Proč je nová rádoby cool reality show Praha Den & Noc propadák? #Trapas

Začíná tak každá recenze, ale tentokrát to nejde říct jinak: zhlédli jsme první díly nového seriálu na Nově a Voyu, abyste vy fakt nemuseli. Proč je hraná reality show Praha Den & Noc neuvěřitelný propadák?

V době, kdy mladí lidé žijí seriály, jako je Stranger Things, Sex Education nebo Euforie (která se dokonce stala druhým nejsledovanějším seriálem HBO), v Česku kopírujeme mrtvé formáty z Německa.

Praha Den & Noc (proklik vede na trailer, fakt doporučuju) má totiž předlohu v Berlin Tag & Nacht vysílaným okolo roku 2011. U nás se o režii postarali Dušan Domanský a Daniel Barták a po odvysílání 10 dílů si na ČSFD vysloužili úctyhodných 5 %.

Oxymoron v praxi

Začít můžeme už u samotného formátu: hraná reality show. Co to sakra je? Premisa je taková, že neherci ztvárňují realitu vymyšlených postav bez scénáře. Před každou scénou dostanou jen hrubý popis toho, co by se v ní mělo dít, samotné dialogy a interakce jsou už na nich. O trapné ticho, přeřeknutí, smích uprostřed věty či přehanné reakce tedy není nouze.

Krize bydlení

Jediné, co je na seriálu reálného, je vyobrazení aktuální krize bydlení. Protože jinak si bizarní soužití postav nejde vysvětlit. Byt vedle Václaváku, který je zřízen do rádoby cool stylu (například nevkusně posprejované stěny, neonový banán či tapety vyobrazující hlavní nádraží, lol), patří jednomu z hlavních protagonistů, vyhořelému automechanikovi Joeovi.

Ten pronajímá pokoje dalším sedmi asi dvacetiletým lidem, kteří si do Prahy přišli žít svůj sen (a sny mají velmi originální, například stát se slavnou herečkou, slavným fotografem nebo slavnou zpěvačkou). Vy po dobu vysílání tak můžete sledovat jejich životy a pracovní, vztahové i kamarádské svízele.

všechny fotky: archiv TV Nova
trefná recenze z csfd

#Trapas

„Realistické“ scény střídají promluvy herců přímo k divákovi prostřednictvím něčeho, co má být asi Instagram? Sdělí tam své pocity, o tom co se zrovna stalo zatímco na obrazovce vidíte klasické funkce sociálních sítí: možnost dát lajk, nebo napsat komentář a přes celou obrazovku je jméno protagonisty.

Jedná se ale o cool seriál, proto je před jménem hashtag! (Když už, tak by tam měl být alespoň zavináč, proboha!)

Na konci každé epizody nás jeden z obyvatel luxusního bytečku na Václávaku zve ke sledování jejich Instagramu a TikToku, kde se ale nic neděje. Největšími výstupy jsou videa, které by kvalitou, střihem i scénářem hravě strčila do kapsy i moje mamka nebo babička. Nechápu nic.

Má to všechno

Všechny monology a dialogy jsou protkány neuvěřitelně urážlivými narážkami. Homofobie, šovinismus či rasismus asi scenáristům nevadí. Škoda, že generaci Z, na kterou má seriál údajně cílit, jo.

Motivace herců?

V seriálu, teda hrané reality show, účinkují Kristián Soukup, Filip Křížek, Vindy Krejčí, Joe Uwa, Kateřina Samanta Vrabcová, Pavlína Sigmundová, JK Sanchez, Sidonia Borkovcová a Matěj Quitt. Jaká byla jejich motivace je mi záhadou. Chápu, že účast v reality show je často lemovaná pozlátkem přibývajících followers, jako tomu bylo například v Love Islandu. Jak si ale protagonisté chtějí získat fanoušky, když jejich postavy i charakter jsou smyšlené? Nebo snad doufají v hereckou slávu?

Škoda, že v zájmu zachování autentičnosti asi schválně nenajali kostyméra, stylistu nebo vizážistu. Protože od obočí ve stylu pravé britky, přes nerozblendované kontury až po šílené uplé džíny a kardigany, které jsem viděla naposledy v roce 2010, Praha Den & Noc má fakt všechno.

Zkrátka a dobře, česká produkce zas jednou dokázala, že je sto let za i těmi nejpomalejšími opicemi, co se podchycení trendů a pochopení mladé generace týká. Škoda. Na druhou stranu mi teď druhá série Love Islandu bude přidat jako velmi intelektuální podívaná!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] muž roku, haha. Říkala jsem si odkud ho znám až mi došlo, že to je z příšerného seriálu Praha Den & Noc, o kterém jsme psali tady. Tam jeho role byla tak otravná (i když čí role v tý hrůze nebyla otravná), že mi vůbec […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *