V práci se svatební fotografkou Lucií Kroupovou

Fotografka Lucie Kroupová dokáže zhmotnit to, co někdy ani slovy vyjádřit neumíme. Za čočkou fotoaparátu kouzlí hlavně na svatbách a snaží se, aby se na tento den nikdy nezapomnělo. Co všechno její práce obnáší a co je nejtěžší?

Jak vypadá váš běžný den?
Každý den je jiný, ale většinou jedu hned ráno do svého ateliéru, kde vyřídím e-maily. Pak mě čeká focení s klienty v ateliéru, nebo na jiné lokaci. Následuje práce na počítači, které je vždycky víc než dost. Jakmile mám pro ten den hotovo, jedu si vyčistit hlavu do přírody se svým milovaným pejskem a koněm. Ale jelikož jsem trochu workoholik, často pracuju ještě večer doma, kde vytvářím a přidávám content na sociální sítě. 

Co je poznávacím znamením dobrého svatebního fotografa?
Za fotografa mluví hlavně jeho tvorba a to jak přistupuje k celému procesu. Neřekla bych, že existuje nějaké poznávací znamení, které by fungovalo. 

Jaký je váš přístup ke svatebním fotkám? Co by měly vyjadřovat?
Svatební fotografie by měly mít schopnost vrátit čas, vzbudit emoce. Vyjádřit to „něco“, co slovy nelze.

Lucie Kroupová

Na jak dlouho dopředu máte plný diář?
Nějaké svatební termíny jsou obsazené i více než rok dopředu. V případě ostatního, například párového focení, se to nedá takhle přesně říci. Ale termín sjednávám s klienty zhruba měsíc až dva dopředu. 

A jak dlouho dopředu bychom měli svatebního fotografa shánět?
Ideálně rok, ale obecně co nejdříve po zásnubách.

Čím bychom se při jeho výběru měli řídit?
Pocitem. Věřte své intuici. Myslím, že je ideální si s fotografem zavolat skrze videohovor ještě před tím, než se domluvíte napevno. Osobnost fotografa je klíčová, chcete aby fotograf zapadl a aby vám jeho přítomnost byla příjemná. Tuhle službu ale odvádí v poslední době z velké části sociální sítě. Na nich ukazujete svou osobnost, a jste tak potenciálním klientům mnohem blíž.  

Jak často se pak se snoubenci scházíte a domlouváte detaily?
S klienty se vidíme minimálně jednou před svatbou, to je pro mě velmi důležité. Chci přijet na svatbu už spíš jako kamarádka. Ale v době pandemie je to samozřejmě složitější, takže teď řešíme více věcí spíše přes e-maily a telefony.

V čem spočívá práce na jedné svatbě?
Ze začátku je to hodně práce na počítači. Odpovídáte na e-maily, řešíte finanční záležitosti, smlouvu a další nutnosti. Pak přichází ta hezká část, kdy se snažím snoubence poznat. Chci znát jejich představy a přání. Často jim pomáhám s výběrem vizážistky, floristky nebo dalších svatebních dodavatelů. Poté přichází svatební den. Na ten se vždycky moc těším, ale zároveň mám i trošku (dost) trému. Na svatbě jsem přibližně 10-12 hodin.

Následuje spousty hodin před monitorem, protože musím vybrat ty nejlepší snímky a pak je postprodukčně upravit. Když mám vše hotové, s klienty se ráda scházím, abych jim předala osobně finální balíček s fotkami. Radím jim, aby si udělali hezký večer a spolu se na fotky podívali a užili si ten moment. Největší odměnou je pro mě, když mi přijde zpráva, že jsem předčila jejich očekávání, že jim tečou slzy a že jsem odvedla skvělou práci. Tenhle pocit se mi asi nikdy neomrzí.

Co všechno se může během svatby pokazit a vám to zkomplikuje práci?
Pokazit se může samozřejmě úplně všechno, ale nemyslím si, že by mi to zkomplikovalo práci. Jsem tam od toho, abych skrze fotografie odvyprávěla jejich příběh se vším všudy. Navíc když už se něco pokazí, snažím se být velkou oporou a pokud to jde, tak to nějak vyřešit. Jednou jsem třeba česala nevěstě svatební účes. 

Co vás na focení svateb baví nejvíc?
Moc si užívám, když jdeme s novomanželi fotit párové fotografie. Často jim vysvětluju, že nechci, aby to brali jako povinnost, ale jako první a leckdy jedinou možnost za ten den být spolu sami. Aby si užili a uvědomili ten moment, že jsou čerstvě svoji. Musím říct, že když jim tohle řeknu, začnou na věc koukat zcela jinak. Pak mohou přijít ty moje kouzla. 

Na kterou svatbu určitě nikdy nezapomenete?
Já doufám, že na žádnou. Každá je pro mě moc důležitá, každá je v něčem jiná a kouzelná. 

Kdo by měl fotit svatbu vám?
No to bych upřímně taky ráda věděla. Mám samozřejmě své oblíbené fotografy, jejichž práci úplně hltám. Ale uvidíme, necháme se překvapit… 

A jak vypadá práce make-up artistky? Čtěte tady.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *