Parfémové vody se vyrábějí téměř ze všeho, co vás jen napadne. Překvapujícím momentem však může být zjištění, že váš oblíbený flakon obsahuje něco jako střevní sekret vorvaňů nebo jelení pižmo. Jaké jsou další podivné složky, jež zásadně ovlivnily parfémový průmysl?
Okvětní lístky růží z vesmíru
V roce 1998 nechala společnost International Flavors & Fragrances umístit růži na palubu raketoplánu Discovery, aby zjistila, zda nulová gravitace ovlivní její esenciální oleje a následně i vůni. Ano, parfuméři jsou ochotní udělat pro dokonalý parfém téměř cokoliv.
Ukázalo se, že výsledná složka má květinovou, dřevitou a duchovní vůni, ne však výrazně jinou než růže vypěstovaná na poli v Grasse. K vůni Shiseido Zen s futuristickým flakonem, kde byla růže z vesmíru použita, se hodí nejen marketingově.
Krev a sperma
Tak znělo zadání k vytvoření parfémové vůně Fame od samotné Lady Gaga, která chtěla, aby se její nositelka cítila jako expensive hooker. Co jiného také čekat od zpěvačky, která si v roce 2010 šla převzít MTV Video Music Awards v šatech z čerstvého masa…
Ani jedna ze zmíněných ingrediencí se však do finálního výběrů nedostala, parfuméři je vyměnili za rulík zlomocný, šafrán a kadidlo. Zda voní podobně, posuďte sami.
Popcorn
Gurmánské tóny jsou v parfémových ingrediencích zastoupeny čím dál častěji. Vzpomeňme například na cukrovou vatu v Angelovi od Muglera, marshmallow v Love, Don’t Be Shy Extreme od Killian nebo na tóny whiskey v Maltu od Akra.
V poslední době je čím dál více používaný i popcorn, který svou máslovou vůní s tóny pražené kukuřice položil základy takovým bestsellerům, jako je například Miss Dior Chérie.
Ambra
Tato vosková hrudka ze zažívacího traktu vorvaňů je vyhledávaným konzervačním prostředkem a zesilovačem vůní. Pravděpodobně byla i jednou ze složek původní Chanel No. 5, dnes ji najdete v oblíbených vůních Alien od Thierryho Muglera nebo Baccarat Rouge 540 od Maison Francis Kurkdjian.
Voskovitá substance vzniká v trávicím traktu vorvaně a v čerstvém stavu velmi nepříjemně a intenzivně zapáchá. Jakmile ale stárne a uschne, její vůně se změní na zemitou a sladkou s dotekem mořských a animálních tónů.
V dnešní době ji z velké části nahradily alternativy, ale proslýchá se, že pravá se stále objevuje v zámořských parfémech. Jedná se o jednu z nejdražších parfémových ingrediencí vůbec, která začíná na ceně 660 tisíc korun za kilogram.
Cena je vysoká proto, že většina ambry je náhodně nalezena na plážích. V minulosti ji bohatí lidé používali také jako přísadu do jídla a zvlášť si ji oblíbil král Karel II., který ji pravidelně jedl s míchanými vejci.
Kastoreum
Výměšek z análních pachových žláz bobrů je látka, kterým si tito hlodavci značkují své teritorium a která se používá i k výrobě parfémů. Voní prý po vanilce a malinách, ale v poslední době se daleko více používá jeho syntetická náhrada.
Nejznámější parfém, jenž kastoreum obsahuje, je Fils de Dieu du Riz et des Agrumes od značky Etat Libre d’Orange. Malou zákulisní informací je fakt, že vůně od zmíněné značky používá i módní návrhářka Vanda Janda, která jimi voní i své balíčky s oblečením.
Coca-cola
Aby toho bizáru nebylo málo, přidáváme na konec vůni, která v sobě ukrývá aroma skořice, limetky, citronu, pomeranče, koriandru, vanilky a muškátového oříšku, čímž má připomínat legendární Coca-colu.
Voní tak například Delicious Candy Apples Ripe Raspberry od DKNY. Je jen otázkou času, kdy podobné pokusy doplní parfémy s vůní plzeňského piva nebo třeba cigaret.
Dimethylsulfid
Od zvířat trošku k hodinám chemie. Dimethylsulfid je jednou z nejsilnějších chemických látek v parfumerii, o které jste se pravděpodobně ve škole neučili. Má pronikavý, odpudivý zápach síry a cibule. Kromě cibule se přirozeně vyskytuje i v chřestu nebo plodech durianu.
Navzdory svému odpornému zápachu se překvapivě nachází také v růžích a pelargoniích a v parfumerii se používá pro své vlastnosti vytvoření přirozenějšího růžového základu. Měl by též připomínat vánek u mořského pobřeží. Doufáme jen, že vánek cibule mořský vzduch odvál někam hodně daleko.