10 důvodů, proč milujeme mikrovlnku

Mikrovlnka: ekvivalent nejlepšího kamaráda každého čerstvě dospělého, kdo se učí žít sám. Synonymum pro varnou konvici, troubu či toustovač. Zároveň strašák každého, pro koho vaření neznamená jen rozmrazit zeleninu nebo ohřát polévku od mamky. Spotřebič stanovující společenské schizma. Tak na které straně jste vy: milujete ji, nebo nenávidíte?

1. Rýže

Vaření rýže pro mě byla noční můra: akce totiž obsahovala proces vaření. Od té doby, co jsem zjistila, že stačí rýži a vodu (1:2 pro každého, kdo by hledal recept) osolit a dát na 20 minut do mikrovlnky, jsou rýžové pokrmy mnohem častější součástí mého jídelníčku. Už žádné míchání, ochutnávání a rýže al dente!

2. Solené mandle

Navštívili jste někdy pražský podnik Champagnerie? A pokud ano, ochutnávali jste někdy jejich dokonalé horké mandle? Orestované, propečené, s perfektní teplotou i množstvím soli… Naštěstí jsme se je naučily dělat doma i my – a ještě mnohem lepší a budget-friendly! Stačí je dát do…mikrovlnky.

Postup je jednouchý, potřebovat budete sůl a balení celých loupaných mandlí. Vysypte je na mělký talíř tak, aby se nepřekrývaly a lehce osolte. Vložte do mikrovlnky na nejvyšší teplotu a po dobu jedné minuty nechte ohřívat. Následně pomocí kuchyňské obracečky mandle zamíchejte a obraťte vzhůru a celý postup opakujte přibližně šestkrát za sebou nebo podle zabarvení mandlí. Ideální stav je „do zlatova“. A párty může začít!

3. Popcorn

Tady snad dělají výjimku i zarytí hejtři mikrovlnek – jendou jedinkrát jsem se snažila dělat popcorn na pánvi a můžu říct, že ten zážitek mě utvrdil v lásce k mikrovlnce víc než cokoliv jiného…

4. Papír

Sice papír v mikrovlnce nepřipravíte, ale můžete ho do ní vložit! Neříkejte mi, že jste tuhle informaci věděli… Existuje snad jednodušší cesta, jak si vychutnat zbytek jídla z Woltu z předešlého dne? Prostě celé balení ohřeje mikrovlnka!

5. Časovač

Sem tam zapneme i troubu, což nás donutilo ocenit i další z výhod mikrovlnek – časovač! Prostě se sama vypne, jakmile uběhne daný čas! Žádné spáleniny a strach z podpálení domu! (A ano, nejsme troubové a víme, že tuto funkci mají i nové trouby, jen nemáme nové trouby.)

6. Polštářky

Mikrovlnka zahřeje nejen (vaše srdce) jídlo, ale můžete si v ní nahřát například i hřejivé polštářky nebo plyšáky. Na ty je i trouba krátká!

Hřejivý polštářek

7. Ohřívání

Můžete nám vysvětlit, jak si ohříváte jídlo bez mikrovlnky? Polévku si ještě představit dokážeme, ale co třeba zapečené těstoviny? Aha?!

8. Rozmrazování

Viz bod výše. Nechápeme.

9. Mug cake

Ano, ten slavný, slaďoučký a super jednoduchý koláč! Prostě to všechno naházíte do hrnku, šoupnete do mikrovlnky a je to upečené! Teď vážně, co chcete víc?

10. Hygiena

A teď pozor! Věděli jste, že mikrovlnka pomáhá udržovat čisté všechny houbičky a hadříčky? Stačí je namočit, vyždímat a dát na chvíli dovnitř. Nechte je tam aspoň pět minut (intenzita záření není důležitá) a buďte si jistí, že to nepřežije ani jedna bakterie!

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Říká se, že nejoblíbenější vůní na světě je ta čerstvě upečeného chleba. I proto tak rádi chodíme od pekáren a v supermarketu díky lahodné vůni bereme více pečiva, než chceme. Má rada proto zní – upečte si vůni domova sami ve své troubě! Kromě chleba můžete zkusit sušenky, záviny, granolu nebo jako já, která nemá pečící schopnosti ani pečící troubu, domácí pražené mandle v mikrovlnce. Více o této šílenosti zde. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *