Meal prep: Jak efektivně plánovat jídelníček a připravit si jídla na celý týden

Nemáte během dne čas zajít si na klidný oběd a pak zbytečně hladovíte, nebo do sebe v rychlosti naházíte fast food? Pak je možná nejvyšší čas naučit se si jídla připravovat dopředu doma. Meal prep je skvělým způsobem, jak ušetřit čas a peníze a hlavně zlepšit vaše stravovací návyky.

Díky našim praktickým tipům můžete přípravu jídel zařadit do své denní agendy tak, aby vás nijak neobtěžovala a naopak jste z ní vytřískali maximum. Tak jdeme na to.

1. Stanovte si cíle a recepty

Než začnete s přípravou jídel, nejprve si stanovte výživové cíle a přemýšlejte o tom, co chcete tímto procesem dosáhnout. Chcete zlepšit své stravovací návyky? Zhubnout? Přibrat? Jíst více zeleniny? Na základě toho vyberte recepty, které odpovídají vašim potřebám, a vytvořte si seznam jídel, která byste mohli vařit, a taky ingrediencí, které vám doma chybí.

2. Plánování menu

Až budete se seznamem jídel hotoví, naplánujte si menu na celý týden. A to včetně snídaní, obědů, večeří a svačin. Zaměřte se na vyvážená jídla obsahující bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy. Mějte na paměti různorodost jídel, abyste se vyhnuli nudě a zajistili si pestrou stravu.

3. Nákup ingrediencí

Podle plánu menu si nakupte potřebné ingredience. Doporučuje se nakupovat jednou týdně, ideálně po přípravě jídelníčku, abyste mohli nakoupit všechno najednou a minimalizovali čas, který v obchodě strávíte.

4. Příprava jídel

Až to všechno nakoupíte, najděte si tak dvě hodiny času, kdy všechna jídla připravíte. Samozřejmě záleží, co v jídelníčku máte – někdy budete moci vařit jednou týdně, jindy dvakrát, aby se jídla nezkazila. Ideální pro chvilky v kuchyni je víkend. Přípravu jídel si můžete taky usnadnit použitím multifunkčních spotřebičů, jako je třeba hit poslední doby – pomalý hrnec.

5. Uchovávání a balení

Po přípravě jídel je důležité je správně uskladnit. Takže si nezapomeňte nakoupit krabičky na různé druhy druhy jídel – včetně polévek, jogurtů a svačin. Skvělé jsou krabičky, které se dají naskládat na sebe a mají více přihrádek.

6. Zamrazování

Pokud plánujete jídla na delší dobu, je fajn některá jídla jednoduše zamrazit. To vám ušetří čas a navíc zajistí, že jídla zůstanou čerstvá a chutná.

A která jídla jsou vhodná na meal prep?

Pečené maso

Jednoduché a rychlé, můžete ho připravit v různých marinádách a kořeních a podávat s přílohami, jako jsou rýže, brambory nebo quinoa.

Luštěniny

Fazole, čočka nebo cizrna jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Připravte si například chilli con carne nebo cizrnový salát s čerstvou zeleninou.

Jednoduchá těstovinová jídla

Těstoviny jsou asi nejjednodušším jídlem na meal prep. Připravte si například těstovinový salát s tuňákem, těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo těstoviny s kuřecím masem a brokolicí.

Saláty

Saláty jsou skvělou volbou pro meal prep, protože jsou snadno přenosné a navíc rychlé na přípravu – nemusíte je už ohřívat. Připravte si například Caesar salát s grilovaným kuřecím masem nebo quinoový salát s grilovanou zeleninou.

Svačinky

Nezapomínejte ani na jídla ke svačině, která si můžete vzít s sebou do práce nebo na cestu. Zkuste třeba hummus s čerstvou zeleninou, celozrnné sušenky s avokádem nebo ořechové tyčinky. 

    Anna Basiková

    Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

    Doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *