Tip na víkend: multižánrový festival Kukokli oživí chátrající kostel u Liberce

Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Skvělá zpráva je, že tahle rovnice platí také letos. Návštěvníky všech generací od 22. do 24. července přivítá Kukokli 2022 (Kultura Kostel Klid). Pátý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrající barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce. 

Kukokli není jen o hudbě, divadle, dobrém jídle, ale i o okolní přírodě, která umocňuje genius loci historického místa. Kukokli je také o snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu. 

„Program je sestaven z kapel a interpretů, kteří nás baví, a to jak svou tvorbou, tak osobně, a kteří souzní s nevšední atmosférou kostela a okolí. Koncerty doplňují divadelní představení, pro která máme připravenou divadelní stage v beduínském stanu. Doprovodný program (slam poetry, autorská čtení, workshopy a další) si návštěvníci užijí v teepee nebo na louce,“ vysvětlují zakladatelky Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová.

Během dvoudenního festivalu zahrají a zazpívají Amelie Siba, Circus ProblemBratři, polští Fifidroki, slovenští 52 Hertz WhaleTygrooKoně a praseSchizzleOrchestraDJ Swing Garden, Opatův modulMagdaléna Ochotná a další.

Divadelní část zahájí Dinopera, diváky dále čeká představení studentů DAMU Na Políčku či improvizační představení dua Metoděj a Dozer. V rámci doprovodného programu se představí mistr ČR ve slam poetry Dr. Filipitch, připraven je také slackline workshop, přednáška o historii kostela nebo PRAHO! Project a další. 

Za projektem s názvem Kukokli stojí Johana Urbanová a Miriam Macnerová Vilímová, které kostel v Horním Vítkově zaujal hned při první návštěvě před šesti lety. Jejich velkým snem je uspořádat festival na více místech najednou, a upozornit tak na špatný stav chátrajících kostelů, které mají potenciál se opět stát místem pro společná setkávání.  

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *