Neflirtovat, nemachrovat a šoupat nohama. Co (ne)dělat když začínáte v nové práci

Nástup do nové práce s sebou nese sice spoustu dobrodružství, ale taky nástrah. Poradíme vám, jak se mezi novými kolegy dobře uvést a jak zapůsobit na nadřízené, aniž by to působilo vlezle. A taky víme, jak si bezbolestně a nenápadně nastavit hranice a nedělat něco, co se vám fakt nechce. Tak jdeme na to.

Nesnažte se být dokonalá

Určitě chcete udělat perfektní první dojem, to ale neznamená, že musíte všechny ohromit tím, kde jste všude byli na dovolené, kolik jazyků umíte, co máte vystudováno, koho znáte a za kolik vteřin dokážete exnout pivo. Snažte se s ostatními spřátelit, ale jděte na to nenásilně. Zajímejte se, co dělají oni, jak dlouho ve firmě pracují a jak se k práci dostali. Klidně občas přihoďte i nějakou historku ze svého života, ale ať to není na sílu.

Nehrajte si na „všechno vím, všechno znám“

Jste ve firmě noví, takže je jasné, že nemůžete vědět všechno. Kolegové, nadřízení i podřízení to moc dobře vědí, tak se nesnažte dělat, že to tak není. Nemusíte každého ohromit tím, jak jste úžasní, protože každý úkol splníte bez otázek na první dobrou. Pokud něco nevíte, ptejte se. Ukážete tím, že vás zajímá, jak se to u vás ve firmě obvykle dělá a že chcete svou práci odevzdat dobře.

Nemusíte na všechno říkat ANO

Chce se po vás něco, co fakt nemáte ve smlouvě? Dělají si z vás ostatní svou osobní asistentku? Tahají vás kolegové každý den na popracovní pivko, i když se vám fakt nechce? V pohodě. Nebojte se to říct. Ukažte hned na začátku, že jste sice pracovití a rádi všem pomůžete, ale nebudete dělat všechno, co vám kdo zadá, jen proto, že jste v týmu noví.

Nesnažte se skamarádit se všemi

Určitě už první den ucítíte, že vám je někdo sympatický víc a někdo míň. To je naprosto v pořádku. Nedělejte rychlé soudy a snažte se ostatní lépe poznat, ale určitě se nenuťte do debat a mimopracovních setkání, když to necítíte. A i když vás jistě láká najít si rychle spřízněnou duši (v týmu sympaťáků samozřejmě), někdy vaše chování může působit spíš zoufale než přátelsky. V klidu se seznamujte, ale dej tomu čas, aby si vztahy přirozeně sedly.

Nestyďte se

Zdravé sebevědomí je zrovna v nové práci alfou a omegou. Nepřehánějte to s vlastní dokonalostí, ale taky se zbytečně nepodceňujte a nedělejte stydlivku jen proto, že se s ostatními ještě moc dobře neznáte. Když vidíte někde zásadní chyby a nedostatky, zeptejte se, jestli by nebylo lepší dělat to třeba tak a tak. Možná vám dají ostatní za pravdu a zabodujete. Držet hubu a šoupat nohama v tomto případě neplatí.

Neflirtujte s kolegy

Asi si nechcete hned první týden udělat ostudu. Nebuďte ti, co hází na každého sexy úsměvy, flirtují a hlasitě se smějí každému vtipu hezkého kolegy. V novém kolektivu budete akorát působit jako vy víte co. I když se vám někdo líbí a možná je to budoucí otec vašich dětí, dejte těmto emocím chvíli čas. Nejprve se uveďte jako šikovná posila, která zapadne do týmu. Teprve pak hledejte životní lásku (nebo krátkodobý románek, když chcete).

Nepřehánějte to s iniciativou

Jste plní nadšení a chcete ukázat, co všechno zvládnete? Super! Ale i tady platí: Pomalu dál dojdete. Než se vrhnete do vylepšování firemních procesů a reorganizace šuplíků, zjistěte, jak věci fungují a co je skutečně potřeba.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *