Herečka Leona Skleničková: „Mezi realitou a herectvím je tenká hranice, zásadní je nebát se lidi oslovit.“

Hvězdou druhého Zákulisního podcastu byla herečka Leona Skleničková, která ztvárnila hlavní roli ve vánoční pohádce Krakonošovo tajemství, kterou vidělo dokonce tři a půl milionu lidí. Přečtěte si, na co jsme se jí ptaly! A pokud vás zajímá víc, poslechněte si i celou epizodu Zákulisního podcastu.

Na velkém plátně se Leona poprvé objevila v roce 2020 ve filmu Modelář v režii Petra Zelenky, poté například ve filmu Petera Bebjaka Stínohra. Mimo jiné si zahrála americkou studentku v seriálu Haunted pro Netflix, účinkovala v seriálu České televize Ochránce nebo na Nově v sérii Pan profesor i v seriálu Sex O’Clock inspirovaným Netflixovským Sex Education. 

foto + úvodní: Vojtěch Veškrna

Leonko, jaký je to pocit, když si uvědomíš, že tě v televizi sledovaly tři miliony diváků?

Bláznivej! I já jsem na Vánoční pohádku přímo 25. prosince koukala s rodinou a když to skončilo, asi 15 minut jsem běhala po bytě a křičela jsem a ječela. Všichni se mi smáli, ale fakt šíleně dlouho trvalo, než se ze mě dostal ten adrenalin. Už chápu, proč jsou po premiérách většinou afterparty, to se prostě musí vytancovat!

Jak se jako začínající herečka prosadit?

Dělat, co člověk může, nenechat se odradit „ne“, být milý a zdvořilý, ale zároveň odvážný. Věřit si. Nebát se lidi oslovit a nebát se něco tvořit, ať už s dalšími mladými lidmi nebo sám. Ale pro každého je ten recept a ta cesta jiná. Někdo se k tomu dostane z nenadání a někdo jde krůček po krůčku.

Je pro začínající české herce obtížné se prosadit?

Nevím, jestli to můžu posoudit objektivně, ale určitě to není snadné. Stejně jako jakékoliv jiné povolání i tohle má své překážky.

Jak je to s talentem versus pílí? Jsou to spojené nádoby nebo je něčeho potřeba víc?

Podle mě se projeví obojí. Ale myslím, že je zásadní disciplína a práce na sobě. A když má člověk pro něco nadání a zjistí to, i tak na sobě musí pracovat. A když to neudělá, určitě ho to dožene a v jeden moment to zkrátka stačit nebude, a pak ho mohou předběhnout ti lidé, kteří třeba mají od Boha dáno méně, ale makají na sobě. Herec na sobě musí pracovat ve spoustě sférách – ať už na tom, jak vystupuje před kamerou, udržovat se v kondici nebo na své výslovnosti. Proto třeba já pravidelně docházím na logopedii. Skoro nejpodstatnější je ale číst, vzdělávat se a cestovat. Vše, co do sebe obsáhnu jako Leona, rozšiřuje můj vnitřní vesmír, ze kterého pak mohu čerpat pro své další role.

Na jakou roli čekáš? Je to princezna, záporák nebo třeba detektiv?

To nechci zakřiknout! Ale chtěla bych určitě dobře napsanou roli, silnou ženskou postavu. Nejdůležitější je ale skvělý tým a dobrý režisér.

Cítíš jako začínající herečka povinnost ukazovat se na veřejných a exponovaných akcích, premiérách?

Pokud by to byla povinnost, pozbylo by to tu lehkost a hravost, což nechci. Takže si to užívám a jdu tam, když tam jít chci. Ale vnímám důležitost sebe prezentace, a to i přes sociální sítě. Ale nejlepší cesta je podle mě tam, kde se člověk cítí dobře, nehraje nic na sílu a je autentický.

Využíváš někdy v osobním životě svých dobrých hereckých schopností?

Herectví je pro každého z nás přirozenější, než si uvědomujeme. Mezi herectvím a realitou je tenká hranice. Každý z nás se v přítomnosti různých lidí chováme jinak, všichni máme v životě nějaké specifické role – jsme něčí děti, něčí přátelé, něčí kolegové – všichni hrajeme. A to nemyslím špatně, ale je to tak a je to součástí každého z nás. Ale vybavím si momenty, kdy jsem na nějakém večírku předstírala, že jsem někdo jiný (smích). Vydávala jsem se třeba za Italku z Milána a mluvila jsem s italským přízvukem. Naštěstí byli všichni tak opilí, že mi to snědli i s navijákem

Zbytek rozhovoru si můžete poslechnout v audioverzi v rámci našeho Zákulisního podcastu!

Dozvíte se v něm mimo jiné:

Umí Leona dokonale lhát? Jak vnímá svou roli Alice v seriálu Sex O’Clock? Jak se natáčejí sexuální scény? Co jí dal pobyt v Anglii? Jak dlouho se učí jednu stranu textu? Jakou provizi si berou agenti? Jsou herci dobře placení?

Celý rozhovor si můžete poslechnout jak na Apple Podcast a Spotify, tak na Youtube a Hero Hero, tam najdete navíc i bonusovou epizodu, kde Leona mimojiné radí každému, kdo by se chtěl stát herečkou nebo se pohybovat ve filmovém průmyslu.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *