„Lamačem srdcí je spíš má seriálová postava než já,“ říká herec Adam Vacula

Herce Adama Vaculy jste si nemohli nevšimnout, pokud jste viděli nový seriál Zlatá labuť, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí. Kde byl ale doposud, jakou roli by nikdy nevzal a jaké je to učit se od Petra Kostky a Daniely Kolářové?

Jak byste se představil někomu, kdo vás nezná?

Jako někdo, kdo má štěstí, že se může živit tím, co ho baví. Jako někdo, kdo miluje psy a koho fascinuje japonská kultura a historie.

Teď je o vás veliký mediální zájem, který souvisí s rolí v novém seriálu Zlatá labuť. Přitom jste se v minulosti objevil ve větších projektech, jako je například marvelovka Falcon a Winter Soldier nebo nový seriál Jack Ryan. Jak se cítíte?

Zlatá labuť je na české poměry dost velký projekt a i právě proto je zájem médií velký. Co se týká zahraničních projektů, i přes to, že jsou to obě obrovská studia, The Falcon and the Winter Soldier je k vidění na Disney + a Jack Ryan na Amazon Prime video a tyto streamovací platformy u nás zatím tolik nejedou. A navíc ty role byly vedlejší, takže asi proto.

Co vy osobně na roli majitele obchodního domu Zlatá labuť říkáte? Jak se vám Petr hrál?

Charakter Petra je vesměs kladný. Mám pocit, že hodnoty má srovnané a že ví, čeho chce dosáhnout. Pro mě je na něm zajímavé to, že ačkoli je hnán ambicemi, je taky napojený na svou rodinu, kterou vnímá jako základ. Takže co je například zajímavé hrát a sledovat u něj, je ta rozpolcenost mezi těmito dvěma světy.

V souvislosti s hlavní rolí v seriálu říkáte, že je to pro vás jedna z největších příležitostí, za kterou jste vděčný. Čím je tento seriál celkově podle vás jiný?

Pro mě je výjimečný v tom, že díky němu můžu trochu cestovat časem a poznat tu dobu a vše s ní spojené. Navíc to, že se můžu potkat opravdu s velkými českými herci a trávit s nimi čas, je samo o sobě výjimečné.

Co jste se naučil od svých hereckých kolegů v seriálu, jako jsou například uznávaní Petr Kostka nebo Daniela Kolářová?

Být vždy co nejlíp textově připravený a pohotový. Protože to jsou oni vždy.

Deník Blesk vás nazval jako nového lamače ženských srdcí. Jste jím?

No já bych spíše řekl, že jím je Petr Kučera, ne já.

Jste připraven na příval fanynek?

Když přijde, tak přijde. (smích)

Kromě televizního a filmového herce jste i tím divadelním. Konkrétně vás můžeme vidět na prknech divadla Pod Palmovkou. V rozhovoru pro server Divá báze jste řekl, že je pro vás divadlo obtížnější, co se týče stylu hraní. Jak jste to myslel?

Obtížnější jsem myslel ve smyslu komplexnější. Na divadle nemáte druhý pokus, je tam jen jedna klapka. Nikdo za vás vaše případné selhání nevyřeší, žádný střihač. Člověk se tak musí spolehnout na sebe a na to, jak se z toho všeho dobře vylhat. V nejhorším případě pak na svoje kolegy, ale to už je většinou vabank. (smích)

Máte srovnání divadla a filmu, zahraniční produkce, ale i té tuzemské. V čem se cítíte úplně nejlépe?

Když pracuju na něčem, co je pro mě výzva, ať na jevišti, v seriálu nebo ve filmu – s lidmi, o nichž vím, že to chtějí dělat naplno, kteří pro tu věc dýchají. Pak mě to baví nejvíc.

Co podle vás dělá herce dobrým hercem?

Asi to, jak dobře se umí dostat do emocionální reality (postavy), která může být naprosto opačná té, ve které se momentálně nacházíte. Nebo jinak, s jakou intenzitou a přesností dokáže naslouchat ostatním – nechat se změnit, ovlivnit tím druhým.

Je nějaká role, kterou byste nepřijal?

Asi roli, které bych nerozuměl. Roli, která by byla lidsky plochá a která by neměla nic zajímavého s čím by se potýkala nebo co by v sobě řešila.

Máte nějaký herecký sen?

Můj herecký sen je zrealizovat rozpracovaný scénář k filmu, který s kamarádem už léta píšeme, a zahrát si v něm jednu z postav.

O Adamu Vaculovi (35):

Po maturitě vystudoval nejprve sociální práci a psychoterapii na Vysoké škole psychosociálních studií a až potom herectví na DAMU v Praze. Po absolutoriu zůstal ve svobodném povolání, věnoval se natáčení a hostoval na různých divadelních scénách (Národní divadlo v Praze, Divadlo na Vinohradech, Švandovo divadlo, Indigo Company, Divadlo Spektákl, Městské divadlo Most, Divadlo J. K. Tyla v Plzni aj.).

Od roku 2019 je členem souboru pražského Divadla pod Palmovkou a hraje v Agentuře Harlekýn. Před kamerami debutoval v roce 2013 v televizním krimi seriálu Cirkus Bukowsky, nyní ho můžete vidět v seriálu televize Nova Zlatá Labuť.

Adamovou vášní je i fotografování, o jeho aktuální výstavě si víc můžete přečíst TADY.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *