Highlighty HC Fashion Weeku: Skok z letadla a semaforové šaty

Minulý týden proběhl tradiční Haute Couture Fashion Week. Protipandemická opatření donutila návrháře mimojiné odklonit se od klasických catwalků a zaměřit se na originální a technicky propracovanou videoprezentaci. Tím se jim otevřely úplně nové možnosti, a tak nás tento fashion week bavil ještě o něco více než ty předešlé. Co nás zaujalo úplně nejvíce?

Do oblak s Iris Van Herpen

Nemůžeme začít ničím jiným než fenomenální prezentací značky Iris Van Herpen od stejnojmenné holandské módní návrhářky. Ta tradičně předvedla dechberoucí šaty z recyklovaného plastu připomínající organické korály či krystaly žijící si svým vlastním životem. Korunu celé přehlídce však nasadila Domitille Kiger, světová šampionka v parašutismu. V jenom z modelů – v krásných modrých šatech – vyskočila z letadla, a obohatila tak video o úplně novou dimenzi. Celá kolekce navíc dostála svému nosnému tématu, jímž byla svoboda. Aneb když je vysoká krejčovina opravdu vysoko!

Návrat Balenciagy

Ve středu uvedl svou haute couture kolekci módní dům Balenciaga (pod kreativním vedením Demny Gvasalii), a to po celých 53 letech. V 63 modelech Demna odkazoval na původní modely zakladatele Cristóbala Baleciagy z 60. let (přehlídka se odehrála ve zrenovovaném původním couture salonu), stejně jako do kolekce vnášel prvky pro něj typického oversized outwearu. Za nás tato fúze vysoké krejčoviny a casual looku 100% funguje!

Naděje podle Schiaparelli

Někdy je třeba řídit se heslem Více je více. A ví to i kreativní ředitel módního domu Schiaparelli, Daniel Roseberry. „Už žádné kousky, které vypadají, jako by je mohl vyrobit kdokoli. Už žádný cynismus. Už žádná ironie. Žádná plachost. Chci, aby tato kolekce reflektovala potěšení, které nám móda může přinést v zamračených dobách, a s tím nesla i příslib ještě větší radosti, když se obloha zase projasní. Chci více módy, více naděje,“ popisuje Roseberry barevnou, rozmanitou a veselou kolekci, která odkazuje na samotnou zakladatelku Elsu Schiaparelli.

Královská rodina Viktor&Rolf

Módní dům Viktor&Rolf pod vedením nizozemských designérů Viktora Horstinga a Rolfa Snoerena už více než 20 let vnáší do vážného světa drzost a provokaci, která nás baví. Svým nekonvenčním pojetím vysoké módy příjemně narušují vážnost akce a vystupují z davu. Letošní kolekce je isnpirovaná novodobými panovníky a snahou ukázat obyčejné lidi, kteří stojí za královskými tituly: „Móda, stejně jako monarchie, má svou vlastní hierarchii, své dvory, své mocenské aliance a své krále a královny. Svět je posedlý královskými rodinami, možná ještě více než módou. Oba světy však vyžadují show,“ vysvětlují návrháři. A jak víme, show must go on.

Hrdý Pyer Moss

Přehlídka Pyer Moss musela být sice kvůli počasí o pár dní odložena, ale čekání se rozhodně vyplatilo. Její kreativní ředitel Kerby Jean Raymond kolekcí oslavuje fakt, že je prvním afroamerickým návrhářkem, který byl pozván k oficiální prezentaci v rámci pařížského HC týdne módy. Každý z modelů oslavoval jeden vynález, který světu přinesli Afroameričané. Poznáte všechny?

foto: archiv firem

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *