Lekce alkoholové historie a porozumění jeho výroby pokračuje! Tentokrát na téma drinku gentlemanů a jedné žhavé novinky – whisky.
Když jsme přijaly pozvání na řízenou degustaci skotské whisky Singleton, měly jsme mírné předsudky o tom, že nám tento nápoj bude chutnat jen v míchaných drincích. Akce s podtitulem „Zamilujte se na první doušek“ v karlínském baru Mr. Brut nám ale velmi rychle ukázala, že když je whisky dostatečně kvalitní, lahodná a jemná, není těžké si jí zamilovat.
Značka Singleton patří mezi čtyři nejlepší výrobce single malt whisky na světě, což znamená, že na její výrobu byl použit pouze sladový ječmen v jedné palírně. Za svůj úspěch vděčí jak vysoké kvalitě produktů, tak i jejich dokonalé chuti.

Královna single malt whisky
Už od roku 1896 se destiluje v palírně Duffton v oblasti Speyside, v samotném srdci výroby single malt whisky ve Skotsku. Výroba whisky Singleton probíhá s maximální pečlivostí tak, aby každá kapka dosahovala té nejvyšší možné kvality a bohaté, přístupné chuti.
Palírna si pěstuje vlastní ječmen, nechává tekutinu dlouho kvasit a pomalu destilovat. Aby byla výsledná chuť dokonale vyvážená a jemná, staří se jak v sudech z amerického dubu, tak i v sudech z evropského dubu. Cílem je vytvořit lahodnou whisky, která zachutná každému.
Skotská versus irská
Whisky obecně se vyrábí z obilnin a následně zraje v dřevěných (nejčastěji dubových) sudech. Skotská whisky je nejčastěji dvakrát destilovaná a vyrábí se z ječmene, jenž se suší nad rašelinou.
Irská whiskey je destilovaná třikrát a následně zraje výhradně v dubových sudech po minimální dobu tří let. Americká whiskey se naopak pálí z kukuřice a kanadská z žita.

Whiskey nebo whisky?
Zajímavostí také je, že skotská whisky se jako jediná může psát bez písmenka e uprostřed. Tato přesmyčka vznikla údajně rozdílným přepisem starého gaelského výrazu do slovníku.
A co takový bourbon, koňak nebo brandy? Pokud si nejste jistí rozdílem těchto ušlechtilých nápojů, tak jsme si pro vás připravily menší slovníček, díky kterému zazáříte i na rande se zdánlivým znalcem těchto „chlapských“ drinků. A jak všechny víme, všeobecný přehled je prostě základ.
Slovníček pojmů a dojmů
Skotská whisky – vyrobena i lahvována ve Skotsku, vyrábí se z ječmene, ve kterém je patrná rašelinová dochuť (kouřový tón), známými výrobci jsou značky Glenfiddich, Johnnie Walker, Ardbeg, Laphroaig, Singleton, Chivas Regal nebo Grants.
Irská whiskey – vyrobena v Irsku, třikrát destilována a většinou dozrává v dubových sudech, má jemnější chuť, což z ní dělá nejpopulárnější na světě. Známými výrobci jsou značky Jameson, Tulammore Dew, Bushmills, Redbreast nebo Teeling Single Grain.
Bourbon – americká whiskey, při jejíž výrobě bylo použito minimálně 51 % kukuřice, zraje v dubových sudech, které jsou zevnitř opálené, je známá jako nápoj kovbojů, díky jeho intenzivnější chuti ho oceňují převážně muži, známými výrobci jsou značky Jim Beam, Maker’s Mark, Four Roses nebo Blanton’s.
Koňak – hroznový destilát připodobňován pravému šampaňskému, jelikož i on má přísná kritéria výroby. Vyrábí se z hroznů odrůd Ugni Blanc, které musí pocházet z regionu Cognac. Prochází dvojnásobnou destilací v měděných kotlíkových zařízeních, a pak minimálně dva roky zraje v sudech z francouzského dubu. Známými výrobci jsou značky Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier, Camus nebo Martell.
Brandy – hroznový destilát, jehož název pochází z holandštiny v překladu jako „pálené víno“, známými výrobci jsou značky Metaxa, Torres, Zámoyski nebo Kvint.
VS, VSOP, XO – zkratky označující zralost koňaků, VS (very special) zrál dva roky v sudu, VSOP (very superior old pale), někdy také označováno jako Réserve, zraje minimálně čtyři roky a XO (extra old) si v sudu poležel šest let a výše.