Aliance pro rodinu – ale ne pro každou. Jak AliPro bojuje proti manželství pro všechny či adopcím homosexuálů

Organizace, která radí ministru Jurečkovi. Organizace, která stojí za “tradiční rodinou”. Organizace, která se dá označit jako extremistická. To vše je Aliance pro rodinu. Její argumenty jsou často předsudečné či přímo klamavé, její funkce ve vládních orgánech nejasná a její postoje zastaralé. 

Lobujeme za zájmy českých rodin. Naším cílem je země přátelská rodině. Denně pracujeme na tom, aby politici nezapomněli, že na silných a samostatných rodinách se dá budovat lepší budoucnost pro všechny.”, píše Aliance pro rodinu na svých stránkách

Mimo jiné také radí ministru Jurečkovi na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Paní Jochová, předsedkyně organizace, navíc dělá asistentku panu poslanci Královi. Problém ovšem tkví v tom, že Jurečka i Král pochází z konzervativních stran (Jurečka za KDU-ČSL a Král za ODS). A AliPro je silně konzervativní hnutí – v poslední době čelilo i obvinění z extremismu. 

„V ústavech je nedostatek právně volných dětí i pro heterosexuální manželské dvojice. ‘Záchrana’ dětí z ústavů je zavádějící argument aktivistů.“

Ochranu dětí žijících v homosexuálních párech lze bezesporu zajistit především zapsáním skutečných rodičů do rodného listu.

„Podívejme se na Západ. Menšina menšiny bude mít radost, většinu potká antiskriminační šikana.“

Už jste některou z vět někdy zaznamenali? Pokud ne, seznamte se s argumenty Aliance pro rodinu. Nemálo jich z jejich strany padlo například, když se projednávalo manželství pro všechny. 

jana jochová

Dobrý název je hlavní

Aliance pro rodinu je český spolek založený v roce 1996 (tehdy ještě jako „Výbor na obranu rodičovských práv“). Dlouhodobě se pokouší zakotvit v Ústavě definici manželství jako svazku muže a ženy. Proto se pochopitelně snaží bojovat proti manželství pro všechny. A co teprve právo homosexuálních párů na adopce? V ten moment se z Aliance pro rodinu stává „Aliance pro tradiční konzervativní rodinu.“ Jenže tenhle název už tak pozitivně nezní.

Z webu aliance se ovšem dozvíme, že nejenom zastávají tradiční postoj v oblasti manželství pro všechny, zastávají také konzervativní postoj v oblasti manželství jako takového. Například na stránkách se dočteme, že chtějí „Vždy upřednostňovat právo dítěte vyrůstat v kompletní a stabilní rodině s matkou a otcem.“ 

Jenže co když se rodiče rozvedou? Stává se z rodiny potom nestabilní rodina, ve které nemůže vyrůstat dítě?

Nebo se tam můžeme dozvědět, že děti chtějí genderově vyrovnané rodiče. Protože napsat článek postavený na mém vlastním přesvědčení, bez jakýchkoliv vědeckých zdrojů a ještě pod skoro anonymní přezdívkou – jo, to bude rozhodně „důvěryhodná“ informace…

Manželství? Jedině mezi mužem a ženou! 

Největší průšvih ovšem přichází ve chvíli, kdy si přečteme, že jedním z cílů aliance je „Uchovat jedinečné místo manželství ve společnosti, aniž by docházelo k oslabování tohoto postavení zaváděním jiných právních institutů, které mají snahu se svou povahou manželství připodobnit.“ Tohle rozhodně není dobrá kombinace s návrhem o ústavním zákazu rovných sňatků (který mimochodem prošel do druhého čtení ve stejný den, jako návrh zákona o manželství pro všechny), který se projednával ve sněmovně. 

AliPro by ovšem zašla ještě dál – „Docílit ukončení státní podpory ideologiím znevažujícím roli rodiny a popírajícím přirozenou jedinečnost a komplementaritu mužů a žen.Takže umlčet LGBTQ+ komunitu stejně jako třeba v Polsku nebo Maďarsku? Nehledě na to, že poslední zemí, která tento zákon přijala, bylo Rusko. Do takovéhle kategorie se chceme jako republika řadit? Nemyslím si.

Mimochodem tento zákon platí i na Slovensku. Vyústil tam ve dvojnásobnou vraždu Matúša a Juraja loni v říjnu. Skutečně chceme, aby se toto v budoucnu dělo i u nás? Nemyslím si. 

A nezapomínejme na velice důležitou informaci, že Aliance pro rodinu funguje jako poradní orgán ministerstva práce a sociálních věcí. „Aliance působí jako poradní orgán pro ministerstva práce a sociálních věcí a spravedlnosti, Jochová (předsedkyně, pozn.red.) je zároveň asistentkou poslance Václava Krále.“ 

Žádost o odvolání a extremismus

Toto nelíbí mnoha lidem, nejhlasitěji to dali vědět Jakub Helebrant a Karel Müller – dva faráři na sociálních sítích známí jako „Pastoral Brothers“. Právě oni na svém instagramu zveřejnili dokument nazvaný „Výzva k odvolání Aliance pro rodinu ze struktur státu“ (celé znění je dostupné zde), adresovaný premiéru Fialovi, ministrům Jurečkovi a Blažkovi a také poslanci Králi (tomu, kterému asistuje paní předsedkyně). 

pastoral brothers

Žádost byla zveřejněna na instagramu Pastoral Brothers začátkem léta. Reakce AliPro na sebe nenechala dlouho čekat. Anděl zloby s přezdívkou „kal“ si opět vypsal své srdíčko a dopadlo to následovně: „Snaha některých církevních představitelů vyhnat Alianci pro rodinu z pracovní skupiny Ministerstva práce a sociálních věcí, Janu Jochovou zbavit asistentského místa u poslance Parlamentu a Jana Gregora odstranit z pozice poradce náměstka ministra spravedlnosti, nás poměrně udivila. Mysleli jsme si, že doba, kdy církevní předáci instruovali politiky s kým pracovat, je dávno pryč. Chyba lávky! Vítejte v Česku 21. století. 

A co smetánku českého progresivního kléru tolik popudilo? Jediný prostý fakt. Obhajoba právního řádu ČR a práv dětí na otce a matku.“ Protože naše aliance rozhodně stojí na té „správné“ straně a kdyby někoho napadlo bojovat proti tomu, co děláme, je to smetánka českého progresivního kléru. Tak, a je to. 

Také vám to připomíná dítě válející se v záchvatu vzteku před regálem s hračkami těsně po tom, co mu maminka řekla, že nové autíčko nekoupí? Ano? V tom případě jsem ráda, že nejsem sama. PastoralBrothers následně zřídili internetovou petici, kterou může podepsat kdokoliv, najdete ji zde

Jurečka odmítl, že by představitelé Alipro byli někdy součástí přímo jeho týmu. „Jsem seznámen s tím, že u jiných resortů působí. Mne s nimi však nepojí žádné bližší vazby či užší spolupráce. Jediné zapojení Aliance do práce tohoto ministerstva spočívalo v připomínkování Strategie rodinné politiky,“ upřesnil v článku

Pirátka Kocmanová nedávno zašla ještě dále, když AliPro označila za hnutí s extremistickými prvky. „Je velký rozdíl mezi demokratickou diskusí a extremismem. Aliance pro rodinu definici extremismu splňuje, její předsedkyně paní Jochová je navíc spojována s dalšími extremistickými organizacemi,“ … „Z úst paní Jochové například padlo, že by byla pro zákaz sexuální výchovy na školách, že homosexualita by měla být stále vnímána jako nemoc, a sama podpořila petice na zákaz potratů, a to i po znásilnění a tak dále,“ uvedla v rozhovoru

Fakt, že AliPro dále úzce spolupracuje i s dalšími organizacemi kritizovanými za ohrožování individuálních práv a svobod demokratického státu (jako například Ordo Luris či Alliance Defending Freedom) může tento úhel pohledu ještě posílit. A proto je důležité vědět, za čím AliPro skutečně stojí.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *