MBFWM: Jaký je fashion week v Madridu a jak se liší od toho pražského?

Měla jsem tu čest navštívit Mercedes-Benz Fashion Week i jinde než v Praze, a to ve španělské metropoli. Jaké věci jim v Madridu jdou líp a v čem zase vede Praha?

Lokace

V Madridu se fashion week pokaždé koná v eventovém centru IFEMA, které je od centra vzdálené asi 40 minut. Je to tak trochu bez nápadu a člověk svou cestu musí plánovat dopředu (taxíky bývají drahé a metra nacpaná). Areál je totiž obrovský a souběžně se v okolních pavilonech konají další akce, například festivaly nebo koncerty.

V Praze si organizátoři fashion weeku dávají každoročně práci s tím najít a domluvit opravdu ojedinělé lokace – například Clam-Gallasův palác, poslední patro či garáže OC Kotva, závodiště v Chuchli nebo holešovickou elektrárnu. Díky tomu máte kromě zhlédnutí přehlídek možnost navštívit i unikátní prostory (často jinak veřejnosti nepřístupné), které celé akci dodávají komorní a noblesní atmosféru. Takže co se týče lokace, jasně vede Praha!

PS: Přirovnala bych to k tomu, jestli jdete na koncert do Café v lese nebo do O2 arény.

mbpfw v Clam-Gallasově paláci

Organizace

V Praze jsem vždycky nervózní, kam mě posadí, často se místa (i řady) přehlídku od přehlídky liší a není výjimkou, že vás přesadí, protože přijde někdo důležitější, než jste vy. (Jak to doopravdy chodí na fashion weeku si přečtěte zde!) A to nemluvím o dlouhých řadách, které jsou způsobeny tím, že stážisté u vstupu musí jména příchozích hledat na papírech nebo v tabletu a postupně je odškrtávat.

V Madridu vše funguje na bázi QR kódů, které organizátoři jednoduše naskenují. Součástí lístku je kromě QR kódu i přesné místo, takže není přesně víte, kam si sednout a nemusíte být nervózní, že někomu zaberete flek. Pro mě mnohem komfortnější, takže bod získává Madrid.

hosté mbpfw

Streetstyle

Hosté letos vynesli na pražský fashion week opravdu krásné a nápadité outfity, často přímo od prezentujících tvůrců. (Přesvědčte se tady!) A podobně tomu bylo i v Madridu, kde se opravdu bylo na co dívat a kde se inspirovat. Byť ve Španělsku byly outfity o něco výraznější a extravagatnější (koneckonců stejně jako ty, které potkáte běžně v ulicích), nechala bych to nerozhodně a bod přidělila oběma městům.

Doprovodný program

Je mi jasné, že je to často dáno právě unikátní lokací, přesto mě mrzí, když na pražském fashion weeku nemůžete nikde v okolí přehlídky posedět, dát si kafe nebo sklenku vína a podělit se o dojmy s dalšími hosty.

V Madridu je součástí fashion weeku taky velký pop-up menších návrhářů či beauty značek (v menším měřítku se o to letos v Praze pokusil pop-up Má Vlast). Prostorný pavilon přirozeně nabízí spoustu možností, kde si dát občerstvení a drink, potkat se s dalšími módními nadšenci nebo si všechny produkty vyzkoušet a přímo koupit.

To je příjemné nejen hostům, ale je to i skvělá možnost pro návrháře, jak na sebe upozornit a zaujmout fashion cílovou skupinu i bez toho, aby na fashion weeku přímo prezentovali. Proto bod v této kategorii získává Madrid.

Komunikace

Už jen najít webové stránky madridského fashion weeku je fuška. A to nemluvím o podrobném programu, informaci o akreditacích či výstupech z přehlídek. Instagram je každý den zaplaven desítkami stories, které je podle mě nemožné proklikat.

PR tým pražského fashion weeku je naopak jedním z nejlepších u nás. Veškeré potřebné informace dostanete dopředu, či si je můžete jednoduše dohledat na pravidelně updatovaných webových stránkách. A už na konci dne na nich najdete i fotky z catwalku a tiskové zprávy! Bod proto zaslouženě putuje do Prahy.

mbfwm

Dominika Kozáková

A na čí přehlídku jsem vyrazila? Kromě lokálního designéra Javiera Guijarroa, který se soustředí na pásnkou módu, jsem zhlédla přehlídku slovenské návrhářky Dominiky Kozákové, která, jak už je u ní zvykem, představila kolekci plnou vzorů a barev.

Tentokrát ale prim (alespoň pro mě) hrála krásná vypasovaná saka, která můžete vynést na rande, párty i do práce. Zmínit musím i krásný styling, skvělý hudební doprovod a krásný lokální casting. Moc děkuji za pozvání!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *