Tip na víkend: výstava Praha zítra? Domy a byty v CAMPu

Víte, kolik je v Praze bytů? O kolik stoupla cena nemovitostí v posledních letech, jak jsme na tom v porovnání s Berlínem, Vídní nebo Mnichovem? Nebo to, že průměrný pražský byt má zhruba 70 m2 a na jeho koupi si zájemce musí připravit 13 ročních platů? Pokud ne, zamiřte na výstavu Praha zítra? Domy a byty do Centra architektury a městského plánování v Praze.

Nosným tématem výstavy je fenomén bydlení v hlavním městě: „Už delší dobu se v Praze mluví o krizi bydlení,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy. „Proto jsme se rozhodli v nové výstavě v CAMPu zaměřit právě na výstavbu nových bytů a domů a ukázat, kde se staví, jak se vyvíjí ceny nemovitostí a co může město udělat pro to, aby v Praze bylo dostatek bydlení pro současné i budoucí obyvatele.“ 

Foto + úvodní foto: Vojtěch Veškrna

Vzhledem k faktu, že Praha se má do roku 2070 rozrůst o zhruba 400 tisíc obyvatel, jedná se aktuální téma: „Podle Strategie rozvoje bydlení, kterou jsme loni schválili by mělo každý rok vzniknout 9 tisíc nových bytů, což znamená přibližně jeden dokončený byt za hodinu,“ říká primátor Zdeněk Hřib.

Datovou část výstavy doplňuje audiovizuální esej o současné podobě bydlení – Domy, byty, lidi, jež připravili Eugen Liška s Martinem Vronským z materiálu fotografa Vojtěcha Veškrny, který na svých fotografiích zachytil domovy obyvatel Prahy – od půdních vestaveb s výhledem na centrum, byty v panelácích až po bezdomovecké nocležiště. Expozici dominuje sofa z dílny Benedikta Markela o velikosti nejmenšího pražského bytu, která se po skončení výstavy stane součástí dětského programu.

foto: CAMP

V rámci doporvodného programu můžete například zhlédnout film Vlastníci nebo Kulový blesk či se zúčastnit jedné z diskuzí či komentovaných prohlídek.  

Výstava v CAMPu potrvá do 30. dubna a její součástí se můžete stát i vy – stačí sdílet fotografie svého domova pod hastagem #TadyBydlimJa.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *