Jednou za čas by si každý měl dopřát místo Netflixu balet ve Státní opeře a místo chleba s máslem pětichodové menu ve fine dining restauraci. Z těchto věcí se totiž stanou zážitky, pro které se vyplatí žít. Nedávno jsem objevila podnik, ve kterém se to zážitky jen hemží. Jste připravení usednout ke stolu?
Představte si, že v období první republiky vcházíte coby vážený a bohatý klient do Anglo – československé banky. Oslní vás mohutný, důstojný a na svou dobu velmi moderní interiér architekta Josefa Gočára, který takto přestavil barokní palác Špork z 18. století.
V budově se nachází mnoho trezorů, salonků, ale také přepážek a čekáren s kubistickými prvky. Nechyběla ani velkorysá vstupní hala s prosklenou luxferovou střechou. A dnes? Dnes se v tomto překrásném prostoru najdete restauraci Červený jelen, jejíž interiér má na svědomí architekt Stanislav Fiala. Hlavnímu patru se zde říká banka, klidnějšímu podzemí trezor.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/Cerveny-jelen_Trezorove-patro-1024x683.jpeg)
Právě v prostorech, kde se původně nacházel hlavní trezor, a dodnes jsou zde k vidění původní trezorové dveře, se nachází zážitková restaurace Trezor Špork pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera. V restauraci Červený jelen, pod kterou Trezor Špork spadá, jsem měla možnost ochutnat jejich nové podzimní menu.
Kdo je Marek Fichtner?
Marek Fichtner je bezpochyby jedním z nejznámějších českých kuchařů. Kromě toho, že byl dva roky porotcem soutěže Masterchef Česko vařil například pro saudského krále, v nejlepší restauraci světa Noma v Kodani nebo v hotelu Kempinski a restauraci Le Grill.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/marek-fichtner.jpg-1024x660.webp)
Nyní vede kuchyni pražské restaurace Červený jelen, kam zve dokonce i světové michelinské kuchaře. Naposledy takhle měli hosté možnost ochutnat jídla od třímichelinského Thomase Bühnera, který letos v létě Marka a jeho tým pozval na turné po těch nejlepších restauracích světa. „Byl to pro nás životní zážitek, který nám toho neskutečně dal,“ vypráví s neustálým úsměvem na rtech Marek Fichtner.
Na jelena do Jelena
Menu, které si pro podzimní sezonu v Trezor Špork nachystali, je cítit podzimem, zvěřinou, ale i zábleskem letních bezstarostných dní. Když jsem si všimla v menu tataráku a jeleního hřbetu, trošku jsem se lekla. Zvěřina ani syrové hovězí maso nepatří k mým oblíbeným jídlům a kdyby bylo po mém, rozhodně bych si je neobjednala. Jak to tak ale bývá, dokud nezkusíš a neochutnáš, nemůžeš hodnotit, a mně při obou těchto chodech doslova spadla brada.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/10-jeleni-hrbet.jpg)
Specialista na topinky
Začali jsme hovězím tatarákem s consommé (tzv. dvojitý vývar, pozn. red.). Tatarák byl položen na lahodném dýňovém chlebu, v puse se dokonale rozplýval a vše kromě konfitovaného žloutku doplňovaly kapary, ančovičky a hořčičná majóneza. Naprostá delikatesa, kterou bych si hned dala znovu! „Tatarák je u nás nahoře nejprodávanější položkou, dokonce jsme museli najmout kuchaře, který dělá pouze topinky,“ směje se Marek, zatímco nám servírují další chod.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/03-hovezi-tatarak.jpg)
Humr, nebo jelen?
Humří risotto, tak na to jsem se těšila! Zakápnuté Rulandským šedým, Pernodem a dolazené šafránem. Dokonalost. Následoval hlavní chod – jelení hřbet s variací červeného zelí, krupičkovými a naprosto božskými noky a samozřejmě s brusinkami.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/01-humri-risotto.jpg)
Toto jídlo si zaslouží řád červeného jelena! Ne, vážně, maso bylo tak šťavnaté a chutné, omáčka skvěle dochucena směsí „svařákového“ koření a to zelí? Nechápu doteď. Jak jsem zmínila na začátku, nejsem velká fanynka zvěřiny, ale tohle mě uchvátilo.
Sladkou tečkou byl dezert s názvem Čokoláda Michel Cluizel, doplněný o kardamonovou zmrzlinu, pistácie a espresso. Nejen výborné, ale i zábavné. Čokoládovou pralinku totiž nejdříve musíte rozbít pomocí vidličky. Připravte telefony, atraktivní instastories je na cestě.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/13-michel-cluizel.jpg)
Pivnice s fine diningem
Celkově jsem Červeného jelena dřív vnímala spíš jako pivnici, ve které si kromě tankové plzně dáte pořádný kus masa a netušila jsem, jaké poklady ukrývá v „trezoru“. Příště zkusím proslulý filet Rossini, skládající se z argentinské hovězí svíčkové, foie gras a černého lanýže. Tento chod vás sice bude stát 990 Kč, ale věřím, že nebudete litovat jediné koruny. Ze všech ochutnaných jídel jsem ohromená a nemůžu se dočkat, až podnik navštívím znovu.
![](https://vzakulisi.cz/wp-content/uploads/2022/10/a9a8fa01f74d32c0baadfdef64c82f67_resize18481385_-1024x767.jpeg)
A co mě mimo jiné také zaujalo, je abonentní program, který pořídíte za 4 900 Kč. Hostovi nabídne všechna tři sezónní menu (zima – jaro – podzim), slevu a přednostní rezervaci na speciální menu a na pásmo Marek & Friends. Tomu říkám dárek k Vánocům!
Restauraci Trezor Špork najdete na adrese Hybernská 1034/5, Praha 1 a otevřeno má každý večer od úterý do soboty.