Kulturní tipy na únor: Malá inventura, Lil Mariko a novinky z Paseky

Máme tady suchý únor. Krátký měsíc, který se ale zdá nekonečný, protože už se všichni těšíme na jaro a na víno. Tak si ho pojďme trochu zpříjemnit. Na koncert totiž můžete vyrazit hned. Na začátek měsíce jsme pro vás vybrali pár rapových akcí. Konec měsíce zase věnujte divadelním novinkám, a ten čas mezitím si zkraťte čtením (ideálně u krbu), občas to proložte návštěvou galerie. 

Kampa, Veletržák, CAMP

Už jen do 12. února probíhá v Museu Kampa výstava Stanislava Kolíbala Knihy a stavby. Výstava ukazuje jeho kresby ze 40. let a ilustrátorskou tvorbu. Druhá část se věnuje jeho stavbám vznikajících z půdorysů berlínských kreseb. 

Ve Veletržním paláci probíhá výstava Evy Koťátkové s názvem Moje tělo není ostrov. Autorka ve své tvorbě „poukazuje na to, jak hluboce jsou naše osobní životy ovlivněny naším sociálním prostředím, jeho kódy a normami“. Každou sobotu navíc výstava ožije. Od 14:00 ji „aktivují“ performerky a performeři. Výstava potrvá do 6. července.

Na konci ledna začala v pražském CAMPU nová výstava v rámci cyklu Praha zítra?, tentokrát na téma Domy a byty. Ať už si vyberete velkoplošné projekce nebo tištěný katalog, tahle výstava bude nabitá informacemi. Pokud vás zajímá otázka bydlení v Praze, máte možnost na výstavu zajít do 30. dubna.

Divadelní Malá inventura

Na konci měsíce proběhne 21. ročník divadelního festivalu Malá inventura. Od 22. února do 1. března festival představí nejvýraznější premiéry v oblasti nového divadla z loňského roku. Během týdne můžete navštívit 35 divadelních představení na 20 scénách.

Zkuste zajít třeba do Studia hrdinů na Měsíční kámen, do Meet Factory na inscenaci Dech, odehrávající se z větší části ve tmě nebo do Studia Alta na představení Whoman.

Únor ve znamení rapu

Začátek měsíce odstartuje čínsko-japonsko-americká screamo rapperka a umělkyně Lil Mariko. Na její show se můžete těšit už 2. února v Bike Jesus

Hned druhý den, 3. února můžete zajít na rap do trochu netradičního prostředí. Dvojice umělců, vystupujících po názvem Mutanti hledaj východisko, vystoupí v ostravském planetáriu. Stejně jako v případě pražských koncertů, i tady se fanoušci mohou těšit na speciální projekce.

Fanouškům českého hip hopu by určitě neměla uniknout informace, že pražské legendární duo Indy & Wich odehraje úplně poslední společné koncerty. Ty proběhnou 8. a 9. února v Lucerna Music Baru a kromě nich se na pódiu objeví spousta hostů. 

Knižní Paseka

Knižní tipy musím tentokrát vybrat z nakladatelství Paseka, protože jejich poslední tři vydané knihy budou určitě stát za přečtení. První z nich je dílo britského spisovatele Douglase Stuarta –⁠ Shuggie Bain, ve které můžeme sledovat osudy osamělého chlapce vyrůstajícího v 80. letech ve zchátralých obecních bytech ve skotském Glasgow.

Dalším tipem je kniha izraelské spisovatelky Dorit Rabinjanové. Román Všechny řeky vypráví příběh dvou mladých lidí, kteří se potkají v New Yorku a vášnivě se do sebe zamilují. Od samého začátku je ale v celém vztahu jeden problém. On pochází z Palestiny, ona se musí brzy vrátit do Izraele. 

A nakonec román ruské spisovatelky Ljudmily Ulické. Ta ve své tvorbě popisuje dějiny dvacátého století. V posledním románu Jákobův žebřík se inspirovala korespondencí svých prarodičů, která začíná v roce 1911, a kterou nepřerušily ani lágry.  

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *