Terapie Instagramem. Koho sledovat, když se chcete starat o vlastní duši? 

Chcete pečovat o svou duši, udělat něco dobrého nejen pro sebe, ale i pro ty vedle vás, naučit se nastavovat si hranice, detabuizovat témata, jako je návštěva psychologa, nebo třeba zjistit, že v tom nejste sami? Tohle jsou naše tipy na instagramové profily, které stojí za to sledovat.

V dnešním světě je velmi snadné zamotat se do každodenního koloběhu a pomalu si ani nevšimnout, že už se nám hlava točí až moc. Pořád si říkáme, že doděláme tohle a tamto, a pak už opravdu zpomalíme. Že musíme vydržet pár týdnů a bude zase klid. A pak přijde něco dalšího. A tak se člověk točí a točí, až mu je z toho špatně, ale už je tak dezorientovaný, že ani neví, kde je nahoře a kde je dole, a často se zastaví až pádem z toho kolotoče života. 

Kvůli té rychlosti občas zapomínáme, co všechno nás trápí, a jak moc nás to trápí. Nebo spíš často doufáme, že odstředivá síla odmrští všechny bolavé vzpomínky pryč a zbyde jen prázdná schránka připravená na nový start. Všichni asi dřív nebo později zjistíme, že to tak bohužel nefunguje, a že tu sílu, odstředivou nebo jakoukoli jinou, musíme směřovat dovnitř. K vlastní duši.

@neveshlavu

Tento profil založila Mgr. Katarína Durkáčová, která se sama popisuje jako „psycholožka, psychoterapeutka, mentorka a supervizorka ve výcviku“. V současnosti působí v Brně, kde také založila psychoterapeutické centrum se stejným názvem jako její instagramový profil – Nevěšhlavu. Sama uvádí, že „profil slouží k psychoedukaci a destigmatizaci psychických potíží“. 

Můžete zde najít mnoho užitečných informací, kam se obrátit, pokud potřebujete psychologickou pomoc, čísla na linky v případě akutní potřeby, různé tipy a triky k větší psychické pohodě a také vyvracení všemožných psychologických mýtů. Katarína poskytuje ujištění a bezpečný prostor pro všechny, kteří s psychickým zdravím bojují, ale také pro ty, kteří ve svém okolí mají někoho takového. 

Zajímá vás víc o práci terapeutky? Přečtěte si rozhovor

I to je totiž velmi náročná pozice a je důležité edukovat se v tom, jak se v takových případech chovat. V highlights s názvem Terapeuti také najdete zdroje, skrze které můžete hledat psychologa či terapeuta. 

Nyní Katarína poskytuje i online kurz Klid v duši, který se soustředí na pochopení a zvládání úzkosti a strachu. Najít ji také můžete v 31. epizodě Psychologického podcastu vězeňské psycholožky Evy Vášové (@evapsycholog), ve kterém probírají asistovanou reprodukci. Mezi další úspěchy a možný zdroj nových informací patří i přednáška Kataríny Durkáčové pro TEDxYouth@Prague na téma K čemu jsou negativní emoce?

@chutzit

Chuť žít je slovenská nezisková organizace soustředící se na pomoc lidem s poruchami příjmu potravy (PPP), kterou založili Valentína Sedileková a Róbert Slovák. Jejich instagramový profil se snaží edukovat a pomáhat široké společnosti dostupnou cestou a zároveň se snaží nastínit, jak přemýšlí člověk s PPP, co by potřeboval od svého okolí a jak se má právě okolí k člověku s PPP chovat. 

V roce 2022 se organizaci podařilo získat grant, který umožnil vytvořit šestiměsíční program na pomoc rodinám s PPP, ve kterém působí psychologové, nutriční specialisté, peer konzultanti a sociální pracovníci. Chuť žít poskytuje také bezplatnou linku pomoci (0800 221 080), na které řeší „úzkosti, sebevražedné myšlenky, ale i poradenství – co dělat, pokud já nebo někdo v mém okolí má PPP, jak reagovat, kde vyhledat pomoc.“. 

Kromě výše zmíněného programu neziskovka organizuje i podpůrné skupiny, psychologické a nutriční poradenství nebo tanečně-pohybové terapie. Dále je ke stažení na webu www.chutzit.sk Príručka stravovania pre ĺudí s poruchami príjmu potravy. Ve spolupráci s GymBeam vytvořili také sedm epizod podcastu Zdravá miera, ve kterých se soustředí na PPP ve sportovním prostředí. 

@konsent_

Konsent je nevládní organizace založená Johannou Nejedlovou (a spol), která se soustředí na sexuální edukaci a prevenci proti sexuálnímu znásilnění a obtěžování. Jak už napovídá název organizace, primárně se soustředí na vyzdvihnutí důležitosti souhlasu k sexuální či jakékoliv jiné intimní interakci.

V rámci toho se Konsent snaží i o nápravu definice znásilnění v trestním zákoníku, která by zahrnovala i absenci souhlasu oběti – případ zamrznutí oběti totiž tvoří až 70 % případů znásilnění, které v tuto chvíli naše zákony bohužel nepokrývají. Odkaz na petici, kterou můžete podepsat, najdete na odkazu v instagramovém biu Konsentu nebo na webových stránkách www.konsent.cz. 

Organizace vytvořila komunitu, kterou nazývá konsenzuální generace, tedy GenK, která lpí na sex ed, snaží se dělat osvětu o tom, že „respekt je sexy“ a poskytuje bezpečné místo pro všechny, kteří se setkali právě se znásilněním, ale i třeba s něčím na první pohled tak malicherným, a přesto velmi nepříjemným a v některých případech až traumatickým, jako je catcalling nebo třeba nepříjemné oplzlé interakce na pracovišti. 

Konsent také poskytuje workshopy, a to pro firmy a organizace, pro školy, pro bary a kluby, ale také pro rodiče nebo vyučující, kteří mohou najít na webových stránkách Konsentu metodiky k výuce sexuální výchovy rozdělené do osmi bloků. Jedná se primárně o edukativní profil, který vám pomůže nastavit si zdravé hranice.

@normalni_psycholog

Profil vytvořila PhDr. Monika Nováková, která se skrze své působení na Instagramu snaží normalizovat chození na terapie. Ačkoli je tento účet spíše jen zdroj různých informací a Moniku osobně na něm nenajdete, nechybí mu lidskost a pocit útočiště. Profil plní nejrůznějšími tipy a triky, ale i ujištěním, a vytváří tak bezpečný prostor pro každého, kdo potřebuje popostrčit k vyhledání psychoterapeutické pomoci, anebo jen pomyslné pohlazení a utvrzení, že v tom není sám. 

Proč se hodí chodit na terapii, i když nemáte depku?

Konkrétně se můžete dozvědět o efektu ztracených investic, o důležitosti správného zacházení s negativními emocemi nebo například o tom, jak je důležité neshazovat vážnost deprese. Některé příspěvky jsou i ve formě reels. 

Pokud vám tedy vyhovuje více učebnicový styl čerpání informací, tohle je instagramový účet právě pro vás. Forma zpracování obsahu příspěvků je natolik příjemná, že vám čtení nebude dělat problém i pokud máte osypky ze vzpomínek na školní léta. Vzhledem k tomu, že je Monika psycholožka, se na její příspěvky můžete spolehnout, a pokud budete chtít, můžete jí i napsat na email, který uvádí ve svém biu. Třeba vám to opravdu pomůže udělat ten velký krok objednat se na terapii.

@holkazblazince

Profil vytvořila Klára Budínová. Nemá vystudovanou psychologii, není psychiatrička ani terapeutka. Je to holka s úzkostně depresivní poruchou, které přišlo tempo dnešního světa šíleně rychlé, nechápala, proč ho ona nezvládá a ostatní ano, a nevěděla, kde hledat pomoc. 

A tak se rozhodla vytvořit tento profil, ve kterém sdílí vlastní zkušenosti, vlastní rady a témata, o kterých se domnívá, že by měla být častěji probíraná. Ačkoli Kláry profil není pod záštitou odborníků, je velmi důležité slyšet pohled na věc i od laika, který si však boj s duševním zdravím zažívá každý den na vlastní kůži. Možná vás uklidní Klářiny příběhy a uvědomíte si, že v tom nejste sami a je v pořádku, že nezvládáte všechno tak, jako ten vedle vás.

Na profilu najdete tipy, jak se vypořádat s nejrůznějšími překážkami, jako je emoční využívání nebo stres a úzkost. Dočtete se o relaxačních technikách, důsledcích absence otce při výchově, náznacích sebevražedných myšlenek a o dalších důležitých tématech. Všechny tyto příspěvky jsou proloženy videi s často vtipným či sarkastickým podtónem, což velmi citlivě odlehčuje tíhu hlavní tematiky profilu. 

V biu lze najít i odkaz na e-shop (www.holkazblazince.cz), na kterém můžete zakoupit kromě jiného i online Self-Therapy journal, který slouží primárně k rozpoznání kognitivních zkreslení. Dostanete se také na Kláry blog, kde se opět dočtete o užitečných tématech, jako například jak fungují antidepresiva nebo jaké přírodní prostředky můžete využít k zmírnění úzkostí a depresí.

V neposlední řadě se Klára objevila v podcastu Jana Houdka S kůží na trh (epizoda 26), ve kterém se bavili o Klářině duševním zdraví a jak vypadá život s duševním onemocněním, co jsou nejčastější témata, která duševně nemocní lidé řeší, jak můžeme pomoci a jak komunikovat s člověkem, který duševním onemocněním trpí. 

Doufáme, že vám naše tipy přijdou vhod a že zde najdete to, co zrovna potřebujete. A nebojte se – opravdu v tom nejste sami. Nebojte se říct si o tu pomocnou ruku a běžte si za svou verzí spokojeného života. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *