Tvoříte? A můžeme to vidět? aneb Jak překonat tvůrčí blok

Tvůrčí blok je starý známý všech umělců – ať už se věnují psaní, herectví, fotce, režii nebo jakémukoliv jinému druhu kreativity. Přichází často nečekaně, paralyzuje a zanechá ve vás pocit, že byste měli všechno pověsit na hřebík, ideálně už včera. Je to ale jen iluze! Takže jak se s tvůrčím blokem vypořádat a znovu si najít cestu k tvorbě?

Přijměte blok jako součást procesu

Tvůrčí blok není známkou toho, že nejste dostatečně talentovaní nebo že vám dochází nápady. Je to běžná fáze tvůrčího procesu, kterou prochází i ti nejlepší. Tak to přijměte, uvolněte se a dovolte si na chvíli se cítit ztraceně bez pocitu viny. Čím dřív to uděláte, tím dřív dáte bloku nashle!

Začněte tvořit bez tlaku na výsledek

Mnohdy si klademe vysoké nároky na svou práci, což vede k tomu, že se cítíme paralyzovaní, když nenaplníme svá vlastní očekávání. Zkuste proto na chvíli nepřemýšlet nad tím, zda je výsledek dokonalý. Stačí, že tvoříte. Zkuste cílit spíš na kvantitu než kvalitu a pamatujte, že i nepovedený výtvor vás může posunout vpřed.

Překonejte strach z chyb

Strach z chyb je jedním z hlavních důvodů, proč nás tvůrčí blok navštěvuje. Ale nikdo netvoří bezchybně, a i ty největší úspěchy často vzešly z experimentů a omylů. Přijměte své chyby jako příležitost: uvidíte, že díky nim objevíte něco nového nebo zlepšíte něco, o čem jste si mysleli, že už to bez chyby je!

Změňte perspektivu

Cítíte-li se zaseknutí, zkuste změnit pohled: zvolte domů ze zastávku jinou, než svou obvyklou trasu. Sedněte si na jiné místo v oblíbené kavárně. Odjeďte na pár dní mimo domov, ať už do jiného města nebo do zahraničí. Poslouchejte hudbu, kterou běžně neposloucháte. Zakecejte se s lidmi, kterým se. běžně vyhýbáte (i podcast se počítá!). Někdy právě malý podnět může odemknout velkou inspiraci.

Vyčistěte si mysl

Někdy je příčinou tvůrčího bloku přepracování a zahlcení myšlenkami. Udělejte si proto čas na relax. Pomoct může meditace, procházka v přírodě, cvičení nebo jen pár minut vědomého dýchání. Co je všechna práce a inspirace, když vám chybí klidná mysl?

Stanovte si realistické cíle

Když se cítíte ztraceni, je důležité si stanovit dosažitelné cíle – je sice hezké vědět, kde chcete být za deset let, při pocitu zaseknutí to ale působí jako místo, kam se dost možná nikdy nedostanete a vytváří ještě větší frustraci. Zkuste tedy začít malými kroky: napište jednu stránku, nakreslete jednu skicu, nacvičte jednu scénu. Postupným plněním malých úkolů získáte sebedůvěru a uvidíte, že cobydup obnovíte svou tvůrčí energii a hlavně nadšení.

Obraťte se na druhé

Ve dvou (nebo třech či padesáti) se to lépe táhne. Když se ocitnete v tvůrčím bloku, zkuste se pobavit s přáteli, kolegy, mentory nebo klidně i kritiky vaší práce. Diskuze o vašich nápadech, obavách či frustracích vám nabídne nový úhel pohledu a pomůže překonat vnitřní překážky.

Dejte si pauzu

Někdy je nejlepším řešením tvůrčího bloku dát si prostě na chvíli pauzu a věnovat se něčemu úplně jinému. Dovolte si na chvíli zapomenout na svou tvorbu, na své cíle a frustraci. Dělejte něco, co vás baví a naplňuje – ať už je to cokoliv (a klidně to ani nemusí vydělávat nebo vás někam posouvat, ha!). Tím, že dovolíte své mysli si odpočinout jí umožníte, aby se podvědomě vypořádala s problémy, které vás blokují. Work smarter, not harder!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *