Glosa: Prokletí prezidentských mluvčích. Kdo je Markéta Řeháková?

Stejně emotivní jako byly televizní prezidentské debaty v posledních týdnech, byl i projev nové tiskové mluvčí budoucího prezidenta Markéty Řehákové ve volebním štábu Petra Pavla. Jak moc je to odsouzeníhodné a kdo tato veselá dáma vlastně je?

Samotnou mě už po prvním kole prezidentských voleb překvapila velmi vysmátá a nepříliš rétoricky zdatná slečna, která se ujala slova na pódiu ve volebním štábu Petra Pavla. Byla přesným opakem nově zvoleného prezidenta. Nevyzařoval z ní řád ani klid.

Zakletá princezna Markéta

„Tak ta mluvčí nebude,“ říkala jsem si poté, co jsem Markétu Řehákovou slyšela poprvé uvádět dotazy novinářů, a to s pokorou vůči celému týmu, který Petru Pavlovi bezpochyby pomohl k vítězství. Po přečtení informace na oficiálních stránkách generála Pavla, že jí opravdu bude, jsem však začala přemýšlet nad tím, zda funkce prezidentských mluvčích není zakletá.

Po kontroverzním Ovčáčkovi se totiž po boku prezidenta bude objevovat Řeháková, jejíž projev zatím nepůsobí vůbec profesionálně. Její rétorika ani intonace hlasu není podle mého názoru hodna prezidentské mluvčí, stejně tak jako komentování situací nebo neschopnost ovládat vlastní emoce.

Foto: ČTK / Šimánek Vít

Zkazila novému prezidentovi chvíle slávy?

Jako by nepochopila, že má být prezidentovi k ruce, nebýt v popředí, ale vhodně a nenápadně ho doplňovat, důstojně uvádět jeho slova podobně jako dotazy novinářů. Přišlo mi, jako by svým chováním a komunikací zkazila jeden z nejdůležitějších momentů Petra Pavla, který vyhrál prezidentské volby. Jak ale zní mé životní krédo, každý si zaslouží druhou šanci. Zvlášť poté, co je odsouzen celým českým Twitterem.

Kdo je nová mluvčí prezidenta?

Markéta Řeháková vystudovala Masarykovu univerzitu v Brně, konkrétně obor žurnalistika a evropská studia. Magisterský obor získala na Univerzitě v Birminghamu, kde navštěvovala obor Global Cooperation and Security. Byla redaktorkou Hospodářských novin, poté začala pracovat jako bezpečnostní analytička specializující se na boj proti dezinformacím a ruské propagandě ve společnosti Semantic Visions, která se specializuje na monitorování bezpečnostních hrozeb.

V květnu 2022 nastoupila do iniciativy Spolu silnější, kterou Petr Pavel založil, a právě v ní zastávala funkci manažerky komunikace. Cílem tohoto uskupení bylo pomáhat lidem, kteří v první linii bojovali s covidem. U manažerky komunikace zůstala i během prezidentské kampaně Petra Pavla, v den jeho zvolení prezidentem se stala oficiálně jeho tiskovou mluvčí.

Foto: ČTK / Krumphanzl Michal

Prezident, který mluví lépe než jeho mluvčí

Neuvěřitelně fandím všem mladým a šikovným lidem, chovám velký obdiv ke všem Markétiným znalostem a dovednostem, ale myslím si, že troška pokory, sebereflexe, schopnosti být nohama na zemi a nehnat se za každou cenu do funkcí, na které nemám, jí trošku chybí. Možná by poté nepůsobila na většinu (nejen twitterové) veřejnosti tak nesympaticky, afektovaně a přemotivovaně.

Na druhou stranu si velmi cením gesta nového prezidenta Petra Pavla, který dává prostor mladým lidem i do takto důležitých funkcí a věřím, že slečně Řehákové těmi nejvhodnějšími způsoby umožní se ve výše popsaných dovednostech zlepšit.

Nebo ji rétorickým schopnostem může učit přímo on. Ne nadarmo se říká, že pokud při generálovu projevu zavřete oči, uslyšíte bývalého mluvčího Václava Havla a experta na etiketu Ladislava Špačka.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

1 komentář

  1. Ing. arch. Pavel Kyncl

    Typická naducaná česká buchta. Ta se bude národu určitě líbit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *