Proč jsme ohromené a dojaté ze seriálu „And Just Like That“?

A tak se stalo, že jsme snad první, kterým se pokračování kultovního seriálu Sex ve městě líbilo…

Upozornění: Obsahuje spoilery.

Dnes vyšel poslední díl seriálu And Just Like That a my, i přes všechny vesměs negativní reakce na něj, si troufáme tvrdit, že je to naprosto dokonalý odraz doby zahalený do stylu, zábavných dialogů a ještě důležitějších témat, který nás neskutečně baví! Když se v devadesátých letech Sex ve městě objevil na obrazovkách poprvé, vyvolal stejně negativní reakce jako dnes jeho pokračování. Že mají ženy mluvit takto otevřeně o sexu? Nemístné! Může být třicetiletá žena vůbec single a ještě o tom žertovat? Absolutně ne! A může si vůbec užívat tolik sexu? Šokující!

Zkuste si otázky položit znovu, jen vyměňte jejich témata za smrt, nebinárnost, stárnutí, LGBT+ nebo zdravotní problémy a konec velkého přátelství. Také to dnes některým může připadat zvláštní a do seriálu naprosto nehodící se, ale věřte nám, za pár let se tomu zasmějeme. Buďme trošku víc otevření, nad věcí, progresivnější a ne tak zaprdění. Koukejme se na seriál s nadhledem a obdivem, že naše oblíbené hrdinky vidíme zpět a že řeší témata jako my. A jak se s nimi perou s grácií! Díky tomu je máme snad ještě radši!

Kde je Samantha?

Přiznám se, že charakter Samanthy Jonesové mi byl vždy natolik sympatický, že jsem se při informaci, že v pokračování již nebude, málem rozbrečela. „Jak můžou takto ikonickou čtveřici vůbec rozdělit? A kdo bude mluvit o PR? A o sexu?“ honilo se mi hlavou a pak jsem si uvědomila, jak autentické to vlastně je.

Samotné se mi totiž stalo, že jsem po více než deseti letech ztratila jednu z nejlepších kamarádek. Cesty se zkrátka rozcházejí a lidé se mění. To je realita! A i díky naprostému ztotožnění se se situací v seriálu, jsem dokázala ocenit jeho autentičnost a brečet jsem přestala. Naopak to, jakým způsobem o Samantě ostatní mluví a jakými gesty do děje zasahuje i bez toho, aniž by byla v obraze, se mi zdá naprosto geniální, důstojné a Samanthy Jonesové hodné. Má asi dobré PR.

Miranda je lesba? A Božský mrtvý!

Když jsem si pročítala ty nenávistné komentáře a negativní recenze o tom, jak má Charlotte plný obličej botoxu, Miranda divně chodí a má šedé vlasy a co si to dovolil Božský umřít, musela jsem se smát. Znám dívky, které s botoxem začínají ve třiceti a je to jen jejich věc a dnes už úplný standart. Nebo se snad podivujeme nad tím, když nám naše kamarádka řekne, že si nechá udělat umělá prsa a prodloužit si vlasy? A proč by měla být smrt pořád tabu? I v tomto věku k ní dochází a Carrie nám může jít příkladem, jak se v takových situacích zachovat a lásce rozhodně nezavírat dveře.

Sama jsem vždy na Sex ve městě koukala z důvodů, že pro mě byly hlavní hrdinky průvodkyněmi. Vztahy, konverzací, chováním, módou i sexem.  Zajímalo mě, jak se Samantha vyrovná se zamilovaností, jak bude reagovat Charlotte na nefunkční manželství nebo co Miranda dělá pro to, aby nebyla vnímána jen jako ta chladná kariéristka. Nyní nás ty stejné charaktery učí, jak se postavit tématům, jimž čelíme a v budoucnu nás neminou. Když jde Carrie na operaci s kyčlemi, přijde mi to tak reálné a milé, že se nepodivuji ani nad tím, jak skvěle při tom vypadá, což je i další věc, která je seriálu vytýkána. To zlaté a nereálné pozlátko.

Až moc přepychu a přátelství

Dřív jsem také patřila mezi ty, kterým se motalo hlavou, jak je možné, že si sloupkařka Carrie může vydělat na šatník hodný hollywoodské celebritě, ale pak jsem si uvědomila, že je to jen seriál a že nelze vše brát doslova. Naopak mi dodával inspiraci a naději, že jednou podobný život (a šatník) můžu mít taky.

Módu v tomto případě rozhodně nelze opominout. Pokud patříte mezi milovníky módy a sledujete nejnovější kolekce, kousky z přehlídek jen tak běžně na ulici neuvidíte. I od toho seriál je, aby nám ukázal, jak aplikovat módu do běžného života bez nutnosti nošení obřích log a monogramů. Seriál Sex ve městě byl vždycky tak trošku náš stylista.

O čem to celé vlastně je?

Nezapomínejme prosím na to, jak hezký seriál je, protože nám ukazuje život ve všech jeho podobách a jak důležitá je v něm láska a přátelství. Právě o přátelství je seriál podle mě především. Skvěle to vystihují slova rabínky v posledním díle poslední série, kdy Mirandě a Carrie řekne: „Nevím, co řešíte, ale jedno vím jistě, mezi vámi je neuvěřitelně silné pouto.“ V dobrém i zlém, vždy se kamarádky sešly, někdy se pohádaly, ale stály při sobě a rozšiřovaly si navzájem obzory a neuvěřitelně se při tom bavily! O to jde i mně, a proto se dívám na seriály typu And Just Like That. A dívat se budu!

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *