Vogue CS mění tým. Tohle jsou nejikoničtější obálky Andrey Běhounkové a Jana Králíčka

Po pěti letech se mění redakce československé edice Vogue. Ještě předtím, než zjistíme, kdo po Andree Běhounkové a Janu Králíčkovi převezme kormidlo, pojďme se ohlédnout za těmi nejikoničtějšími covery.

Pět let vedlo československou edici Vogue pod záštitou vydavatelky Michaely Seewald duo šéfredaktorky Andrey Běhounkové a kreativního ředitele Jana Králíčka. Ti společně Vogue vůbec na československý trh přivedli, stanovili vizi, nezaměnitelnou image a dokonce několik jedinečností: například to, že v jako skoro jediné edici jste si v té naší Vogue mohli přečíst rozhovory ve formátu otázka-odpověď.

Předtím spolu sedm let vedli i českou Elle, kam Andrea přestoupila z pozice šéfredaktorky magazínu Žena a život. Jan Králíček je také spolumajitelem vydavatelství Lighthouse, pod kterým vychází Vogue Portugal a GQ Portugal.

Tohle jsou podle nás ty nejlepší obálky Vogue, které spolu tihle dva vydali.

Vogue CS jako obraz

September issue v roce 2021 mělo hned osm coverů. Každý zdobila jedna část obrazu výtvarníka Milana Housera. Ten dílo navrhl exkluzivně pro Vogue CS a nosným tématem byly nové začátky. Cover doplnily i texty na stejné téma jedné z osmi českých a slovenských osobností, například Terezy Ramby, Evy Herzigové nebo Radka Bangy. A když jste sehnali všech osm vydání, mohli jste si poskládat vlastní umělecké dílo.

Polonahá Pavlína

Pavlína Pořízková začala kariéru modelky ve čtrnácti letech, když ji objevil modelingový agent John Casablancas. V 56 letech, přesně 40 let od její první obálky německé Vogue, se objevila na titulce květnové Vogue CS v průhledném body, zachycena objektivem české fotografky žijící v New Yorku Marie Tomanové. Slovy Andrey Běhounkové, ani Pavlína nemohla uvěřit, že si tým Vogue CS prosadil takovou obálku. A my jsme sakra rádi, že prosadil!

Bouřlivá Kylie

Internet se zastavil, když Vogue CS odhalila obálku s Kylie Jenner a její dvouletou dcerou Stormi, pro kterou to byl první cover vůbec (rozhodně první z mnoha). Navíc focený duem Luca a Alessandro Morelli během covidové karantény a na iPhone. Přímo pro toto focení také vznikly v ateliéru Balmain šaty, samotný kreativní ředitel Olivier Roustieg poskytl redaktorce Cindy Kerber i exkluzivní rozhovor.

Drag Cover CS

Nedávno se na obálce objevila jedna z nejslavnějších drag queens světa, Violet Chachki, majitelka nejužšího pasu na světě! Vyfotila ji Evelyn Bencicova v prostorách pražského Kongresového centra, Violet oblékla mimojiné i spoustu českých designérů. Celé číslo se věnovalo umělé inteligenci, budoucnosti a (snad) dystopii).

Vogue Dot Com

Po začátku války na Ukrajině poskytla redakce českoslovenksé Vogue azyl ukrajinské redakci a ve spolupráci s nimi vznikla i květnová Vogue CS. Na vzniku třech obálek spolupracoval tým i se zakladatelem instagramového účtu @stylenotcom (Beka Gvishiani), který se vyznačuje čistě textovým vizuálem v modrobílé barvě. Ne poprvé a ne naposled tak Vogue CS jako jedna z mála zaujala jasné politické stanovisko.

First Issue

A vynechat nemůžeme ani vůbec první obálku československé edice Vogue, jejímž nosným tématem byla svoboda. I proto na ní pózovala Karolina Kurková jako Olga Havlová s básní jejího manžela na zádech. Vyfotil ji  Branislav Šimončík. 

Co se mi ale na coveru líbí úplně nejvíc je fakt, že přes velká očekávání toho, čí oblečení se na obálce objeví (Bude to velký módní dům? Bude to lokální designér? Bude to inzerent? Nebo naopak někdo, koho chce Vogue na inzerci nalákat?!), byl nakonec jediným kusem oblečení kabát z druhé ruky.

všechny fotografie: Vogue CS

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *