Stručná historie červených rtů: Od Kleopatry po LGBTQ

Červené rty symbolizují sílu a eleganci a červená rtěnka je povinnou součástí kosmetických taštiček žen po celém světě. Ještě před pár desítkami let tomu tak ale nebylo. Znáte historii ikonických červených rtů?

Ve starověkém Egyptě nosili barevné rty ženy i muži a jednalo se o projev síly a bohatství. I samotná Kleopatra si rty barvila červenou směsí vyrobenou z rybích šupin, včelího vosku a drceného hmyzu. Naopak ve starověkém Řecku byly červené rty poznávacím znamením prostitutek – ty ze zákona musely nosit na veřejnosti make-up, aby neoklamaly muže, kteří hledali reálný vztah a závazek.

Kvůli rtěnce na hranici

V 16. století proslavila červenou rtěnku Alžběta I., která tvrdila, že má magické ozdravné vlastnosti a dokonce svého času sloužila jako platidlo. Královna vytvořila vlastní recept na zářivé rudé rty: karmín, arabská guma, vaječné bílky a fíkové mléko a také stojí za vynálezem konturovací tužky. Stala se ikonou mnoha žen, pro které se červená rtěnka stala nezbytnou, což se však znelíbilo církvi. Nošení rtěnky se označovalo za satanistické a musely jste se z něj vyzpovídat.

Britský parlament později nošení make-upu zakázal (doslova proto, aby ženy nemohly oklamat muže a donutit ho, aby si je vzal) a kdokoliv, kdo zákaz porušil, byl považován za čarodějnici. Oblibě se netěšil ani ve Viktoriánské době, kdy ho samotná královna Viktorie označila za rozmar a neslušnost.

Sufražetky a ozbrojené síly

Červené rty se na začátku 20. století staly znakem sufražetek bojujících za volební práva žen a staly se symbolem síly a moci, kterou jim muži odepírali. Červená rtěnka se sama o sobě stala obraznou formou protestu. Elizabeth Arden, zakladatelka stejnojmenné kosmetické značky, v roce 1912 na newyorské Fifth Avenue rtěnky rozdávala protestujícím sufražetkám.

A jelikož se červené rty staly o několik desítek let později také symbolem Spojenců a ženské válečné síly za druhé světové války, zásobovala Elizabeth Arden také ozbrojenou sílu US Marine Corps Women Reserve – součástí ženské válečné uniformy totiž byly právě rudé rty. Sufražetka a podnikatelka Elizabeth se tak stala první ženou na obálce TIME Magazine v roce 1946.

Do Německa jedině bez rtěnky

A proč byla pro Spojence právě červená rtěnka typická? Dalším zarytým odpůrcem červených rtů byl totiž Adolf Hitler, který tvrdil, že make-up popšpiňuje jinak čisté árijské ženy. Ženám, které jely do nacistického Německa, bylo doporučováno se make-upu či nalakovaných nehtů vyvarovat.

Adolf Hitler a Eva Braunová

Po druhé světové válce se zmenšil počet mužů, kteří byli schopni pracovat ve fabrikách a byli nahrazeni ženami. Ženy si tak vydělávaly své vlastní peníze, za které si mimojiné kupovaly i make-up. Rudá rtěnka se tak stala symbolem soběstačnosti a nezávislosti.

NE slutshamingu

V hnutí sufražetek se ale zapomínalo na afroameričanky a spojení snědé pleti a červených rtů bylo over-sexualizováno až do 50. let. Málokterý americký kosmetický salon je totiž byl ochotný obsloužit. V roce 1951 založila afroamerická podnikatelka Carmen Murphy vlastní kosmetickou značku, která se soustředila hlavně na women-of-color a je považována za jednu z prvních black-owned kosmetických značek.

Červené rty jsou dnes pro women-of-color symbolem sebejistoty a vzepření se proti slutshamingu a podobný vzorec můžeme vidět i u trans žen či drag queens.

Protagonistka rudých rtů z řad drag queens Sasha Velour

Červené rty a páska přes oči

To, že červené rty jsou symbolem síly a odporu proti bezpráví, potvrzuje i kampaň #SoyPicoRojo, kdy v roce 2018 Instagram zaplavily fotografie žen i mužů s červenou rtěnkou a právě tímto hashtagem. Jednalo se o protest proti autoritářskému režimu nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy, za nímž stála aktivistka Marlen Chow. O rok později použily stejný symbol odporu doplněný o pásku přes oči chilské ženy protestující proti tamějšímu sexuálnímu násilí na ženách.

Dnes jsou červené rty neodmyslitelnou součásti oblíbené americké demokratické političky a aktivistky Alexandrii Ocasio-Cortez či zpěvačky Taylor Swift, která otevřeně hájí práva žen a LGBTQ komunity.

Po staletí jsou červené rty symbolem síly, ženskosti, sebejistoty, odporu proti bezpráví a jsou spojovány s mnoha silnými ženami, které se nebály postavit za to, v co věří. Tak až si budete příště nanášet vaši oblíbenou rtěnku, vzpomeňte si na ně.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *