5 tipů, jak vystoupit z komfortní zóny

Léto je odjakživa synonymem pro dobrodružství. A i když máme letos (opět) možnosti značně omezené, udělat něco nového a takzvaně vystoupit z komfortní zóny můžeme klidně hned. A vlastně ani nemusíme nikam cestovat. Udělejte z letošních prázdnin nezapomenutelnou vzpomínku!

Udělat někdy něco jinak, než jste zvyklí, je skvělé. Je to ten nejlepší způsob, jak se vyhnout stagnaci a špatné náladě. Možná objevíte skryté nadání, poznáte nové lidi, naučíte se něco nového… A to jsou věci, které nás v životě posouvají mílovými kroky kupředu!

Naše komfortní zóna je jako pelíšek, pokojíček a útočiště, kde jsme schovaní před světem, nikdo na nás nemůže a nic špatného se nám nestane. Sice je to někdy dost nuda, ale bezpečná. Takzvaně teplíčko a smrádeček. Ale nestálo by za to otevřít okna dokořán, nadechnout se čerstvého vzduchu a konečně zažít to, po čem celý život toužíte? A víte, jak na to?

1. Seznam

Nejprve si sepište seznam toho, co byste chtěli v životě zažít. Kam byste chtěli zajet, co byste chtěli vidět, vyzkoušet si, ochutnat, slyšet… Chcete začít běhat? Upéct chleba? Večeřet v michelinské restauraci? Tančit? Mluvit španělsky? Zpívat? Napsat knihu?

2. Uvědomění

Teď se zamyslete nad tím, kde leží hranice vaší bezpečné zóny. Které situace jsou vám tak trochu nepříjemné, bojíte se jich, ale vlastně úplně nevíte proč. Například toužíte celý život jet na dovolenou sami, ale zatím jste neměli dost odvahy. Dělá vám problémy cizí jazyk, ale doučování jste taky ještě nesháněli, protože se stydíte. Nehledejte výmluvy, ale soustřeďte se chvíli na důvody a příčiny, proč jste ještě neudělali TU věc.

3. Představa nejhoršího scénáře

Reagovat na nové podněty je náročné pro každého, ale největší strach většinou pramení z nevědomosti. Vůbec nevíme, do čeho jdeme a jak to celé dopadne. Až přijdete na to, čeho že se tak strašně bojíte a co vám dělá největší problém, podívejte se na danou situaci tím nejvíc pesimistickým úhlem pohledu. Na doučování se vám bude učitel smát, že nevíte, jak se řekne italsky motýl? V cizině se ztratíte a budete se bát zeptat na cestu? Většinou si pak uvědomíte, že nic není tak černé, jak to na začátku vypadá.

4. Krůček po krůčku

Až budete vědět, co vás trápí a čeho se bojíte, zkoušejte svůj strach překonávat pomalinku. Umíte pár frází francouzsky, ale když vás na ulici osloví ztracený Pařížan, mluvíte raději anglicky? To je přece škoda ne? Prostě to zkuste! Uvidíte, že je to docela snadné. A takhle pořád dokola, až najednou ztratíte zábrany úplně.

5. Řekněte prostě ANO

Zbytečně nad vším nepřemýšlejte a prostě to udělejte. Chcete někam odjet? Kupte si letenku! Pak teprve vám dojde, že už není cesty zpět. A proč taky? Jen jeďte a užijte si to! Všechno vždycky nějak dopadne a nějak se to vyřeší.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *