Kulturní tipy na září: Zpátky do klubů, Prague Art Week a Velké léto

Konec prázdnin je zároveň takovým začátkem klubových koncertů. Letní scény odehrávají poslední vystoupení pod širým nebem a vy se můžete začít těšit na klubovou atmosféru, která prostě má svoje kouzlo. Září je také ve znamení uměleckých festivalů. Ať už jste fanoušci designu, již známého festivalu ilustrací nebo navštívíte program druhého ročníku Prague Art Week, umělecký zážitek vás nemine. 

Islandský hudebník žijící v Berlíně, Daði Freyr, vystoupí 13. září v pražském Roxy. Těšit se můžete na taneční party plnou vizualizací, barev a smyslu pro humor. Do pražské Lucerna Music Baru přijede švédská kapela The Hives. Představitelé garage punk rocku zahrají 18. září v rámci evropského turné.

Pro návrat do klubů je to ideální start. Do Lucerna Music Baru se vraťte ještě na konci září, kdy se do Prahy vrací Chris Corner se svým elektronickým projektem IAMX. 27. září představí jak skladby z nových alb, tak staré pecky.  

Chris Corner iamx

V září se můžeme těšit na festivaly plné umění. Od 7. do 10. září zajděte do výstavní síně Mánes na festival Czech Design Week. Již desátý ročník festivalu představí tvorbu známých značek a samozřejmě nové tváře z oblasti českého designu. V rámci slavnostního zakončení proběhne vyhlášení cen Czech Design Award.

Již druhým rokem bude konec měsíce ve znamení Prague Art Week. Od 21. do 24. září můžete navštívit vernisáže, komentované prohlídky, přednášky, performance a mnoho dalšího. Program se odehrává ve více než třech desítkách institucí. 

Prague Art Week

Dalším z uměleckých festivalů je již zaběhlý LUSTR 2023. Festival ilustrace a komiksu se v letošním roce přesouvá do několika hal Holešovické tržnice, kde oslaví deset let své existence. Na festivalu se setkají umělci z deseti festivalů z celého světa. Navíc se můžete těšit na ilustrátory, kteří měli od začátku konání LUSTRU největší úspěch. Tak si zapište 21. až 26. září.  

Začátkem září maté několik příležitostí zajít do Bytového divadla H2O, ve kterém umělecká skupina OLDstars představí hru Řečičky. Co si říkají páry těsně po sexu? To uslyšíte v jedenácti konverzacích jedenácti párů.   

V Divadle Archa proběhne 21. a 22. září taneční představení HeArt of Noise. Taneční soubor 420PEOPLE se v něm inspiroval hlukem. Ten se ale snaží nevnímat jako něco negativního a rušivého, ale jako komponovaný zvuk, který může přinášet zvukové prožitky. A to vše za doprovodu taneční choreografie. 

Brněnské divadlo Husa na Provázku uvede v září premiéru hry Antieva. Hra vznikla na základě knihy Anny Pammrové, ve které popsala část svého dětství, kdy byla poslána na výchovu ke své kmotře. A právě toto období dalo základy pro úvahy o ženství, feminismu a ekologii.

Antieva

Co se musí stát, aby se z nejhoršího léta stalo léto nejlepší? To se dozvíte v knize Velké léto od německého spisovatele Ewalda Arenze. S novinkou z nakladatelství Host si ještě užijete čtení venku na dece, a s šestnáctiletým Friedrichem, si tak prodloužíte prázdniny.

Nakladatelství Argo vydalo vydalo román Meg Masonové –⁠ Trýzeň a touha. Ten vyprání o čtyřicetileté Martě, která se snaží přijít na to, co ji životě trýzní. Dříve měla úspěšnou kariéru v módním časopise a manžela, který se ze všech sil snažil, aby byla šťastná. Marta ale stále propadá záchvatům smutku.

Marta je také hlavní postavou literárního debutu Šimona Koudely. Marta z románu Nikde tu jsem. Bojovka ulicemi nevědomí se po čtvrt století vrací do Prahy, aby zjistila, co na ní čeká v úschovně, ve které si nic neuschovala, ale přesto dostane výzvu k vyzvednutí. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *