Kvalitní a nekvalitní víno: jak je rozeznat a co s námi dělají

Představte si to: večeře s přáteli, romantický večer ve dvou nebo jen klidný večer s knihou a skleničkou vína. Víno může být skvělým společníkem, ale jak rozeznat to kvalitní od nekvalitního? Pokud nejste sommelier, může se vám to zdát jako neřešitelná záhada. Ale nebojte se! Přinášíme pár tipů, jak si v tom udělat jasno.

Začínáme u barvy

Prvním krokem je podívat se na barvu vína. Kvalitní bílé víno by mělo být čisté a průzračné, zatímco kvalitní červené víno by mělo mít hlubokou, sytou barvu. Pokud vidíte jakékoli zákaly nebo usazeniny, může to být znamení, že víno není v nejlepší kondici. Samozřejmě až na to naturální.

Vůně, která vás okouzlí

Jakmile prozkoumáte barvu, přichází na řadu vůně. Kvalitní víno má komplexní, bohatou vůni, která může připomínat ovoce, květiny, koření nebo dřevo. Pokud víno voní jako ocet nebo má chemický zápach, je to jasné varování. Nekvalitní víno často postrádá hloubku a jeho vůně může být mdlá nebo nepříjemná.

Ochutnávka pro gurmány

A teď to nejlepší – ochutnávka. Kvalitní víno by mělo mít vyváženou chuť, kde sladkost a kyselost harmonicky spolupracují. Pokud je víno příliš kyselé, sladké nebo má nepříjemnou kovovou pachuť, pravděpodobně jde o méně kvalitní produkt. Dobré víno by mělo mít také dlouhý, příjemný dozvuk. Pokud chuť zmizí okamžitě po polknutí, víno zřejmě není nejlepší.

Cena není všechno

Možná si myslíte, že drahé víno je vždy lepší než to levnější. To ale nemusí být pravda. Cena může být dobrým indikátorem, ale není jediným měřítkem kvality. Důležité je spoléhat se na své smysly a zkušenosti. Vyzkoušejte různé druhy vín a zjistěte, co vám chutná nejvíce.

Co způsobuje kvalitní a nekvalitní víno?

Kvalitní víno je často výsledkem pečlivé práce vinaře, který dbá na každý detail – od pěstování hroznů až po samotnou výrobu vína. Takové víno bývá vyrobeno z vysoce kvalitních hroznů a zpracováno tradičními metodami.

Nekvalitní víno je často vyrobeno z méně kvalitních hroznů a za použití průmyslových metod, které mohou zkracovat výrobní proces, ale také ovlivňovat výslednou chuť a kvalitu. Kromě toho mohou do vína přidávat různé chemikálie, aby bylo levnější nebo vydrželo déle.

Co tedy nekvalitní víno může způsobit?

  • Bolest hlavy Nekvalitní víno může obsahovat vyšší množství histaminů a siřičitanů, které u citlivějších jedinců mohou způsobit bolest hlavy.
  • Pálení žáhy Nekvalitní víno, obzvláště to s vyšší kyselostí nebo vyšším obsahem chemických přísad, může způsobovat pálení žáhy a žaludeční potíže.
  • Nevolnost a zvracení Víno nízké kvality může obsahovat vyšší koncentrace nežádoucích chemických látek, které mohou vést k nevolnosti a zvracení, zvláště pokud se konzumuje ve větším množství.
  • Alergické reakce Někteří lidé mohou mít alergické reakce na siřičitany a další chemikálie přidávané do nekvalitního vína. Je to třeba kýchání, vyrážky nebo dýchací potíže.
  • Bolest břicha Přítomnost nežádoucích látek a vysoká kyselost v nekvalitním víně může dráždit žaludek a způsobovat bolest břicha nebo zažívací potíže.
  • Dehydratace Nekvalitní víno může obsahovat více alkoholu, než je uváděno, což může vést k rychlejší dehydrataci a následnému „kocovinovému“ efektu.
  • Kocovina Nekvalitní víno může obsahovat různé přísady, které zhoršují kocovinu. Vysoký obsah cukru, chemikálie a přebytek histaminů mohou způsobit, že se budete po konzumaci cítit mnohem hůře než po pití kvalitního vína.
  • Pocit únavy a malátnosti Pití nekvalitního vína může vést k pocitu únavy a malátnosti, což může být důsledkem kombinace vyššího obsahu alkoholu a chemických přísad, které tělo hůře zpracovává.

Malý průvodce nákupem

Když vybíráte víno v obchodě, podívejte se na etiketu. Hledejte informace o původu vína, ročníku a vinařství. Pokud má víno ocenění nebo certifikace, je to dobré znamení. Nebojte se také zeptat prodejce na doporučení – často mají hluboké znalosti o své nabídce a mohou vám poradit.

Užívejte si to!

Pamatujte, že nejdůležitější je, aby vám víno chutnalo a dělalo vám radost. Nemusíte být odborník, abyste si užili skleničku dobrého vína. Experimentujte, objevujte a hlavně si to užívejte! Až budete příště stát před regálem s vínem, vzpomeňte si na tyto tipy. Možná vám pomohou objevit váš nový oblíbený kousek, který vám zpříjemní mnoho krásných chvil. Na zdraví!

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *