„Na to nemám čas!“ aneb Proč už nemáme žádné koníčky?

Co byste řekli, kdyby se vás někdo zeptal na vaše koníčky? Pokud vás nic nenapadá, nejste sami. Moderní doba totiž nahrává úpadku volnočasových aktivit hned několika způsoby. 

Me & Netflix & chill?

Asi tím nejzásadnějším způsobem je stále přibývající množství nejrůznějších médií, jejichž primárním účelem je zajistit, aby jejich uživatel jejich konzumací strávil co možná nejvíce času – ať už jsou to sociální sítě, streamovací služby nebo třeba online hry. Ruku na srdce, kdo z nás tímto způsobem netráví víc času, než by chtěl? Na jiné volnočasové aktivity pak už prostě není čas.

Dalším viníkem je hustle culture, neboli přehnaný důraz na produktivitu a úspěch na úkor self care a odpočinku. Aby byl člověk ‘úspěšný’, musí buď zaprodat duši korporátu, nebo mít minimálně 10 vedlejšáků a pasivních příjmů. Na koníčky je místo jen tehdy, pokud vám pravidelně hodí nějakou korunu, nedejbože dělat něco jen tak pro radost. I když je tenhle “trend” díky mladším generacím na ústupu, bude ještě chvíli trvat, než se jej zbavíme úplně. 

Přečtěte si: „Vyspím se až v hrobě“ aneb Fenomén hustle culture

V neposlední řadě nám škodí také rozhodovací paralýza. Jsme v podstatě první generace, která žije s vědomím, že můžeme dělat naprosto cokoliv, ale je nemožné dělat všechno. Čím více lákavých aktivit máme k dispozici, tím těžší je rozhodnout se pro jednu z nich. A proto se často stane to, že se nerozhodneme ani pro jednu a skončíme zase u toho Netflixu. 

A k čemu koníčky vlastně jsou?

Proč je neexistence volnočasových aktivit vlastně problém? Ve zkratce – koníčky zlepšují kvalitu našeho života. Benefitů je spousta: ať už je to úleva od stresu, možnost navázat nové vztahy, nebo třeba zvýšení sebevědomí díky nabytí nových dovedností. Bez volnočasových aktivit naopak riskujeme, že se náš život stane monotónním a budeme mít pocit, že žijeme jen proto, abychom pracovali. 

Možná si teď říkáte, že přece hobby máte, protože po práci třikrát týdně zajdete do fitka. To je samozřejmě skvělý koníček, ale jen v případě, že vás cvičení opravdu baví a naplňuje. Pokud to přes posilovnu po cestě z práce domů vezmete jen proto, abyste si večer u televize mohli dopřát chipsy, a celou dobu cvičení odtrpíte, asi se to úplně nedá počítat jako radostná volnočasová aktivita.

Změna vychází zevnitř

Pokud jste s trávením volného času na sociálních sítích nebo hrami OK, nemusíte samozřejmě měnit vůbec nic. Pokud však máte pocit, že by se váš čas dal trávit smysluplněji, nebo prostě jen vědoměji, je to jen o vašem rozhodnutí. Zkuste si například do kalendáře naplánovat pravidelný slot, kdy se budete věnovat svému zvolenému koníčku. 

Je však třeba daný čas opravdu dodržet, nebo minimálně přeplánovat v případě, že vám do toho něco vleze. Často totiž svým vlastním ‘neproduktivním’ aktivitám nepřikládáme důležitost, a proto se k nim nikdy nedostaneme.

Pokud máte s tímhle aspektem problém, je nejlepší se nějakému koníčku “upsat”. Zkuste řízené kurzy – například jazykové, keramiky (to teď hodně frčí), sportovní klub, nebo se novému koníčku začněte věnovat spolu s kamarádem. Toho přece nechcete nechat ve štychu, no ne?

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *