Jste nešťastní? Možná si za to můžete sami

Nešťastný nechce být nikdo. Přesto se za šťastného považuje jen málokdo. Ať už je pro vás definice (ne)štěstí jakákoliv, mnohdy si za obojí můžeme jen my sami. Víte proč?

Průzkumů na téma štěstí / neštěstí bylo provedeno hodně. A výsledky většinou hovoří jasně. Pocit (ne)štěstí závisí jen na nás. Například psychologové z univerzity v Kalifornii zjistili, že genetika a životní okolnosti se na štěstí podílí asi jen z padesáti procent. A opravdu bohatí lidé jsou prý jen o něco málo šťastnější než jejich podřízení.

Když jsou lidé šťastní, je to téměř nakažlivé. Bohužel v opačném případě to funguje úplně stejně. Morouse zkrátka nemá nikdo rád a jejich společnost nikomu nesvědčí.

Čím si tedy zbytečně škodíme a způsobujeme si špatnou náladu?

Hra na chudinku

Jestliže svůj neúspěch svádíte na osud nebo ostatní lidi či jiné okolnosti, daleko nedojdete. Jak říkal Charles Bukowski, svět patří těm, co se neposerou. Je normální mít někdy blbou náladu, ale nesmí se to stát pravidlem. S tímto životním postojem toho moc neuděláte. Každý svého štěstí strůjcem.

Kňourání a stížnosti

Jedna věc je vypovídat se občas kamarádce, druhá věc je být negativní pokaždé, když otevřete pusu. Na to opravdu není nikdo zvědavý. Neustálé mluvení o tom, co všechno je špatně, ještě nikomu neprospělo. Pokud nezvládáte vidět věci pozitivně, chválit a radovat se, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Čekání na AŽ

Až bude léto, až bude pátek, až budu mít víc času, až najdu práci, až… Pokud patříte ke skupině lidí, kteří neustále na něco čekají, nikdy se nikam neposunete a dařit se vám nebude. Budoucnost je vždy nejistá. Jisté je jen to, že pokud něco neuděláte vy, samo se to nestane.

Pesimismus

Víte, že když budete neustále negativní, ty špatné věci si akorát přivoláte? Pokud se díváte na svět zamračeně, nic dobrého to nepřinese. Stačí si ale uvědomit, jak zbytečné vaše černé myšlenky a obavy jsou. Představa nejhoršího scénáře často není tak strašná, jak se na první pohled může zdát.

Drama

Každému se někdy dějí špatné nebo smutné věci. To, že vás vyhodili z práce nebo jste neudělali zkoušku, ale ještě neznamená, že se proti vám spiknul celý svět. Opravdu na tom nejste nejhůř ze všech. Šťastní lidé ale z takové události na rozdíl od vás udělají něco pozitivního, berou to jako možnost se poučit a jít dál o něco silnější.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *