Jaký je KVIFF doopravdy? Filmy nahrazují přípravy na večírky, které ale končí už v deset

Filmový festival v Karlových Varech je jednou z nejvýraznějších událostí roku. Chodí během něj ale lidé opravdu i na filmy? Nebo je zajímají pouze večírky a výběr outfitů? Zjišťovaly jsme přímo na místě.

Prvních devět červencových dní jako by se svět přesunul do Karlových Varů. Do města s více než 46 tisíci obyvateli, jednou kavárnou s výběrovou kávou, mnoha parky a nezapomenutelnou atmosférou. Není podle mého názoru nikdo, kdo by nevěděl, že se tam v těchto dnech koná letos již 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu.

Závod o pozornost

Všechny celebrity, influenceři, kreativci, sportovci a hlavně novináři zde nesmějí chybět. Protože veškerá pozornost se i přes to, že se Česká republika podruhé v historii stala předsednickou zemí EU, ubírá právě na toto lázeňské město. A právě o pozornost tu jde především, protože vytěžit z ní maximum je (v těchto dnech a na tomto místě) pro většinu lidí to nejdůležitější.

Zdroj: KVIFF

Vary jsou místem, kde se celebritou může na malou chvíli stát úplně každý. Jediné, co potřebujete, je dobrý outfit, skvělý make-up, okouzlující, a ideálně veřejně známý protějšek a pozvánky na všechny akce, které se v tyto dny konají. A právě tyto atributy pomalu ale jistě zabíjejí obdiv k lidem, kteří něco doopravdy umí.

Místo zhlédnutí filmů a dlouhých debat o nich se známí lidé víc prohlížejí v zrcadlech, vyhledávají stylisty a po malém a krásném městě plného toho nejčerstvějšího vzduchu v republice se zásadně pohybují v autech se zatmavenými skly.

Zdroj: KVIFF

Místo přehlídky filmů, přehlídka lidí

Jasně, hvězdné móresy k filmovému festivalu zajisté patří, ale neměly by zastínit to, o co jde především – o filmy. Především kvůli nim se Hana Vagnerová, Petra Nesvačilová nebo Jiří Macháček mohou procházet po červeném koberci a mávat směrem k lidem, kteří k nim vzhlíží.

A zde nechápu jednu věc. Když přijede zahraniční hvězda, vždy se velmi ochotně přiblíží k lidem, fotí se s nimi, dává autogramy. Viděli jste někdy, že by to udělal někdo z Česka? Copak například podpis Jiřího Bartošky nebo Jiřiny Bohdalové české diváky nezajímá?  

Zdroj: KVIFF

Elle Beauty Lounge nebo Esquire studio?

Také vás vždy lákalo zjistit, co dělají známí i neznámí lidé během festivalového dne? Chodí snad na filmy? Chystají se na večerní premiéru, nebo dávají rozhovory? Zvlášť v posledních letech se během filmového festivalu rozmohl takový trend – všemožné beauty lounge, které by se ve volném překladu daly přeložit jako přípravné salony krásy, kde vám zapůjčí oblečení, udělají make-up i vlasy, pak vás dokonale vyfotí a svými vozy dovezou kamkoliv, budete chtít.

Proč by to někdo dělal? Protože tou nejlepší reklamou jsou právě vlivní lidé a ti díky nim mají program na téměř celý den rázem vymyšlený. Tyto beauty lounge většinou zastřešují mediální domy se svými významnými časopiseckými tituly, například Esquire studio nebo ELLE Beauty Lounge.

Ti si z celebrit, kterým nabízejí pomoc při přípravách na večírek nebo premiéru, vytvoří vlastní obsah a rozhovory, které budeme ještě pár týdnů vídat na jejich stránkách. Občas mi ale přijde, jako by neexistovalo nic jiného, než vypadat dokonale. Zvláště pak ve Varech se jede závod o to, komu to bude slušet nejvíc. Není proto divu, že přípravy na onen večer plný spouští fotoaparátů zaberou celý den.

Zdroj: KVIFF

Sejdeme se na večírku

Pamatuji si, že v minulých letech večírky zásadně začínaly kolem desáté hodiny večer. Letos jsem ale na pozvánce našla časy jako 17:00 nebo 20:00. Copak jsou všichni začátkem léta tak unavení? Chápu noční klid, ale to nemá filmový festival výjimku?

Není proto divu, že jsem od několika lidí, které jsem večer potakala, uslyšela otázku: „A kam jdeme teď? Je nějak mrtvo, ne? Koupíme si láhev s sebou?“ Možná začíná éra, kdy se místo vypitých skleniček víc počítají povedené fotky v perfektních šatech. A to je smutný.

Zdroj: KVIFF

Zabalte Prahu a odvezte ji do Varů

Naštěstí se v Karlových Varech během filmového festivalu otevírá mnoho nových podniků, pop-upů či stánků, u kterých většinou najdete to nejlepší z hlavního města. Příkladem je naše nejoblíbenější Bokovka, která suverénně nabízí nejlepší vína, která na KVIFFu můžete pít. A když se zeptáte na oranžové víno, které není na lístku, ale mají ho, ochutnáte i nejlepší letní pití, které existuje.

Kromě Bokovky vyzkoušejte také pražské podniky, které se přesunuly s celým svým týmem i sortimentem do Varů. Doporučujeme Prosekárnu, Vínograf, Public Interest nebo speciální Lounge značek Moët Hennesy, Campari, Pilsner Urquell a Aperol Spritz, bez jejichž drinků by byl filmový festival poloviční.

Zdroj: KVIFF

A co ty filmy?

Doprovodný program je natolik široký, až by se mohlo zdát, že na filmy nezbývá čas. A co jsme se ptali známých i neznámých lidí, je tomu skutečně tak. Celebrity absolvují přípravy na červený koberec, mnoho focení a rozhovorů, a ostatní dělají maximum pro to, aby na něm hvězdy zazářily.

Jelikož se na relativně malém místě sejde většina lidí, kteří v České republice mají vliv, uspořádávají pro ně značky nejrůznější zážitky, brunche nebo jiné aktivity, které se jen stěží dají odmítnout. A při té příležitosti se tak trochu zapomíná, že se tu koná filmový festival.

Zdroj: KVIFF

Nechci však křivdit skutečným filmovým fanouškům, kteří s visačkami akreditací na krku každé ráno stojí fronty na lístky a poctivě každý film dokoukávají do konce a následně ho hodnotí. Těch je na filmovém festivalu stále ještě dost, o čemž svědčí i neustále plné filmové sály. Možná by si i ostatní měli uvědomit, že víc než o dokonalé fotky na Instagramu, tu jde stále ještě především o filmy.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *