Francis Kurkdjian: představujeme nejznámějšího parfuméra světa

Světem módy a krásy nedávno prolétla zpráva, že se novým ředitelem tvorby parfémů pro Dior stává Francis Kurkdjian. To je velká věc – o ještě větším muži. Není na čase si o něm říct něco víc?

Jeho parfémy voní ti nejúspěšnější lidé světa, ženy, které touží po výjimečnosti a také většina lidí v módní branži, která usedá v prvních řadách na fashion weeku (a také autorka tohoto textu, pozn.red.). Jakmile k nim zkrátka přivoníte, není cesta zpět. Proč je tento dvaapadesátiletý muž arménského původu označován za jednoho z nejvyhledávanějších a nejoslavovanějších parfumérů současnosti? Má obrovský talent, je neuvěřitelně pilný a ctí každou z ingrediencí, které do svých parfémů vmíchává.

Když si ve třinácti letech Kurkdjian přečetl článek o francouzských tvůrcích parfémů, rozhodl se, že se jím chce také jednou stát. Začal si míchat první směsi z esenciálních olejů, které mu kupovali rodiče v lékárně. Své postřehy, složení i jejich názvy si pečlivě zapisoval do deníku, který vlastní dodnes a který jednou bude mít neuvěřitelnou hodnotu. Stejně tak jako jeho parfémy dnes.

Po škole stvořil legendu

Místo studia tance nebo hudby si Francis vybral prestižní školu Sup de Luxe v Paříži a hned po absolutoriu se dal do skládání vonné kompozice pro nový parfém značky Jean Paul Gaultier. Kdo by býval řekl, že tento nováček v parfumérském odvětví uvede v roce 1995 jeden z největších bestsellerů vůbec, a to pánskou kultovní vůni – Le Male. Asi je vám jasné, že se mu tímto otevřely brány luxusu téměř dokořán. Následovaly spolupráce s domy jako je Guerlain, Dior nebo Burberry.

Jak se servírují sny

V pouhých dvaatřiceti letech získal prestižní ocenění Prix Francois Coty za celoživotní dílo a v roce 2001 si založil vlastní ateliér, kde začal tvořit vůně na míru. S tím přišel Kurkdjian na trh vůbec jako první a dodnes létá za zákazníky po celém světě. „Musím se s tím člověkem poznat, zjistit, co je mu blízké, abych mu mohl ve výsledku naservírovat jeho vlastní sen,“ vysvětluje. Parfumérův vlastní sen však bylo založit si vlastní značku, což se mu povedlo v roce 2009 společně s Marcem Chayaem.

„V tanci dosáhnete dokonalosti ve chvíli, kdy se vám povede vyjádřit všechno, co chcete říct, s co nejmenším úsilím. U parfémů je to úplně stejné.“ 

Parfémový šatník

Značka Maison Francis Kurkdjian představuje nový symbol francouzského know-how s vizí parfémového šatníku. „Mým cílem je nabídnout ženám svobodu v tom, kým zrovna chtějí být, a tak jim dávám na výběr,“ popisuje parfumér svůj záměr vytvoření celých kolekcí vůní, kdy si na začátku dne vyberete, jak se po jeho zbytek budete cítit a jak působit. Každý den znovu a každý den jinak. „Tím vyrábím svobodu volby, a to je pro mě úžasné,“ dodává.

Kromě parfémů, kdy jedním z nejznámějších je bezesporu Baccarat Rouge 540, si můžete od této značky pořídit také tělová mléka, oleje, svíčky nebo prostředky na praní. Kurkdjian totiž nemohl v Paříži najít prací prášek a aviváž, jejichž vůně by k sobě ladily, a tak se rozhodl, že hospodyňkám pomůže vyřešit tento nerovný boj jednou pro vždy.

Maison Dior

Zdá se, že tento král parfémů má vše, co si kdy přál, když v tom nejlepším mu přišla na stůl nabídka, která se neodmítá – od domu Dior. „Francis Kurkdjian je vizionářský parfumér a vášnivý umělec, který do parfémů Dior vnese veškerou svou tvůrčí energii a profesionalitu, čímž vytvoří budoucí vůně Dior, které dobudou svět. Francis bude stavět své výtvory na výjimečném dědictví, které započalo v roce 1947,“ komentuje výměnu nového ředitele tvorby parfémů prezident a výkonný ředitel Parfums Christian Dior Laurent Kleitman. Francis Kurkdjian zde nahradí známého Françoise Demachyho, který stojí například za nejprodávanější pánskou vůní na světě Dior Sauvage.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *