Všechno musí pryč! Jak si protřídit kosmetickou poličku?

Tady nový produkt, kterému jsem neodolala při poslední návštěvě Sephory, tamhle stále ještě poloplný krém, který mi už ale nevyhovuje a jako třešnička na dortu krabička mýdel, které jste dostali od kolegy k Vánocům a o kterých víte, že je nikdy nepoužijete. Pokud v předchozí větě poznáváte i svou kosmetickou poličku, nezoufejte – víme jak ji protřídit a udržet v ní pořádek už napořád!

Když jsem otevřela dveře skříňky v koupelně, uvědomila jsem si, že na mě zírá hromada kosmetických produktů, které tam buď nikdy neměly být, nebo tam zůstaly příliš dlouho. Byla to směs vzpomínek na dny, kdy jsem věřila, že potřebuji každou novou masku, krém nebo sérum a na staré dobré dny v redakci módního magazínu, kam denně chodilo víc produktů než by dokázalo spotřebovat celé vydavatelství. Některé produkty na poličce byly dokonce evidentně prošlé, jiné jsem nikdy ani neotevřela, ale všechny stály v cestě nejen přehledné a čisté koupelně, ale i mé duševní pohodě.

Takže jsem začala třídit. Nejprve šly pryč všechny prošlé výrobky. Byla jsem překvapená, kolik z nich mělo datum spotřeby z doby, kdy jsem ještě ani nevěděla, jaký mám typ pleti nebo co mi sluší. Krém s výtažkem ze šnečího slizu? Máme! Sedm stejných šamponů z roku 2020? Taky máme! Reklamní krém na tělo, jehož složení mě děsí možná víc, než to na krabičce cigaret (ale očividně míň než myšlenka toho, že ho prostě vyhodím)? Máme, máme, máme. A vyhazujeme, vyhazujeme, vyhazujeme.

Další přišly na řadu produkty, které jsem si pořídila v návalu nadšení (a ovlivněná Tik Tok algoritmem), ale vlastně je nikdy ani nepoužila. Rtěnky v barvách, které na mně nikdy nevypadaly dobře, stíny s třpytkami, co jsem si koupila v době, kdy jsem sjížděla 10 řad Rupaul’s Drag Race a krémy na ruce s vůněmi, které připomínají starou jarovou vodu. Vyhazujeme.

Poté jsem se už zaměřila na to, co skutečně používám. A světe div se – byl to nečekaně skromný výběr. Můj věrný hydratační krém (mávám značce Codex z Líčírny), sérum s kyselinou hyalurunovou, guasha a asi pět produktů z dekorativky – pudr, bronzer, tvářenka, korektor, řasenka a gel na obočí. Skoro všechno ostatní bylo zbytečné a jen zabíralo místo.

A už jak jsem třídila, cítila jsem, že nejen fyzicky čistím svůj domov, ale také si třídím myšlenky a priority. A ačkoliv většinou tvrdím opak – když přijde na kosmetiku, méně rozhodně je více.

Naše tipy:

1. Vytřiďte prošlé výrobky 

Pořádně se podívejte na data spotřeby všech kosmetických produktů. Prošlé výrobky vyhoďte bez milosti. Staré krémy a séra mohou ztratit účinnost nebo dokonce způsobit podráždění pleti.

2. Zbavte se toho, co nepoužíváte 

Projděte si každý produkt a zeptejte se sami sebe, zda ho opravdu používáte. (Marie Condo who?!) Pokud ne, je čas se s ním rozloučit. Nebojte se vytřídit rtěnky, které jste nikdy neměli odvahu nosit, nebo stíny, které jste si pořídili pro speciální příležitost, která ale nikdy nenastala. A zkuste je třeba poslat o dům dál někomu, kdo produkty rád využije.

3. Zaměřte se na kvalitu, ne kvantitu 

Utřiďte si, které produkty opravdu používáte a které vám prospívají. Do takových se nebojte investovat. Méně je tady více a několik osvědčených produktů je lepší než hromada průměrných.

4. Organizujte podle kategorií 

Usnadněte si život tím, že své produkty uspořádáte podle kategorií. Dejte dohromady péči o pleť, o vlasy, dekorativku… Ach, jak snadné pak bude najít, přesně to, co potřebujete a vyhnout se zbytečným nákupům.

5. Pravidelně provádějte revizi 

Nedopuste, aby vám polička znovu přerostla přes hlavu! Pravidelně – třeba jednou za čtvrt roku – si udělejte čas na rychlou revizi a zbavujte se věcí, které už nepoužíváte nebo jsou prošlé průběžně.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *