Stres, vztek, alergie i sex. Co všechno se projevuje na naší pleti?

Uvědomili jste si někdy, že naše tělo k nám promlouvá nejen skrz fyzickou bolest, ale také skrz projevy na pleti? A proč právě na obličeji? No přece abyste si toho co nejdřív všimli! Co všechno může způsobit akné, ekzém, nebo jiné nedokonalosti?

Už jste slyšeli o psychodermatologii? Tento obor se podobně jako psychosomatika zabývá propojením těla a mysli, a to především co se týče fungování našeho těla. Není tedy divu, že pokud právě zažíváte více stresu, nebo naopak štěstí, na vaší pleti to bude vidět!

„Setkávám se s klienty, kteří přicházejí přímo od svého praktického lékaře či jiných specialistů s tím, že mají kožní potíže, prošli řadou vyšetření, která nic neodhalila, tak jim doporučili navštívit psychologa či psychoterapeuta,“ popsala pro magazín What psycholožka Radka Černá, která často u svých klientů přichází například na to, že za sebou mají psychicky zatěžující zkušenost.

Červené fleky v dekoltu i rozzářená pleť po sexu

Určitě už jste se někdy setkali s někým, komu se při veřejné prezentaci nebo před důležitou zkouškou objeví v dekoltu nebo na obličeje červené fleky. Začervenání sice může působit jako roztomilý projev studu i bez použití tvářenky, avšak vychází z jedné zárodečné vrstvy ektodermu, stejně jako kůže, mozek, senzorické orgány.

Proto když se vztekáme, zrudneme, nebo když se lekneme, zbledneme. Věnujte těmto projevům více pozornosti a když budete znát spouštěč, lépe s ním dokážete pracovat. Nemůžu zapomenout ani na to, jak jsme s kamarádkami vždy na jedné z nás podle rozzářené a bezchybné pleti poznaly, že se včerejší rande vydařilo i s přespáním.

Pozor! Zánět v těle

Naše tělo je mnohdy protkané záněty, které se projevují i na kožních problémech. Z vlastních zkušeností vím, že přijít na to, co přesně v našem těle nefunguje tak, jak má, je mnohdy i za pomoci lékařů nadlidský úkol.

Věděli jste ale, že podle čínské medicíny každá z oblastí na obličeji, odkazuje k jinému problému? Pokud se vám například nejvíc pupínků objevuje na bradě, odkazuje to na problémy v reprodukčních orgánech.

Ach ty alergie

Alergie je přehnaná, až nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí, a tak není divu, že se projeví i na pleti. Existuje až 117 alergenových extraktů a 178 molekulárních alergenů, mezi které patří například potravinové alergeny, ale i ty inhalační nebo zvířecí.

Doporučujeme si proto nechat udělat kompletní test, na který vás však lékař nepošle, platí se totiž zvlášť a vyjde vás cca na pět tisíc korun. Co se ale penězům nevyrovná je přesně znát své tělo i to, jak reaguje na určité věci.

Možná jsou tyto výše popsané věci jen začátkem v cestě za hledáním problému, který stojí za vaším nedokonalým stavem pokožky, avšak vězte, že pokud ho vyřešíte, budete nejen krásnější, ale hlavně zdravější. A o to, tu jde především.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *