#VZacademy: Jak napsat co nejobjektivnější recenzi na cokoliv

Naše zákulisní akademie pokračuje návodem, jak napsat recenzi. Také je rádi čtete? A občas si říkáte, že byste své dojmy také zkusili „hodit na papír“? Ať už píšete recenzi na Bookingu nebo na nejnovější film do novin, tady je pár tipů, které se vám můžou hodit.

Recenze jsou neocenitelnou pomocí při hledání nejlepší kavárny v cizím městě, ale i při ušetření drahocenných hodin strávených v kině na horké filmové novince. Přemýšleli jste někdy nad tím, že jsou dobré nejen pro koncového čtenáře, ale především pro hlavní aktéry a tvůrce, o nichž se v recenzi píše?

Kde jinde by si také mohli přečíst kritickou zpětnou vazbu, která je v mnoha případech může ještě víc posunout kupředu. Slovo kritická si zapamatujte, je v tomto žánru naprosto zásadní.

Na co všechno lze psát recenzi?

Jelikož je recenze publicistický novinářský žánr, jejím předmětem by měl být především autorův názor. Ten si můžete udělat v podstatě na cokoliv. I přes to jsou nejčastějšími hodnocenými věcmi například film, kniha, koncert, výstava, restaurace nebo divadelní představení.

Jak si udělat kritický názor

Pamatujte, že ještě než se pustíte do psaní, je dobré mít názor na danou věc opravdu „odmyšlený“. Během samotného psaní už toho totiž moc nevymyslíte a vařit z vody se opravdu nevyplácí. Být přesvědčený o své pravdě a doslova se za ni prát, je základním pravidlem každého recenzenta.

Názor by však nesměl stát na dojmech a emocích, ale na neprůstřelných argumentech, které doložíte na konkrétních příkladech. Jen tak přesvědčíte čtenáře, který vás jinak vůbec nezná, a neměl by tak sebemenší důvod vám věřit.

Slovo kritický možná působí negativně, avšak kritická recenze neznamená, že v ní nemůžete nic pochválit. Každá mince má dvě strany, a tak i vaše recenze by měla zhodnotit to zlé, ale i dobré. Pokud v ní jedno nebo druhé chybí, může na první pohled působit jednostranně a neobjektivně.

Důkladná rešerše naprostou nutností

Ne nadarmo se říká, že je recenze či komentář jedním z nejnáročnějších novinářských žánrů vůbec. Kromě autorova hodnocení je důležité v textu neopomenout ani kontext podobných děl, historii hodnocené věci nebo její konkurenci. Ano, opět jsme u důkladné rešerše.

Pokud se rozhodnete psát například recenzi na film, musíte mít i základy filmové řeči i tvorby. Bez toho nebudete dostatečně vzdělaní v oboru a pojmy jako dynamický střih nebo originální kompozice kamery, vám budou na hony vzdálené.

Pozor na spoilery

Pokud například hodnotíte dílo, ve kterém se odehrává děj, není na místě, abyste v recenzi prozrazovali zápletku a stali se místo recenzenty spoilery. To stejné platí i u inspirace ostatních recenzí, které se před psaním té své, nedoporučují číst. Některé vaše názory to může zásadně ovlivnit nebo zkreslit.

Ideální postup a vyústění

Shrňme si to. Nejdůležitější je mít názor na hodnocenou věc opravdu promyšlený a neprůstřelný, což doložíte popsáním konkrétních argumentů. Ty si nejdříve sepište do osnovy, která vám pomůže neztratit nit a lépe se vám bude psát.

Nezapomínejte na základní vysvětlení děje a postav, avšak neprozrazujte nic, co by mohlo odhalit zápletku! Hodnoťte víc do hloubky, čehož docílíte důkladnou rešerší. Na závěr by mělo zaznít resumé, neboli souhrn toho, zda na daný film jít do kina, nebo raději probíranou knihu nechat v knihovně.

Jakmile budete mít recenzi v malíčku, přečtěte si také, jak na dobrý článek nebo na rozhovor.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *