MFW: Techno rave i okázalost. Zásadní momenty z milánského týdne módy.

Fashion Month se pomalu blíží ke konci a před námi je už jeho poslední zastávka, Paříž. Předtím se ale pojďme ohlédnout za těmi nejlepšími (a nejhoršími?) přehlídkami z upršeného Milána.

Déšť, rave a Diesel

Diesel po loňské přehlídce před doslova horou kondomů posunul svou show zase o level výš. Jak? Pro návštěvníky (kterých bylo neuvěřitelných 7 000) uspořádala značka několikahodinový rave. Glenn Martens to zkrátka umí! Na 150 metrů dlouhé runwayi předvedli za hustého deště a hlasitého techna modelové opravdu obsáhlou kolekci, kterou zahájila klasická bleched džínovina s rudými akcenty. Nechyběla ale ani oversized Diesel loga, dresy s potiskem a sexy dámské šaty imitující nahé tělo či spodní prádlo. Celou show uzavřela Bella Hadid. Teda, to si jsme si alespoň všichni mysleli a myslet měli – ve skutečnosti šlo ale o kanadskou modelku Dalton Dubois.

Debut Sabata De Sarna v Gucci

Na první přehlídku pod vedením De Sarna se těšil celý módní svět. A ačkoliv jej nechceme srovnávat s jeho předchádcem Alessandrem Michelle, výsledek byl pro mnohé zklamáním. Sabato se držel konceptu „ancora“, neboli „znovu“ a rozhodl se Gucci odprostit od Michellového maximalismu, vzorů a barev a naopak se navrátit k estetice Toma Forda v 90. letech. Kvůli dešti se přehlídka musela přesunout do Gucci headquarters, kde rád nové kolekce předváděl právě i Ford. Náhoda? Jedno je ale jisté – Gucci otáčí list a fanoušci Michellových kreací musí jen doufat, že tento éterický kreativec neopustil módní svět nadobro.

Debut Petera Hawkingse v Tom Ford

Sabato ale nebyl jediným kreativním ředitelem, který letos uvedl svou první kolekci. Během milánského fashion weeku jsme totiž měli možnost zhlédnout dlouho očekávaný debut mladého kreativního ředitele Petera Hawkinse v Tom Ford. A že to stále za to! (Nebudeme lhát – tohle jsme přesně očekávali u Gucci…) Peter naprosto přirozeně a mistrovsky navazuje na eleganci a chic-ness Toma Forda s nádechem mladistvosti a relevance. Inspirující se u supermodelky 70. let Donyale Luny tak tvoří šatník každé sebevědomé ženy. Od stylových doplňků až po dokonalou krejčovinu, tomuhle říkáme quiet luxury (but without the quiet).

Moschino pod vedením stylistů

Potom, co Jeremy Scott po dlouhých 10 letech opustil Moschino, povolala značka stylisty, kteří vytvořili jedinečnou jarní kolekci k oslavám 40 let existence módního domu. Katie Grand, Gabriella Karefa-Johnson, Carlyne Cerf de Dudzeele a Lucia Liu se inspirovaly ikonickými kousky zakladatele Franca Moschina z dekády mezi lety 1983 a 1993. A i přesto, že inspiraci můžeme do devadesátek snadno zdatovat, všechny looky působili relevantně, moderně a cool, se špetkou ironie a samozřejmě, jak je tomu u Moschina zvykem, maximalismu a humoru. Oh, a ten styling…

Je AVAVAV too much?

Stockholmská značka AVAVAV je pověstná svými storytellingovými shows. Všichni si pamatujeme na tu minulou, kde z modelů přímo na runwayi zdánlivě odpadávalo oblečení či první show, při které všichni modelové padali. Pozadu nebyli ani tentokrát, kdy modelové ve spěchu dopínali a dooblékali kousky přímo před zraky diváků. Proto vás asi nepřekvapí, že kolekce nese příznačný název Stress. Otázkou je jestli návrháři už pomalu nezapomínají, že sousloví fashion show obsahuje kromě slova show i slovo fashion. V jejich podání totiž samotné kousky zaostávají za prezentací a to by se přece jen na světovém týdnu módy asi dít nemělo…

Podívejte se na ten nejlepší Milánský streetstyle objektivem Reginy Voroniny!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *