Legendární Titanic slaví 25 let a vrací se do kin. Co jste o filmu možná nevěděli?

Stěží byste hledali někoho, kdo nezná příběh o tragickém osudu zaoceánské lodi Titanic. Zejména v podání neodolatelného mladého Leonarda DiCapria a okouzlující Kate Winslet. Tahle fakta o filmu jste ale možná nevěděli!

  • Tvůrci na obsazení role Rose zvažovali mimo jiné také Madonnu, Nicole Kidman nebo Gwyneth Paltrow. Kate Wisnlet byla ale odhodlaná konkurz vyhrát a po něm jako dárek poslala režisérovi růži (jakože Rose, get it?!) se vzkazem: „I am ready!
  • Roli Jacka málem ztvárnil Brad Pitt nebo Tom Cruise.
  • Titanic film byl dražší než Titanic loď. A to o dost. Postavení lodi stálo v té době 7,5 milionu dolarů, zatímco celková produkce filmu v roce 1997 vyšla na 200 milionů. I s přepočtem by loď vyšla téhož roku na cca 180 milionů dolarů.
  • Nejzajímavější člen týmu? DiCapriův mazlíček – malá ještěrka Blizzard. Nejšťastnější ještěrka na světě.
  • Pamatujete si scénu, kdy hlavní schodiště zaplaví voda? Konkrétně 340 000 litrů vody, které schody nenávratně zničily, a tak na natočení scény byl pouze jeden pokus. Ale povedlo se, co myslíte?
  • Winslet potvrdila, že oba hlavní herci při natáčení scén ve vodě do vody i čůrali. Nebyl čas ztrácet čas.
  • Zatímco se osamocená Rose plaví na dvěřích ledovým oceánem, zabere kamera noční oblohu. Americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson tak měl možnost si všimnout, že hvězdy neodpovídají tomu, co skutečně viděli cestující Titanicu, a donutil Camerona scénu změnit při re-releasu filmu v roce 2012. Hnidopich.
Beztak by se tam vešli oba…
  • Gloria Stuart, ve filmu Rose jako babička, byla jediným členem týmu, která už byla v době potopení Titanicu (14. dubna 1912) na světě. Byly jí dva roky.
  • Pomeranian babičky Rose není ve filmu omylem. Je referencí na tři přeživší psi, z nichž dva byli právě Pomeranianové. (Praví pomeroňinové!)
  • Málem jsme přišli o legendární My Heart Will Go On od Celine Dion! Cameron chtěl totiž do filmu pouze instrumentální verzi. Trvalo měsíc a půl ho přesvědčit.
  • Všechny Jackovy ilustrace má ve skutečnosti na svědomí sám James Cameron. Jelikož je ale na rozdíl od DiCapria levák, byly všechny kresby v postprodukci zrcadlově převráceny.
Draw me like one of your French girls!
  • Ach, kde jsou ty doby, kdy se na setu nemuselo šetřit. Při natáčení scény z luxusní večeře si Kate a Leo skutečně pochutnávali na pravém beluga caviaru, jehož cena se pohybuje mezi 7 a 10 tisíci dolary (150 – 220 tisíc korun) za kilo.

Doporučujeme rozhovor s Ondřejem Vrkočem U Kulatého stolu, který nejen, že ví o Titanicu úplně všechno, ale taky má za cíl druhý funkční Titanic postavit.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *