Kulturní tipy na březen: Masker v Alšovce, indie pop, Nigérie a Piko

Kdy jste naposledy byli v Hluboké nad Vltavou? Nebudeme vám do kulturních tipů dávat prohlídku zámku. V zámecké jízdárně se ale nachází jeden z výstavních prostor Alšovy jihočeské galerie. A ta za návštěvu určitě stojí. Snad začne pomalu jaro a s ním i chuť vyrážet na výlety. A pokud ne, divadelní a klubová sezóna jsou v plném proudu.

Alšova jihočeská galerie

Minulý měsíc začala v Alšově jihočeské galerii výstava Až křídla vlaštovek vyhladí žulový kvádr z povrchu zemského. Jejím autorem je malíř Jakub Matuška aka Masker. Bývalý člen českého graffiti CAP Crew se v rámci této výstavy zaměřil na výjevy z každodenního života současného městského člověka.

Kromě Matušky můžete v galerii vidět výstavu Moniky Žákové Více světla a Karímy Al-Mukhtarové s názvem Sometimes you need to lie yourself, která je celá protkaná tenkou nití. Všechny tři výstavy budou otevřené veřejnosti do 14. května. 

Antika, banánové děti, korespondence

Národní divadlo přichází s premiérovým titulem Bakchantky. Spojení Stavovského divadla, antického dramatu, živé hudby kapely Bert and Friends a režiséra Jana Friče, který umí zpracovávat antická díla po svém, bude určitě zážitek. V březnu si můžete vybrat ze čtyř termínů představení.

Studio Archa uvádí dokumentární inscenaci Každý má v sobě dva vlky. Divadlo oslovilo zástupce druhé generace Vietnamců žijících v České republice, se kterými autorka Hana Kokšalová rok vytvářela představení mapující běžný život takzvaných banánových dětí. „Co vaříme doma? Jak chutná česká a jak vietnamská kuchyně? Co je vzácné a co naprosto všední? Co vše nás spojuje?“  

Setkání dvou básníků v pováleční Vídni. Její otec byl důstojníkem rakouské armády, jeho rodina zemřela v koncentračním táboře. Nová inscenace Čas srdce vychází z korespondence Ingeborg Bachmannové a Paula Celana. Hra měla minulý měsíc premiéru v brněnském divadle Husa na provázku.

Warhau, Lola Marsh, Nneka

Warhaus je sólový projekt Maartena Devoldere z belgické kapely Balthazar. A právě s ním přijede 13. března do Lucerna Music Baru. Ten, koho zasáhlo album Ha Ha Heartbreak z loňského roku, nesmí na koncertě chybět.  

Do Česka opět přijíždí izraelské indiepopové duo z Tel Avivu, Lola Marsh. 20. března vystoupí v pražském Roxy. Nechte všechny starosti zmrzlé reality doma a přeneste se na jiné místo.

V Paláci Akropolis vystoupí německá zpěvačka narozená v Nigérii Nneka. Její tvorbu ovlivňuje především hip hop, Bob Marley nebo nigerijský zpěvák Fela Kuti. Nejen v hudbě se věnuje sociálním a politickým tématům. Je například ambasadorkou Rozvojového fondu afrických žen.

Nigérie, Japonsko a české Piko v knize

Další žena narozená v Nigérii je spisovatelka Chimamanda Ngozi Adichieová. Nakladatelství Host tentokrát vydalo český překlad její povídkové knihy. Dílo Co ti svírá hrdlo, opět „mapuj střet dvou kultur a touhu po jejich sjednocení.“

„Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý úředník Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku.“ Kontroverzní japonský spisovatel Jukio Mišima napsal v roce 1968 román Život na prodej, který právě vyšel v nakladatelství Argo. Absurdita situací, do kterých se hlavní hrdina dostává, je srovnávána s filmem Pulp Fiction. Kniha původně vycházela jako četba na pokračování v časopise. O dva roky později autor spáchal rituální seberaždu seppuku. No prostě typická oddechovka. 

Pokud rádi proložíte romány reportážní knihou, zkuste si přečíst Piko: Junkies‘ lives matter. Drogová tematika je zde zpracována reportážním způsobem, především prostřednictvím rozhovorů s lidmi, kteří popsali svou drogovou závislost. Apolena Rychlíková a Pavel Šplíchal zde zpracovali vývoj užívání drogy od začátků v Československu až do dnešní doby.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *