Mindful eating aneb Jak se naučit jíst v klidu

Mindful eating neboli „vědomé stravování“ je koncept, který zdůrazňuje, jak je při jídle důležité plné vědomí. Jedná se o způsob stravování, během něhož se zaměřujete jak na uvědomění si vlastního těla a potravin, tak celého jídelního procesu. Moc ezo? No, jen počkejte.

Jakkoliv zvláštní se vám tenhle koncept zdá, něco na něm je. Mindful eating v podstatě znamená, že se víc soustředíte na stravování a vnímání potravy do nejmenších detailů. A to včetně chuťových vjemů, vůní, textur, barvy a vlivu potravin na vaše tělo. Znamená také větší pozornost k fyzickým signálům těla, jako je hlad, sytost a potřeba určitých živin.

Co to znamená v praxi?

  1. Vnímání hladu a sytosti. Sledujte signály těla a a snažte se rozpoznat a rozlišit, co znamenají. Třeba jako přirozený pocit hladu a sytosti před jídlem, během něj a po něm. Cílem je jíst, když máte skutečně pocit hladu, a přestat jíst, když se cítíte sytí.
  2. Pomalé jídlo. Dopřejte si dostatek času na jednotlivá jídla během dne a zároveň zkuste trochu zpomalit tempo. Takže důkladně každé sousto rozžvýkejte, vnímejte chutě a textury potravy. Zkrátka vnímejte každé jídlo jako požitek a ne jako nutnost k zahnání hladu.
  3. Vědomí potravin. Dalším aspektem vědomého stravování je i to, že si budete více vybírat, co vlastně jíte. Vybírat si pečlivě jednotlivé potraviny, znát jejich původ, kvalitu a vliv na vaše tělo. Tímto způsobem můžete (měli byste) upřednostňovat vyváženou stravu bohatou na živiny.
  4. Odstranění rušivých faktorů. Snažte se během jídla omezit na absolutní minimum jakékoliv rušivé elementy, například telefony, televizi nebo počítač. Místo toho se soustřeďte na jídlo a vychutnávejte si ho plně. Takže všechno vypnout!
  5. Uvědomění si emocionálního spojení se stravováním. Jídlo jsou emoce. Tak se na to zkuste soustředit. Co s vámi vůbec jídlo dělá? Cítíte se provinile? Jste šťastní? Proč se to děje?

Chcete zkusit přerušovaný půst? Naše zkušenosti najdete tady.

Mindful eating se zaměřuje na vytváření zdravého a vyváženého vztahu ke stravování, odstraňování automatického nebo emocionálního přejídání a posilování přirozené schopnosti těla vnímat a regulovat příjem potravy. Pomáhá taky snižovat stres spojený s jídlem, což by následně mělo vést k celkovému zlepšení fyzického i psychického zdraví.

No, ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Tak na to zkuste myslet, až budete jíst své příští jídlo.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *