, další noci už budete chtít vidět úplně všechno, i ty strašidelné plazy. 

V džungli na vás čeká také opravdový gurmánský zážitek. Každý den dostanete k obědu i k večeři nějakou místní specialitu. Do tacacho a causa rellena (podobný bramborovému salátu) se určitě zamilujete.

Větu „Stůj a nehýbej se“, opravdu nechcete slyšet v noci v lese, natož v pralese! Nejspíš nad vámi ale nebude viset desetimetrová anakonda, nýbrž krásný fosforový motýl.

Pozorování papoušků

Jedním z největších highlihtů jižní části peruánské Amazonie je rozhodně pozorování papoušků, kteří se brzy nad ránem slétávají na oblíbený jíl. Jen samotná cesta je opravdovým zážitkem. Vyráží se v úplné mlze lodí, která se vyhýbá obrovským kmenům stromů spadlých do řeky. 

Papoušky pak pozorujete teleskopem z opačného břehu řeky, abyste je nevystrašili. Červení, modří, zelení – ačkoliv paleta barev je neskutečně rozmanitá, zahlédnout je pouhým okem není vůbec jednoduché. Ale nebojte se, poštěstí se. 

Jezero, piraně a opice

U jezera Sandoval strávíte celý den pozorováním vyder obrovských, kajmanů i piraní. Kajmani vás většinu času budou pozorovat z dálky, ti mladší se ale nebojí připlout o kousek blíž. Pokud budete mít štěstí, možná uvidíte i piraně. Představa o krvelačných bojích s touto hrůzu nahánějící rybou je ale pouze sci-fi. Když už si totiž na něčem pochutnají, jsou to většinou malí ptáci nebo jiné ryby. 

Kromě papoušků uvidíte nespočet druhů opic. Mezi ty výraznější patří vřešťani, kterým dominuje červená barva, nebo malpy alias kapucínské opice. Jejich přítomnost poznáte velmi jednoduše, už na dálku ucítíte stejný smrad, jako byste byli v opičinci v zoo. 

Jsou ale velmi dobří v maskování, a proto se kromě kuráže musíte obrnit i trpělivostí. A pokud nebudete spěchat, předvedou vám i některý ze svých kaskadérských kousků. Lidí se ale bojí, takže zážitek jako z Ubudu na Bali opravdu nečekejte. A hadi? Ti se mi vám nejspíš vyhnou velkým obloukem.

Džungle není jen fauna, nabídne mnohem víc než pozorování exotických zvířat a výzvu v podobě večerních treků do pralesa. Otevře vám oči, nabídne zcela jiný pohled na svět a naučí vás spoustu užitečných věcí. Třeba jak si vyrobit přírodní repelent nebo která rostlina nejlépe pomůže na nejrůznější neduhy. 

Především to ale není safari ani zoo. Ukáže vám to nejlepší, co opravdový prales nabízí, a zároveň vám nikdy nezaručí, že uvidíte vše, co si naplánujete. Ale to je příroda, je nevyzpytatelná i jedinečná, a to ji činí neskutečně krásnou.

Láká vás spíš Peru? Článek zde

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *