V práci s make-up artistkou Martinou Loy

Tentokrát nás do zákulisí své profese nechala nakouknout éterická make-up artistka Martina Loy. Martinu můžete potkávat v Líčírně, líčila ale například i pro módní návrhářku Vandu Jandu, pardubické rappery z Milion + nebo dokonce film pod vedením Nicka Dudmana. Co nám o tomto zajímavém povolání prozradila?

Jak vypadá tvůj běžný den?

Asi u mě neexistuje něco jako běžný den. Záleží na každém dni a celkově na životním období. Teď je opravdu hodně práce plus jsem čerstvým bakalářem, takže jsem ve dne pracovala a v noci se učila a psala bakalářskou práci. Jelikož nemám nastavenou pevnou pracovní dobu, neexistují dva podobné dny v týdnu. Editorialy se fotí většinově od rána, klipy naopak v noci, filmy celé dny. Záleží tedy na práci, která mě zrovna čeká. Jeden den vstávám v 5 ráno, druhý den v 9 ráno. Samozřejmě bez rituálů by byl můj život naprostý chaos, a tak se snažím udržovat aspoň mimo práci v nějakém řádu. 

Co je pro tebe důležité pro udržení balancu mezi prací a osobním životem?

Nejdůležitější je pro mě thajský box, kde mě trénuje Dag Hoke. Udržuje moje tělo v kondici a hlavu v rovnováze. Mám to tam ráda, je to spíš taková „klubovna“ než gym (La zone 7), takže tam trávím čas i mimo tréninky. Je to tam pro mě důležité nejen kvůli sportu, ale hlavně kvůli lidem, se kterými se tam stýkám. Jiné dny jdu na bikram yogu nebo běhat. Přátelé, rodina, meditace, sport a má kočka je to, co mě dokáže uzemnit a dostat do naprostého klidu od mého každodenního života na hraně chaosu. Chápu, že tento životní styl nemusí být pro každého, ale já bych právě teď neměnila vůbec nic. 

Jak ses k práci make-up artistky dostala?

Vždy jsem věděla, že půjdu v životě spíše kreativní cestou. Od nějakých osmi let jsem si byla téměř jistá, že ze mě jednoho dne bude zahradní architektka, s dospíváním jsem však pochopila, že obličej je pro mne to správné plátno. 

Od rodičů jsem zprvu zrovna velkou podporu neměla, brali to spíše jako koníček a říkavali mi: „Martinko, tohle tě živit nebude, z toho maturovat nebudeš,” a tak dále… S postupem času jsem od nich ale dostávala větší a větší podporu a s klidnou hlavou mohu říci, že jsou na mě pyšní – dělám to, co mě naplňuje a já je za to miluji, jsou mojí největší oporou, a to hlavně v životě jako takovém. Samozřejmě ale i tak jsem a asi i vždy budu v naší rodině tak trošku „mimozemšťan”.

Můj první look byl halloweenský „Night king“ z Game of Thrones podle youtube tutoriálu. Jakoukoliv příležitost, kde jsem se mohla vyjádřit na svůj, či cizí obličej jsem si užila opravdu na maximum. To se mě vlastně drží do teď.

Po kurzech, které jsem později absolvovala přišly „stáže“ a roční asistence u jedné známé make-up artistky a maskérky. Bylo to jako ve filmu – tahala jsem kufry, dělala kafíčka, ale za odměnu jsem pak mohla sedět v růžku a psát si poznámky z kurzů, na které bych v té době finančně neměla. Během roku jsem se naučila principy a základy make-upu a jeho celkovou psychologii. Také základy maskeřiny, kterou mám v plánu teď dál rozvíjet. Pak jsem se přestěhovala do Prahy, kde jsem začala pracovat na vlastních projektech a utvářet si svůj vlastní styl.

Líčíš radši běžné nebo extravagantní looky?

Oboje mám moc ráda. Samozřejmě u extravagantních looků se mohu více vyjádřit, ale při čisté pleťovce miluji vnímat to kouzlo a sílu tahu štětců, jak každý můj pohyb udělá výraznou změnu v dojmu celého make-upu a tedy i výrazu člověka. Make-up líčím vždy podle rysů v obličeji a v podstatě poslouchám, co mi rysy a mimika daného člověka říká. 

Jaký má na tvou práci vliv studium psychologie?

Právě studium psychologie mi hodně pomáhá k výslednému vzhledu. Vnímám, jaký daný člověk je a i podle toho se snažím make-up uzpůsobit, jelikož potřebuji, aby mé „plátno“ ustálo, co bude pár hodin jeho součástí a dokázalo make-up prodat. 

Jaké produkty preferuješ a proč?

Samozřejmě se snažím formovat celý kit blíž k přírodní kosmetice, ale jsou high-end produkty, které mám opravdu ráda, a za které bych dala ruku do ohně kvůli výslednému efektu a bohužel jsem za ně zatím v přírodní kosmetice náhradu nenašla. 

Proč přírodní kosmetika?

Protože je naší pokožce přirozenou. Přes kůži se dostává do krve velké množství látek, které na pokožku dáváme, proto je důležité vnímat složení a přemýšlet nad tím, co do svého těla vstřebáváme. Rozhodně nezáleží na ceně produktu. Spousta firem vytváří produkty, které mají v sobě i spoustu karcinogenních látek, takže opět – věřme přírodě, ne cenovce. Navíc to jde ruku v ruce s mojí celkovou životní filozofií. 

Na jakou zakázku nejraději vzpomínáš?

Bude to pravděbodobně práce na seriálu „The Wheel of Time“ (Amazon, premiéra 2021), pod Nickem Dudmanem a tvůrci Star Wars a Harryho Pottera, kde jsem učila tvůrce R2-D2 učit hrát karty a on mi nazpátek předával životní a pracovní zkušenosti. Ráda samozřejmě vzpomínám i na všechny své projekty, například na video Lovesick, které jsme společně s Terezou Marií Valtovou točily pro Elle. Pak určitě spolupráce s návrhářkou Vandou Jandou a nebo labelem MILION+. Všechny zakázky však mají něco do sebe a z každé si odnáším hodně nového. 

Jak se líčíš ty sama?

Stojím za tím názorem, že nás příroda nějak vytvořila z určitého důvodu a měli bychom jí důvěřovat. Samu sebe vnímám nejvíce, když na sobě nemám právě vůbec žádný make-up a jsem to je čistě já. Naopak právě díky make-upu mohu být o trošku silnější, jelikož s ním nalíčím i takový štít, přes který si ne každého připustím k tělu, což se v jakékoli práci a každodenním životě leckdy hodí. Když se ale zaměřím na klasickou make-up rutinu, byla by to asi hlavně jemná, čistá pleťovka a lehce kočičí očka, kdy používám korektor pod oči na nedokonalosti, multilíčidlo od Manasi na tváře, rty a oči, potom tužkou linku, kterou protáhnu oko do cat/foxy eyes. Pokračuju řasenkou, jak na obočí, tak na řasy, trošku bronzeru a je to. 

Jaký vliv na to, jak make-up vypadá, má skincare?

Podstatně velký. Make-up artisti dokáží vytvořit zářivou, projasněnou a mladistvou pleť, samozřejmě je příjemnější a jednodušší práce, když modelka / klient používá takové produkty, za které jim jejich pleť děkuje a odměňuje je právě například vypnutou pletí, minimálními póry a podobně. 

Jakou skincare používáš ty?

Není to jen o skincare, ale hlavně o tom, co přijímáme do těla a jak moc pleť hydratujeme, a to hlavně pitným režimem zevnitř. Proto je důležité pít hodně vody. Můj největší oblíbenec, co se skincare týče, je celá řada produktů od DAFNA’S skincare. Jsou to čistě přírodní produkty a jsou nabombené bylinkami, které pocítite nejen vůní hned po prvním použití. Kosmetika celkově je velmi individuální a každý by si měl najít své oblíbence, kteří jim pomáhají v běžném životě. Ale jak už jsem jednou zmiňovala – jsem toho názoru, že bychom měli více věřit přírodě, a tak bych se i v péči o pleť zaměřila na sílu a kouzlo bylinek a darů Země. 

Všechny fotky: IG @viralee_

Co je na tvé práci nejhorší a co naopak nejlepší?

Je to zajímavá práce a každý den v mé práci je plný nových zkušeností. Od jisté chvíle nedělím zkušenosti na dobré a špatné. Jsou to zkušenosti, které mě formují a posouvají blíž k sobě samé. Takže vlastně to, že se každý den naučím něco nového a někam mě to v osobním rozvoji posouvá, je na mé práci asi právě to nejlepší.

Nejvtipnější pracovní příhoda?

Přitahuju dalo by se říci až bizarní situace, a to jak v práci, tak v běžném životě. Například mě zavolají na práci, kde mám líčit klip a na místě se dozvím, že líčím klip Adolpheenovi, což je plyšový maňásek na ruku v podobě delfína.

Přečtěte si, jak vypadá pracovní den stylisty Míry.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] A jak vypadá práce make-up artistky? Čtěte tady. […]

  2. […] Loy už od nás znáte – povídali jsme si s ní o její práci make-up artistky nebo třeba o tom, jak líčila zpěváka Yungbluda. Tentokrát jsme ji vyzpovídali ohledně […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *