Kulturní tip: Fenomén českého ženského tenisu objektivem fotografky Radky Leitmeritz

Tip na cíl příjemné jarní procházky? Vyražte na zahradní výstavu Tennis Garden do areálu Uměleckoprůmyslového muzea. Své fotografie z prostředí ženského tenisu předvede světově uznávaná fotografka Radka Leitmeritz.

Litoměřická fotografka pracovala v Praze, Mnichově, New Yorku či Paříži. Právě ve městě lásky se potkala s životním a profesním partnerem, německým fotografem Rene Hallenem. Společně vytvořili uměleckou dvojici Rene & Radka.

Kromě toho je Radka první českou fotografkou, která publikovala (a dosud stále publikuje) své práce v mezinárodních edicích časopisů, jako je například Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, Wall Street Journal, Elle či New York Magazine.

.

V roce 2006 uvedla v Berlíně svou první samostatnou výstavu Moonage Daydream, záhy ale následovaly další v Paříži, New Yorku a na mnoha dalších místech.

Před deseti lety přesídlili Rene & Radka do Los Angeles, kde žijí dodnes a za tu dobu stihli vytvořit nespočet portrétů filmových hvězd a zrežírovat několik videoklipů, například k soundtracku Johnnyho Jewela pro novou sérii Twin Peaks Davida Lynche.

Court Supremes – ONE:LOVE

Od roku 2019 vznikala po dobu tří let samostatný projekt Radky Leitmeritz s názvem Court Supremes, jež mapuje největší osobnosti historie světového ženského tenisu. A to ve spolupráci s vedením tenisového okruhu WTA a značkou Porsche, která světový tenis podporuje dlouhodobě.

Vznikla tak série portrétů devíti velkých žen českého tenisu: Martiny Navrátilové, Hany Mandlíkové, Heleny Sukové, Barbory Strýcové, Petry Kvitové, Karolíny Plíškové, Barbory Krejčíkové, Karolíny Muchové a Markéty Vondroušové.

Ty společně s fotografiemi míst, která jsou v Čechách s hrou tenis spojená, jako jsou kurty či a staré klubovny, a osobními postřehy současných i bývalých tenisových profesionálek vydala ve fotografické publikaci ONE:LOVE. Obrazově ji připravili grafik Marek Pistora s kurátorkou Danicou Kovářovou.

Tennis Garden

Zahradní výstavu fotografií z knihy ONE:LOVE s názvem Tennis Garden v areálu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze společně s Radkou Leitmeritz architektonicky připravil přední český architekt a designér Jerry Koza. Její součástí bude i křest publikace, filmové projekce nebo setkání s osobnostmi z tenisového prostředí. Výstava potrvá do 30. července 2023.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *