Staňte se královnou networkingu. 5 tipů, jak budovat síť kontaktů

Budování sítě kontaktů patří mezi dovednosti, které by se měly vyučovat už na základní škole. Bohužel se tomu tak neděje, a proto je tu V Zákulisí. Nám totiž na tom, jak vybudovat upřímné a silné vztahy, rozhodně záleží. Jen nezapomínejte, že „pouze“ číst nestačí, a proto rovnou začněte trénovat v praxi.

Networking označuje vytváření vztahů mezi lidmi, vzájemnou výměnu informací a udržování osobních kontaktů. Tohle všechno pak následně vede k vytvoření sítě konexí. Networking nám poskytuje řadu výhod, proto se rozhodně vyplatí na něm zamakat. Jak na to?

Propojujte přátele

Důkladná síť se tvoří pevnými základy, ty bychom už měli, ale jak ji následně rozšiřovat? Propojujte lidi a zajímejte se o přátele přátel. Není nic víc, než když seznámíte dva kamarády, kteří se dosud neznali, ale rozhodně si mají co předat.

Není nic víc, než když jste u zrodu nových pevných přátelství. (Kde si hledat přátele v dospělosti, si přečtěte TADY.) A není nic víc, než když kolem sebe máte lidi, kteří mají rádi lidi. Protože co si budeme nalhávat, většina našeho života se motá především kolem nich.

Štěstí přeje připraveným

Už Seneca říkával, že štěstí je to, co se stane, pokud se příprava setká s příležitostí. Možností, jak a s kým se seznámit je mnoho, avšak uspějí jen ti, co budou alespoň z části připravení. Jdete li například na večírek mezi beauty blogerky, zjistěte si něco o produktu, který je představován, ale i o návštěvnících samotných.

V případě pracovních jednání s sebou noste vizitky, nezapomeňte na důkladný small talk (jak na něj, si přečtěte TADY) a pečujte o své sociální sítě, které si pravděpodobně po seznámení každý z nás jako první hledáme.

Upřímný zájem

Nic není víc okatého, než když se na vás někdo nalepí pouze proto, že po vás něco chce. Pravidelně to vídám například v e-mailech s jakoukoliv prosbou, které začínají otázkou: Jak se máte? A následuje: Potřebovala bych prosím to a to. Takto prosím ne. Je evidentní, že se ptáte jen ze zdvořilosti a otázku Jak se máte? používáte jako vatu k vytvoření milého a upřímného začátku konverzace.

Jak z toho ven? Prostě buďte upřímní. Chcete li kolem sebe vybudovat důvěryhodnou síť kontaktů, nepřejete si přeci, aby její základy stály na falešných nadějích a okatých plánech. Upřímně se zajímejte o lidi, ptejte se jich a hlavně naslouchejte! Bez postranních úmyslů a s úsměvem na rtech.

Tabulka kontaktů

Teď to může vypadat zvláštně, ale znáte to, když si něco nezapíšete, můžete to zapomenout. A to v případě dobrých vztahů rozhodně nechcete. Proto doporučujeme udělat si tabulky na lidi. Ano, zní to jako z protokolu FBI, ale věřte, že pokud budete měnit práci nebo se budete chtít obrátit na někoho povolaného, rychlý náhled do tabulky kontaktů se vám může hodit.

Databázi kontaktů nezapomeňte aktualizovat a rozdělte si ji do kategorií podle toho, zda jsou pro vás lidé důležití především z pracovního (a zde klidně na následné kategorie) nebo z osobního hlediska. Tyto seznamy, které si můžete vést i například v aplikaci Trello, nepodceňujte a pravidelně si je čtěte a doplňujte. Třeba se díky tomu ozvete člověku, se kterým jste už dlouho neprohodili slovo, ale chtěli byste. A to z nezištných důvodů.

Follow up

Asi každý z nás si vzpomene na moment, kdy si s někým tak moc rozuměl, že si byl jistý, že danou osobu už bude mít navždy ve svém životě. Jenomže co se pak nestane, vyprávíte kamarádce, že pak už se neozval. Ráda na tohle odpovídám, a ty ses mu ozvala? A to zde nemluvíme pouze o rande.

Pokud s někým chcete budovat hlubší vztah, mějte na paměti hlavně pravidelnost. Neznamená to, že si do kalendáře dáte pevně každý týden schůzku, ale občas se ozvěte, připomeňte se, pozvete dotyčného na nějakou akci. Bez následné péče (a to platí snad v případě čehokoliv), si s ničím nevytvoříme pravý, dlouhodobý a upřímný vztah. A ten u první konverzace rozhodně nekončí.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

2 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *