Tak se zase uklidníme… Jak stres ovlivňuje náš vzhled a na co si dát pozor?

Letní pohodička už bohužel definitivně skončila, a tak jsme museli rovnýma nohama skočit zpátky do kolotoče práce a školy. A spoustu z nás to pěkně vystresovalo. Jak se ale tyhle pocity podepisují na našem vzhledu? A jak se hodit zpátky do pohody?

Stres může mít značný vliv na vzhled naší pleti i těla, ale když se budeme snažit, můžeme minimalizovat jeho negativní dopady. Snažte se proto najít rovnováhu mezi péčí o obličej i tělo a péčí o svou duševní pohodu, a vaše tělo i mysl vám za to poděkuje.

Jak nás stres negativně ovlivňuje?

Pokožka: Stres může způsobit zvýšenou produkci kortizolu, což může následně vést k nadměrné produkci kožního mazu a zánětů, což zase může způsobit akné a vyrážky. Stres může také zpomalit procesy hojení pokožky a zhoršit její hydrataci, což zase vede k suchosti a podráždění pleti. Hrůza…

Vlasy: Stres může způsobit nadměrné padání vlasů a nebo přispět k řídnutí vlasů. Vlasy pak vypadají nezdravě a zplihle. Bad hair day all day every day.

Oči: Nedostatek spánku spojený se stresem může způsobit tmavé kruhy pod očima a otoky. Stres také může vést k častějšímu mrkání a napětí v očích.

Vrásky: No jo, i když se na to ještě necítíte, čím víc se budete hroutit, tím víc vrásek se vám bude tvořit. Napětí ve svalech obličeje totiž může vést k opakovaným stahům a tvorbě vrásek.

Tělesná hmotnost: Někteří lidé reagují na stres zvýšeným příjmem jídla (zejména nezdravých potravin), zatímco jiní zase chuť k jídlu ztrácejí. Ani jedno není v pořádku.

Celková vitalita: Dlouhodobý stres způsobuje pocity únavy a vyčerpání, nedostatek energie a snižuje schopnost udržovat aktivní životní styl.

Emoce: Stres ovlivňuje taky naše emocionální a duševní zdraví. Pokud se stresujete často, jste už jen krůček od vyhoření nebo depresí.

Zhoršený spánek: No a aby toho nebylo málo, stres taky způsobuje zhoršený spánek. A to vede k celé řadě dalších problémů… OMG! Stres!

Takže co s tím?

Relaxace a meditace: Pravidelná meditace a techniky relaxace mohou pomoci snížit hladinu stresu a uvolnit napětí v těle.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit průtok krve, což podporuje zdravý vzhled pleti. Navíc cvičení uvolňuje endorfiny, což zlepšuje dobrou náladu i kvalitu spánku.

My doporučujeme jógu nebo pilates. Naše tipy najdete tady:

Už jste objevili kouzlo pilates? Tipy na cvičení z pohodlí domova

Zdravá strava: Zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a omega-3 mastné kyseliny. Jedině tak se vyhnete zbytečnému hladovění, přejídání nebo nočním nájezdům na ledničku.

Mindful eating aneb Jak se naučit jíst v klidu

Dostatek spánku: Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim. Pokud nemůžete usnout, musíte se cíleně snažit zklidnit mysl a vybírat si myšlenky, které vám budou proudit hlavou. Nebojte se, dá se to naučit.

Pitný režim: Dostatečný příjem vody je důležitý pro hydrataci pleti i zažívání. Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu, tím své tělo jen dehydratujete.

A kdyby nic z toho nepomáhalo a cítili jste se dlouhodobě ve stresu, se kterým si nevíte rady, nebojte se hledat podporu od rodiny, přátel nebo profesionálního terapeuta.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *