Tip na víkend: Lu Jindrák Skřivánková a Ira Svobodová ve SmetanaQ

Ve SmetanaQ Gallery se po 10 letech potkávají na společné výstavě Fragment kaleidoskopu dvě výjimečné malířky Lu Jindrák Skřivánková a Ira Svobodová. Staví proti sobě své naprosto odlišné přístupy k nefigurativní malbě – promyšlený řád a expresivní gesto.

Lu Jindrák Skřivánková (1982) a Ira Svobodová (1986) jsou obě absolventky ateliéru Michaela Rittsteina na pražské Akademii výtvarných umění. Spojuje je také obdiv k legendě moderní architektury Oscaru Niemeyerovi: Lu Jindrák Skřivánkovou práce brazilského architekta inspirovaly v tvorbě, pro Iru Svobodovou byly podnětem ke studiu v Brazílii.

Dalším, co malířky spojuje, je pokora před médiem malby, jeho možnostmi, úskalími a nekonečnou variabilitou výrazových možností. „Obrazy Lu Skřivánkové jsou syntézou předchozích etap, kdy byla inspirována zejména architekturou a barvou. V malbách je gesto, tvar, proporce, osobní energie, zkušenost a prožitek. Plasticita je vyjádřena malbou a barevnými kontrasty. V obrazech je pulz. Jsou osobní. Naproti tomu malby Iry Svobodové jsou založeny na přísném řádu, který je jasně daný jak v obsahové, tak formální rovině díla,“ srovnává tvorbu vystavujících malířek kurátor výstav Jan Kudrna.

Ondřej Polák

Fragment kaleidoskopu

Ira Svobodová přináší do Fragmentu kaleidoskopu sérii Void, tedy Prázdnota. Jedná se o cyklus převážně monochromatických obrazů, který doplňuje soubor barevných skleněných koulí a polokoulí evokujících slavný fyzikální experiment, který v polovině sedmnáctého století vyvrátil dosavadní úvahy o existenci prázdnoty.

Prostorové a filozofické možnosti kruhu a koule zkoumá Ira Svobodová prostřednictvím modelace stuh, průřezů papíru i skla. „Jde mi o uchopení pojmu ‚prázdnota‘. Definování něčeho neuchopitelného. Zajímá mě obrovské rozpětí ‚prázdnoty‘ – od filozofie přes psychologii až po fyziku,“ říká Ira.

Ondřej Polák

Zrcadlení v ulicích

Odlišný Fragment kaleidoskopu představují na výstavě díla Lu Jindrák Skřivánkové. Vedle barevně kontrastních obrazů, vytvořila malířka nově videomapping na obraz, na němž spolupracovala s Ondřejem Rakušanem: Malba na obraze se animací rozpohybuje, začne dýchat a ožije jako živý organismus,“ popisuje projekt Lu Jindrák Skřivánková. Výstavní premiéru mají rovněž sochy z betonu s názvem Pusu a Musela jsem se ovládnout.

Anna Pleslová

Vůbec poprvé pracuje Skřivánková se stříbrnou barvou. Ta se navíc stala pojítkem mezi výstavou ve SmetanaQ Gallery a podnětným projektem Zrcadlení v galerii Fasáda, kde pokryla okenní torza stříbrnými zrcadlovými fóliemi.

Odraz na patnácti deskách podněcuje kolemjdoucí k zamyšlení se nad projekcí svých vlastností: „Co vše zrcadlíme v ostatních? Snažíme se ovládat svoji osobní projekci? Pracujeme skrze pozitivní zrcadlení na budování svého lepšího ‚já‘?“ ptá se kurátorka Markéta Musilová.

Anna Pleslová

Výstavu Fragmenty kaleidoskopu můžete navštívit do 5. března 2023, Zrcadlení bude na Fasádě do 26. června.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *