Na večeři do Trezoru: Ochutnaly jsme nové menu Marka Fichtnera

Jednou za čas by si každý měl dopřát místo Netflixu balet ve Státní opeře a místo chleba s máslem pětichodové menu ve fine dining restauraci. Z těchto věcí se totiž stanou zážitky, pro které se vyplatí žít. Nedávno jsem objevila podnik, ve kterém se to zážitky jen hemží. Jste připravení usednout ke stolu?

Představte si, že v období první republiky vcházíte coby vážený a bohatý klient do Anglo – československé banky. Oslní vás mohutný, důstojný a na svou dobu velmi moderní interiér architekta Josefa Gočára, který takto přestavil barokní palác Špork z 18. století.

V budově se nachází mnoho trezorů, salonků, ale také přepážek a čekáren s kubistickými prvky. Nechyběla ani velkorysá vstupní hala s prosklenou luxferovou střechou. A dnes? Dnes se v tomto překrásném prostoru najdete restauraci Červený jelen, jejíž interiér má na svědomí architekt Stanislav Fiala. Hlavnímu patru se zde říká banka, klidnějšímu podzemí trezor.

Restaurace Trezor Špork

Právě v prostorech, kde se původně nacházel hlavní trezor, a dodnes jsou zde k vidění původní trezorové dveře, se nachází zážitková restaurace Trezor Špork pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera. V restauraci Červený jelen, pod kterou Trezor Špork spadá, jsem měla možnost ochutnat jejich nové podzimní menu.

Kdo je Marek Fichtner?

Marek Fichtner je bezpochyby jedním z nejznámějších českých kuchařů. Kromě toho, že byl dva roky porotcem soutěže Masterchef Česko vařil například pro saudského krále, v nejlepší restauraci světa Noma v Kodani nebo v hotelu Kempinski a restauraci Le Grill.

Marek Fichtner (druhý zleva) s kolegy

Nyní vede kuchyni pražské restaurace Červený jelen, kam zve dokonce i světové michelinské kuchaře. Naposledy takhle měli hosté možnost ochutnat jídla od třímichelinského Thomase Bühnera, který letos v létě Marka a jeho tým pozval na turné po těch nejlepších restauracích světa. „Byl to pro nás životní zážitek, který nám toho neskutečně dal,“ vypráví s neustálým úsměvem na rtech Marek Fichtner.

Na jelena do Jelena

Menu, které si pro podzimní sezonu v Trezor Špork nachystali, je cítit podzimem, zvěřinou, ale i zábleskem letních bezstarostných dní. Když jsem si všimla v menu tataráku a jeleního hřbetu, trošku jsem se lekla. Zvěřina ani syrové hovězí maso nepatří k mým oblíbeným jídlům a kdyby bylo po mém, rozhodně bych si je neobjednala. Jak to tak ale bývá, dokud nezkusíš a neochutnáš, nemůžeš hodnotit, a mně při obou těchto chodech doslova spadla brada.

Jelení hřbet

Specialista na topinky

Začali jsme hovězím tatarákem s consommé (tzv. dvojitý vývar, pozn. red.). Tatarák byl položen na lahodném dýňovém chlebu, v puse se dokonale rozplýval a vše kromě konfitovaného žloutku doplňovaly kapary, ančovičky a hořčičná majóneza. Naprostá delikatesa, kterou bych si hned dala znovu! „Tatarák je u nás nahoře nejprodávanější položkou, dokonce jsme museli najmout kuchaře, který dělá pouze topinky,“ směje se Marek, zatímco nám servírují další chod.

Hovězí tatarák

Humr, nebo jelen?

Humří risotto, tak na to jsem se těšila! Zakápnuté Rulandským šedým, Pernodem a dolazené šafránem. Dokonalost. Následoval hlavní chod – jelení hřbet s variací červeného zelí, krupičkovými a naprosto božskými noky a samozřejmě s brusinkami.

Humří risotto

Toto jídlo si zaslouží řád červeného jelena! Ne, vážně, maso bylo tak šťavnaté a chutné, omáčka skvěle dochucena směsí „svařákového“ koření a to zelí? Nechápu doteď. Jak jsem zmínila na začátku, nejsem velká fanynka zvěřiny, ale tohle mě uchvátilo.

Sladkou tečkou byl dezert s názvem Čokoláda Michel Cluizel, doplněný o kardamonovou zmrzlinu, pistácie a espresso. Nejen výborné, ale i zábavné. Čokoládovou pralinku totiž nejdříve musíte rozbít pomocí vidličky. Připravte telefony, atraktivní instastories je na cestě.

Čokoláda Michel Cluizel

Pivnice s fine diningem

Celkově jsem Červeného jelena dřív vnímala spíš jako pivnici, ve které si kromě tankové plzně dáte pořádný kus masa a netušila jsem, jaké poklady ukrývá v „trezoru“. Příště zkusím proslulý filet Rossini, skládající se z argentinské hovězí svíčkové, foie gras a černého lanýže. Tento chod vás sice bude stát 990 Kč, ale věřím, že nebudete litovat jediné koruny. Ze všech ochutnaných jídel jsem ohromená a nemůžu se dočkat, až podnik navštívím znovu.

A co mě mimo jiné také zaujalo, je abonentní program, který pořídíte za 4 900 Kč. Hostovi nabídne všechna tři sezónní menu (zima – jaro – podzim), slevu a přednostní rezervaci na speciální menu a na pásmo Marek & Friends. Tomu říkám dárek k Vánocům!

Restauraci Trezor Špork najdete na adrese Hybernská 1034/5, Praha 1 a otevřeno má každý večer od úterý do soboty.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *