Vyzkoušela jsem přerušovaný půst. Je lepší 5:2, nebo spíš 16:8?

I když jsou diety obecně nesmysl, nechat občas tělo hladovět se podle odborníků považuje za dobrý nápad. A tak pokud se chcete dostat trochu do formy nebo třeba zlepšit kvalitu spánku a mít více energie, doporučujeme přerušovaný půst. Já jsem vyzkoušela dvě nejznámější varianty: 5:2 a 16:8. Která je lepší?

5:2

O co jde:

Půst 5:2 funguje tak, že pět dní v týdnu jíte normálně tak, jak jste zvyklí, a dva dny v týdnu se postíte. Nemusíte se ale bát, jen o vodě tyhle dva dny nebudete. Pro ženy se doporučuje snížit kalorický příjem na 500 kalorií a pro muže na 600. Ideální je, abyste si tyhle dva dny neplánovali hned za sebou –uvidíte, že ten den na omezené stravě se vám bude zdát nekonečný.

Výhody:

Během asi šesti týdnů se mi podařilo shodit 4 kila a to navíc poměrně bezbolestně. Jen o hubnutí mi ale nešlo. Měla jsem najednou lepší pocit sama ze sebe, ze svého těla, připadala jsem si lehčí, aktivnější a plná energie. Po pár týdnech jsem si taky mnohem více uvědomovala, co jím. Už jsem nechtěla „volné” dny zabít meníčkem z Mekáče. Přestalo mi chutnat sladké, protože mi najednou připadalo sladké až moc.

Nevýhody:

Někdy se ty postní dny zdály fakt nekonečné. Celý den jsem jenom přemýšlela, co si druhý den dám, kam si zajdu na koláč a kam na večeři. Naštěstí tyhle pocity hned druhý den ráno zmizely. Řekla bych ale, že v tomhle režimu se nedá fungovat moc dlouho. Postní dny se musí trochu plánovat, protože když vám tam skočí rodinná oslava, pracovní oběd nebo něčí narozeniny, postit se fakt nechcete. A tak je to občas otrava a nedá se to moc dlouho praktikovat.

Hodnocení:

Nejspíš to nevydržíte moc dlouho, ale jako start zdravějšího života je 5:2 ideální.

16:8

O co jde:

V rámci půstu 16:8 se postíte během jednoho dne – to je tedy hlavní rozdíl oproti 5:2, kdy máte půst rozložený v rámci jednoho týdne. Čas postění je rozdělen na 16 hodin „hladu” a 8 hodin jídla. Jak si tuto dobu rozvrhnete během dne je jen na vás. Pokud neradi snídáte, můžete s klidným srdcem snídaně vynechat a začít den až obědem ve 12 hodin. Poslední jídlo si pak dáte kolem 20. hodiny. Díky tomu dáte tělu dostatek času, aby strávilo jídlo, které jste snědli. V postní době byste neměli už přijímat žádné kalorie, tedy ani alkohol.

Jste busy a nevíte, jak se stravovat? Čtěte tady.

Výhody:

Pro mě je tenhle „půst” naprosto ideální. Zjistila jsem totiž, že když jím večer, špatně se mi spí a ráno je mi těžko. Poslední jídlo si tedy dávám kolem 17. hodiny – bez snídaně bych nepřežila. V tomhle režimu už jedu přes rok a jsem naprosto spokojená. Nedodržuji ho úplně striktně, někdy vynechám, ale jelikož se tenhle půst dá praktikovat dlouhodobě, není to vůbec znát. A ztráta kil je příjemným bonusem nového režimu.

Nevýhody:

Já osobně v tomhle režimu žádné nevýhody nevidím. Ze začátku to bude chtít trochu plánování, ale na to si brzy zvyknete.

Hodnocení:

Pokud hledáte dlouhodobý stravovací režim, který bude příjemný pro vás i vaše tělo, 16:8 rozhodně doporučuju!

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] Chcete zkusit přerušovaný půst? Naše zkušenosti najdete tady. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *