Protože vy za to stojíte. Jak pečovat o své vlasy během letních měsíců?

Léto je pro naše vlasy náročné období. Slunce, chlorovaná voda v bazénech, slaná mořská voda, časté mytí… Je proto důležité věnovat jim zejména v letních měsících zvláštní péči. Jak tedy dopřát svým vlasům to, co si zaslouží?

Proč právě v létě?

V létě jsou naše vlasy vystaveny mnohem většímu stresu než v jiných ročních obdobích. Intenzivní sluneční záření může vlasy vysušit, poškodit jejich strukturu a v neposlední řadě i způsobit vyblednutí barvy. Slaná voda z moře a chlor z bazénů zase mohou vlasy oslabit a udělat je křehké. Nepomáhá ani časté mytí, způsobené zvýšením pocením pokožky hlavy.

V čem se letní péče liší od té zimní?

Zatímco v zimě se zaměřujeme především na ochranu vlasů před chladem a suchým vzduchem, v létě je klíčová hloubková hydratace a ochrana před sluncem. V zimě proto vsaďte na hutnější a vyživující produkty, zatímco v létě dejte přednost lehčím formulím, které vlasy nezatěžují a poskytují dostatečnou hydrataci a ochranu před UV zářením.

Jak na to?

  • Nezapomínejte na ochranu proti slunci
    Stejně jako před sluncem chráníte svou pokožku, měli byste chránit i své vlasy. Investujte do vlasových produktů s UV filtrem, které chrání vlasy před agresivními UV paprsky.
  • Hydratace je klíčová
    Stejně jako byste se měli soustředit na pitný režim, je důležité po každém koupání v moři nebo bazénu hydratovat i vaše vlasy. Proto je důkladně opláchněte čistou vodou a použijte hydratační masku nebo kondicionér. S Moroccanoil Intense Hydrating Mask rozhodně nešlápnete vedle.
  • Minimalizujte tepelné úpravy
    Chápeme, že pro spoustu z nás je použití fénu, žehličky nebo kulmy každodenní rutinou. Přesto zkuste v létě jejich používání co nejvíce omezit. Stejně vás vlhkost a pot dostihne předtím, než vystrčíte paty z bytu! Avšak pokud je to nutné, použijte předem určitě ochranu před teplem.
  • Chraňte vlasy při plavání
    Pokud trávíte v bazénu hodně času, zvažte nošení plavecké čepice. Ano ano, chápeme, že to není úplně esteticky ta nejlepší volba, ale zato opravdu funguje. Pokud se vám ale do čepice nechce, aplikujte na vlasy alespoň ochranný olej, který vytvoří bariéru mezi vašimi vlasy a chlorovanou vodou. Například Philip Kingsley Swimcap Cream je speciálně vyvinutý k ochraně vlasů při plavání.
  • Pravidelné zastřihování konečků
    Je to klišé, ale je to tak. Slunce a teplo mohou způsobit, že se konečky vlasů rychleji lámou a třepí. Pravidelné zastřihování každých 6 až 8 týdnů tak pomůže vlasy udržet zdravé a silné.
  • Péče o pokožku hlavy
    Nezapomeňte, že zdravé vlasy začínají zdravou pokožkou hlavy. Používejte jemný šampon, který pokožku hlavy čistí a osvěžuje, a nezapomeňte ji pravidelně masírovat, aby byla dobře prokrvená.
  • Výživa zevnitř
    Zdraví začíná uvnitř. Konzumace potravin bohatých na vitamíny a minerály, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, C, D, E a zinek proto rozhodně neuškodí.
  • Hydratace zevnitř
    Stejně tak neuškodí opravdu dodržovat pitný režim (myslíme vodu, ne prosecco – nebo alespoň obojí).
  • Klobouky a šátky
    Nejen, že budete vypadat chic, ale také ochrání vlasy před přímým slunečním zářením. Což nejen, že chrání vlasy před UV paprsky, ale také před přehřátím pokožky hlavy.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *