10 věcí, které mi dělají radost: Sklářský výtvarník a designér František Jungvirt

Sklářský designér a výtvarník František Jungvirt patří mezi nejvýraznější představitele mladé generace českých sklářských tvůrců. Ve své práci nejčastěji využívá tradičních postupů, kterým dodává nový výraz. Že jej sklo i po všech těch letech stále baví, dokazuje i výčet věcí, které mu v poslední době udělaly radost.

1. Čas s rodinou

Zhruba jednou za tři týdny jezdím na víkend za rodinou na Šumavu. Je to čas, kdy dokážu pracovně vypnout a užívat si bezstarostné chvilky s těmi nejbližšími.

2. Moje práce

Když je pro vás práce současně koníčkem, všechno jde lépe. Sklu se věnuji 13 let a nepřestává mě bavit, ba naopak! Jsem rád, že díky své práci poznávám nové lidi, cestuji a plním si sny. Zároveň překonávám různé překážky a stresy, které k procesu tvorby neodmyslitelně patří. Stále se učím a posouvám, a to mě těší!

3. Nový showroom

V říjnu minulého roku jsem otevřel svůj vysněný Studio-Butik v Košířích na Praze 5, v areálu rezidenčního komplexu Parvi Cibulka. Showroom slouží nejen k prezentaci mé tvorby, ale také jako setkávací místo s klienty a přáteli. Zde pracuji i odpočívám.

4. Spolupráce s Klimchi

Jsou to již více než čtyři roky, co kreativně vedu mladou sklářskou značku Klimchi. Mám obrovskou radost, co jsme s Lukášem Klimčákem a celým jeho týmem za tu dobu dokázali a kam jsme se posunuli. 

5. Propojování s lokálními výrobci

Jsem rád, že je v Česku spousta mladých talentovaných lidí z různých oborů. Mám radost, že si můžeme předávat zkušenosti a navzájem se podporovat. Vážím si spolupráce s cukrářem Romanem Janečkem, květinářstvím Provoní, ale i značkou Marieli, Volmanovou vilou a dalšími.

6. Spolupráce se sklářským mistrem Martinem Štefánkem

Nedávné kolekce Plush Animals a Dark Cave Animals zachycují dva protikladné světy zvířecí říše. Zatímco Plush Animals zaujmou pestrobarevnými tvory, které připomínají plyšová zvířátka, edice Dark Cave Animals vás vtáhne do temných jeskyní s realisticky působícími pavouky a brouky. Jednotlivé skleněné objekty evokují různé emoce – od roztomilých a veselých po strašidelné a znepokojující. Zvířecí figurky ručně vymodeloval sklářský mistr Martin Štefánek z Desné a bez jeho umu bych svůj návrh nikdy nemohl zrealizovat. 

7. Projekty, na kterých pracuji

Velkou radost mi udělal nedávno dokončený projekt, na kterém jsem pracoval společně s floristou Ivanem Šablatúrou pro hotel Four Seasons v Praze. Skleněnými, na míru vyrobenými vázami jsme vybavili lobby hotelu i prezidentské apartmá. 

8. Nová spolupráce se značkou Xiaomi 

V pražské vile Époque proběhlo společné focení našich novinek, kterým jsme spolupráci zahájili. Jen u toho ale nezůstane, chystáme další projekty. 

9. DS 4 E-TESTE

Radost mi dělá také vůz DS 4 E-TESTE a mé ambasadorství pro francouzskou automobilkou DS Automobiles. Za volantem mnohdy trávím dlouhé hodiny, nejčastěji cestami do skláren a sklářských dílen, a tak mi komfort ve voze, všudypřítomný luxus a špičkové moderní technologie zpříjemňují cesty.

10. Prim Republika

Pro českou hodinářskou firmu Prim Manufacture 1949 mám slabost. Při škole jsem pro značku pracoval jako výpomoc na prodejně a moc rád na to vzpomínám. Před měsícem jsem si pořídil vysněné hodinky Prim Republika v designu od Olgoj Chorchoj. 

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *